論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我想問個人衛生用品係咪要提供比菲傭?

因為佢偷我d護墊用呀, 又唔問我, 我問佢解會有嘅, 叫佢比我睇, 佢得幾塊(係我d護墊嚟架)其他就係佢自己d衛生巾同埋同牌子嘅護墊(但係又唔係同一樣嘅, 佢個隻係藍色, 我個隻係粉紅色)
至慘係佢嚟左一個星期咋, 我驚以後都唔知點,因為我同我老公都成日周圍放架d錢, 銀包, 我真係好擔心呀?
thank you !!!!

男爵府

Re: 我想問個人衛生用品係咪要提供比菲傭?

當然不需要。個人用品應該由她負責。知道她偷野,有證據,應該鬧她,免得越來越大膽。

水晶宮

Of course not, I never buy for the personal things to my maid.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

民房

唔該哂你地吖, 我知點做啦

禁止訪問

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

No, they got salary, no need to prepare for them

伯爵府

我俾足人工, 點解要負責埋個人用品先?

複式洋房

我只供應洗澡用品, 唔想洗手間 太多工人東西, 警去唔洗頭和沐浴. 巾- 我買一次,叫他自己買以後(跟她說要放在LITTER CAN)
[/url]

珍珠宮

2024年龍年勳章

寶貝 寫道:
我比張八達通工人用,佢自己放假都攞黎用,是否要提供?

Of course not!

複式洋房

of course, no need la!

大宅

正常我地係無必要提無比佢既, 但如果個工人OK既, 我唔會同佢計, 佢係同我地一齊用既, 始終呢D係有限錢~

但八達通我就唔會買比佢, 次次出街我都同佢入COINS的~
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

珍珠宮

我冇提供的,工人剛來,她用你d野,你唔出聲,佢當你應允,老馮用就就幣. :tongue:

八達通就買了一張for佢,出街先用, 費事成日買票.

別墅

[size=medium]我不樓都將衛生用品放係toilet個櫃桶入面..初時第一個印印幾乖..我同佢講有需要自己欏黎用..
第二個印印都係咁..點知佢太差..唔夠一個月炒佢..
係佢行李中..竟然發現佢欏左我d M巾放係佢自己櫃桶..
[因為佢自己都有其它牌子 M巾]..
又唔係唔俾用..佢都偷..好彩炒得快咋

[quote]
laminghim 寫道:
因為佢偷我d護墊用呀, 又唔問我, 我問佢解會有
:party: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

PaPa 寫道:
[quote]
寶貝 寫道:

Of course not![/quote]
Of course not!!!, 佢放假拿張八達通買嘢請人吃飯我就

大宅

我都冇理個工人有冇人我0地0的0野,不過我都會買0下少少日用品俾佢0既,有0的0的護膚品sample咪俾佢0羅,我自己買0左新0既護膚品返0黎,舊0個0的咪俾佢0羅…至於M巾我就試過買過一次俾佢,因為0個次我同佢去百佳買0野,佢自己打算用自己錢買,我咪當送俾佢0羅…八達通就買0左一張俾佢,不過係同我0地出街先會攞0黎用,費事0下0下俾錢唔方便…其實我有時都會醒$20俾佢0架,因為佢都算做0野幾好,又照顧得仔仔幾好,感我咪當獎勵佢0羅,好似佢個仔今個月生日,我醒0左$100俾佢買0野寄番去俾佢個仔,佢不知幾開心呀…

水晶宮

我個工人好均真架. 我比佢果張8達通, 佢只會用黎同我出街搭車用, 又或者去超市買送用. 佢放假時, 會用自己另一張8達通搭車出街.
寶貝 寫道:
你比錢佢去超市買野,佢會否買佢自己用的日用品eg牙膏?

侯爵府

個人用品, agent講過話要僱主提供, m巾除我

以我的experience, 就算你吾比佢用, 佢都會用你果d, 何不大方d, 比佢用呢? 我以前都試過, 吾比佢地用, 但你會發覺, 我果d (小朋友果d)洗頭水, 規液去得特別快, 但係佢果支呢, 用成年都用得小小(重量).

我home又得一個toilet, so依家呢個工人呢, 我有得佢用, 反而自己又吾駛成日check住計住佢有無用我果d...........

但唯一我接受吾到(agent都話吾包)佢用我d 巾巾, so我同佢講左, 日用品你可以用我的, 但係巾巾一定吾可以.................

侯爵府

八達通, 我都有買比佢, but我同佢出街先比佢, 佢返home要比返我....................

男爵府

寶貝 寫道:
我家得一個toliet,d巾巾就放係toliet柜度,
印印自己攞黎用,你地mind嗎?又好似好難開口話佢.

佢地d牙刷,牙膏,毛巾..你地會否長期提供?
你比錢佢去超市買野,佢會否買佢自己用的日用品eg牙膏?

[size=large]有無搞錯,八達通放假都攞黎用

伯爵府

如果係用平野一齊用就無所謂,但如果自己用的中高價日用品,我就分開放,如果唔係買到大出血. 個人''餅乾''就無一齊用,但我知佢私下囉來用,因為屋企甘多唔起眼野,真係佢囉左你都唔知啦,除非24小時都跟住佢啦

首頁

尾頁

跳至