論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說今次係我第一次請工人,我個印印係第一次來香港,唔識英文,廣東話都好唔掂,有一個7歲大既女。佢第一日來我屋企,係我剛開始放產假時,佢乜都唔識,煮飯都係麻麻,因為溝通問題,我老公初時對佢既表現都唔係咁滿意。不過,我就預左要慢慢來、慢慢教,始終人地都係第一次來香港做野。
原本,我同老公冇諗住bb比工人湊,因為99一早應承幫手湊,所以我生左之後會搬埋一齊住,點知,生完bb先發現我99完全唔ok,唔好話餵奶,連抱b都要教,所以,我坐月時好大壓力,亦好擔心返工時點算。之後,同老公商量比工人湊b。就係我坐完月,我用左2-3個星期教工人餵奶、掃風、換片,佢都戰戰競競咁試。有時工人做得唔好、bb嘔奶,我會叫佢唔好驚,然後先話返比佢知要點處理,同成日提佢有乜都要同我講,唔好怕比我鬧(到依家我都冇真正鬧過佢)。
唔經唔覺已經過左5個月,依家佢餵奶、換片、沖涼都好ok(係洗頭就話唔敢試),而我發覺佢都好錫我bb,bb又好痴佢,所以我返工都好放心!(反而最唔放心係我99,成日驚佢亂來!)雖然,我係佢老闆,但我都真係要多謝佢,唔係咁,我都唔會咁輕鬆,一d家務都唔駛做,仲可以日日有飯帶返工。
D人成日話,頭7個月佢地係乖d,之後就會變,我當然唔希望我工人會變臉啦!將心比己,我相信自己對人好,人地自然會對你好!!

333s  善變是人的本性, 管理及監督外傭日常工作少不了 不同工人,要用不同方法!  發表於 12-4-4 07:46

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

回覆:工人好,返工都放心!

大宅

so happy to see some good news here

禁止訪問

大宅

大宅

恭喜妳!

大宅

陪月勳章

"我相信自己對人好,人地自然會對你好!!"

我好同意!

我個姐姐都好好呀!而我對佢都好好!

男爵府

完全同你同一個諗法同做法
我家姐姐都好鍚我女女令我好放心交比佢

別墅

你真好彩呀!唔好話啲工人會扮好7個月,邊有咁長,依加扮一個月就差不多,第二個月巳經露底啦!好在你個冇黎香港做過嘢,如係果啲香港老pat pat ,你對佢好佢當係應份,見你冇咩嘢就愈來愈當你冇到,而且不斷試你底線,好似當正自己係主人你先係工人咁!佢地會持住有b揸手你奈我唔何、你又返工又唔炒得我嘅態度黎做嘢,黑人憎到爆!

Nicole918  同意到極  發表於 12-4-4 01:49

洋房

回覆:cheunghazel 的帖子

我都係第一次請姐姐,佢好勤力又小心,都無乜好挑剔,阿b就黎五個月,過兩曰就要返工希望我返左工佢好好對阿b啦!

大宅

工人好,返工都放心!

我家工人本身識湊初生,來港做過二年幾才到我家,不過佢唔識煮食,(前顧主不用佢煮掛),佢湊得幾好,家中有野唔見,我都算了,自己唯有鎖房門。
奶奶又係唔識湊,原來佢以前靠佢媽湊仔女,連抱都亂咁黎,掃風教佢好多次都係忘記

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章

我都係咁話,如果工人好的話,我地返工真係放心好多架!! 我好好彩呢個姐姐真係好幫得手,佢除左幫我照顧2個小朋友(4yrs & 10 mths)之外,打理屋企都做好好....
仲有十幾日佢就黎左我家一年了,但佢係愈做愈好!! 我2個女女都好like佢.... 希望佢可以keep住~ 亦希望大家都可以請到做好姐姐

珍珠宮

[將心比己,我相信自己對人好,人地自然會對你好!!] <---呢句我有D保留~

大宅

引用:我家工人本身識湊初生,來港做過二年幾才到

原帖由 kktimtim 於 12-04-04 發表
我家工人本身識湊初生,來港做過二年幾才到我家,不過佢唔識煮食,(前顧主不用佢煮掛),佢湊得幾好,家中有野唔 ...
我就係咁,比奶奶激到彈起,當初叫佢幫手湊,佢應承得好爽,點知bb一出世,佢毛講自己唔識,坐月初頭仲諗住教識佢,所以叫佢日日來我屋企(果時未一齊住),點知教到火都來,又唔放心,果個月真係好慘,佢唔識,又要爭湊(我諗佢係想幫手,唔想我辛苦,不過,就唔知自己幫倒忙),一坐完月就叫老公同佢講唔駛日日來,我先有機會教工人!依家一齊住,佢亦知自己做唔來,都係同個孫玩下,抱下佢,bb既野主要都係工人做。

大宅

工人好,返工都放心!

老人家就算識湊,也無精力啦!
佢能睇住工人,確保個孫無被疏忽,已經好幫到了,
老爺奶奶來我家睇住,我先放心,佢地對眼好過我裝cam

大宅

引用:老人家就算識湊,也無精力啦! 佢能睇住工人,

原帖由 kktimtim 於 12-04-04 發表
老人家就算識湊,也無精力啦!
佢能睇住工人,確保個孫無被疏忽,已經好幫到了,
老爺奶奶來我家睇住,我先放心, ...
都係!所以當初請工人都係怕佢太辛苦,而家都叫做各取所需啦!

大宅

Congratulation

大宅

畀面勳章

工人好,返工都放心!

大宅

回覆:cheunghazel 的帖子

有沒有搬返出來住?

首頁

尾頁

跳至