論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我朋友一早懷疑個新工人(印傭)偷錢, 仲偷咗佢幾次錢, 但苦無証據, 本來諗住少咗佢就算, 但朋友話未揾到真兇覺得好唔扺. 今早個工人趁我朋友去厠所, 又再重施故技, 好彩我朋友醒目, 去完厠所出嚟, 見到個工人, 佢立即check 吓個銀包, 真係發覺唔見咗疊銀紙, 佢即時審佢, 佢初初當然唔肯認, 最後我朋友打電話報警, d警察嚟到, 女警搜佢身&盤問佢, 佢最終都認咗, 仲帶警察去揾番d錢, 原來個工人將偷咗既錢, 放咗係客厠個櫃度, 唔係放係自己間房度, 佢仲衰到連我朋友個囡囡生日既利是錢都偷, 佢都抵死, 今次終人贓並獲, 我真替朋友開心, 佢呢個工人都嚟咗半年, 佢已經有幾部手提電話, 又成日買野, 根本收入與財政不相符, 今次我朋友捉到佢, 都算天有眼!

little_turtle    發表於 12-4-12 14:11
wcpcelia    發表於 12-4-12 13:33
fw9166   做得好!!!  發表於 12-4-12 11:57
DaddyBO  Good job!!  發表於 12-4-12 11:57
wongwlv  well done... 日防夜防, 家賊難防!!捉到佢心都安.  發表於 12-4-11 13:04
TT1021  好呀!捉到呢d家賊!貪得無厭!!  發表於 12-4-11 12:55

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆 littlecat 的帖子

犯刑事既應該唔駛僱主俾機票, 只俾人工就算, 香港政府做下野啦

noproblemom  應該係唔駛比一個月代通知金, 機票一定要買至啱  發表於 12-4-13 13:59
little_turtle    發表於 12-4-12 14:11
DaddyBO  不要誤會,機票原則上都要俾  發表於 12-4-12 11:58
szebaby  agree   發表於 12-4-11 14:08

公爵府

侯爵府

大宅

我朋友剛打比我, 佢話而家要保釋個工人, 因為間agent唔肯派人嚟, 佢跟住仲會同佢番屋企執野走, 再帶佢去agent到, 我問我朋友, 個工人有冇求佢比機會, 佢話個工人好串, 冇求佢, 仲一d都唔驚, 好鎮定, 呢d工人真係離哂譜, 明知自己衰咗, 仲若無其事

noproblemom  鎮定?可能已經偷到熟哂.  發表於 12-4-13 14:00
little_turtle  因為無成本, 點計都係僱主蝕底. hk 法規對外傭太仁慈  發表於 12-4-12 14:15
fw9166  洗鬼保釋個工人,又佢係裡面算.  發表於 12-4-12 11:58

珍珠宮

大宅

畀面勳章

回覆:我朋友工人偷錢, 今早終於人贓並獲

侯爵府

大宅

大宅

大宅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Well done

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你朋友有權唔保釋佢喎!

DaddyBO  AGREE  發表於 12-4-12 12:00

大宅

琴日下午我朋友帶工人番屋企執野走時, 發現佢有約4仟元紙幣(好多都係$100, 50 & 20), 仲有幾佰個十元硬幣, 我朋友話唔怪之佢囡囡話成日唔見咗好多硬幣, 佢仲見到佢有一對金ear ring, 兩條金鍊, 有哂單據, 其中一條金練仲係上星期六買, 以佢咁既人工邊有咁多錢買, 而佢仲未還哂錢比agent, 每月都係出幾佰蚊, 呢個工人甚至撬開佢囡囡既小首飾箱, 攞走佢箱內既$800, 佢真係狼死, 後來我朋友知道佢原來以前係星加坡做時, 都係有偷竊記錄, 香港間agent為咗做生意, 乜野人都介紹, 呢間agent係陽x僱傭中心, 大家要小心!

noproblemom  又係呢間!  發表於 12-4-13 14:01

男爵府

Phoebe_snufkin 發表於 12-4-11 14:04
回覆 littlecat 的帖子

犯刑事既應該唔駛僱主俾機票, 只俾人工就算, 香港政府做下野啦

不要誤會,機票原則上都要俾
以力服人者,非心服也;以德服人者,心悅而誠服矣。

男爵府

littlecat 發表於 12-4-12 11:53
琴日下午我朋友帶工人番屋企執野走時, 發現佢有約4仟元紙幣(好多都係$100, 50 & 20), 仲有幾佰個十元硬幣, ...

應該開埋名,因為佢可能轉AGENT!!
以力服人者,非心服也;以德服人者,心悅而誠服矣。

大宅

警方已經落案起訴佢, 佢應該會被判監, 然後再趕出境, 不過驚個工人改過其他名字, 再嚟申請工作啫!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

如警方already落案起訴衰工人, 咁件case就會交比法庭等court判. 若判咗有罪會有案底, 跟住會掃把返印尼.

因有案底, 就算改名, 都唔來得, 因案底要留指紋. 呢件野唔再來得HK害人了.

noproblemom  斷佢米路, 天開眼了.  發表於 12-4-13 14:02
wcpcelia  謝謝指教呀  發表於 12-4-12 13:34

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆 Phoebe_snufkin 的帖子

就係知咩情況之下都要俾機票先會咁耐

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我朋友剛打比我,+佢話而家要保釋個工人,+因

原帖由 littlecat 於 12-04-11 發表
我朋友剛打比我, 佢話而家要保釋個工人, 因為間agent唔肯派人嚟, 佢跟住仲會同佢番屋企執野走, 再帶佢去age ...
吾保釋得吾得㗎?由得佢喺入面受下囉

首頁

尾頁

跳至