母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Deleted

男爵府

回覆:救我!我唔想掛泵!

頭先隔了4個鐘,只泵到一安,我暈了....

男爵府

畀面勳章

我未停餵過,但睇得多其他mama意見,你試吓:要增奶最好真係比bb啜,但你個b大力整損你,為有pump密d,每2個鐘pump一次,唔好在意pump到幾多,只係比個腦知你唔夠奶,keep 住飲勁多水,湯,休息多d,(可以的話半夜pump多一轉奶)過幾日或一星期,你睇吓會唔會慢慢多返d奶

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nipple 敏感,會唔會用nipple套會好d呀?埋身應該係增奶增得最快最多!再唔係就要密密泵,2個鐘泵一次

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

有冇人試過2個鐘泵一次會慢慢上番奶?啲人成日話愈泵愈少

大宅

why don't you try pumping every 2 hour first? there is no magic formula to have more milk.
what i recommend is that drinking 1 cup of water BEFORE and AFTER pumping at least 15 mins each side. but you need to keep doing this for a week to notice the effect. you can also take supplements and drink herbal tea...lastly have TRUST in yourself that you can 100% breast feed the baby...looking for short cuts and lazy will not work...

大宅

引用:有冇人試過2個鐘泵一次會慢慢上番奶?啲人

原帖由 iczzzz 於 12-05-13 發表
有冇人試過2個鐘泵一次會慢慢上番奶?啲人成日話愈泵愈少
如果奶泵ok , 喇叭size ok, 密密泵一定係越泵越多㗎,飲多啲水啦!

大宅

太緊張,成日掛住奶量,根本放鬆唔到,對自己太大壓力,放鬆D,吃多D,飲多D,瞓多D

禁止訪問

陪月勳章

男爵府

引用:Nipple+敏感,會唔會用nipple套會好d呀?埋

原帖由 goosema 於 12-05-13 發表
Nipple 敏感,會唔會用nipple套會好d呀?埋身應該係增奶增得最快最多!再唔係就要密密泵,2個鐘泵一次

...
Nipple套會唔會食得冇咁好?如果冇影響,我想買!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+goosema+於+12-05-13+發表Nip

應該唔會有影響!你買左試下先啦

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+goosema+於+12-05-13+發表Nip

如果你吾怕辛苦,半夜起身pump一次。
大約2,3點甘。
我之前吾夠奶時加pump呢一轉後奶量多左。

男爵府

引用:Quote:原帖由+iczzzz+於+12-05-13+發表Nipp

原帖由 gemiling 於 12-05-14 發表
如果你吾怕辛苦,半夜起身pump一次。
大約2,3點甘。
我之前吾夠奶時加pump呢一轉後奶量多左。
謝謝妳!我一定會試,希望有增長!今朝起身得1.5安,我會每2、3個鐘泵一次,夜晚應該有一餐5安嘅人奶食......

複式洋房

兩個鐘泵一次,食多D飯飲起碼1公升水未計湯水,木瓜魚湯黑豆茶豆奶芝士雪糕。最緊要係堅持,信心大於一切!加油!

男爵府

引用:兩個鐘泵一次,食多D飯飲起碼1公升水未計湯

原帖由 angelgigi 於 12-05-14 發表
兩個鐘泵一次,食多D飯飲起碼1公升水未計湯水,木瓜魚湯黑豆茶豆奶芝士雪糕。最緊要係堅持,信心大於一切! ...
好想食雪糕但陪月話唔可以食生冷嘢 雪糕有幫助架?

複式洋房

坐月就梗係唔食得啦!坐完先食啦

大宅

回覆 回覆:iczzzz的帖子

我曾經單邊15分鐘泵5安(3個鐘)
之後阿仔入院搞到我心情好差又訓唔到
奶量跌至兩邊泵清都係1安半(3個鐘)
阿仔一出院我就密密餵(個半~2個鐘),食一邊泵一邊。半夜都冇間斷。加上泵前泵後都飲大杯暖水。我一日最少十幾杯水。
兩個禮拜了。而家回升到兩邊15分鐘泵到5安
希望可以慢慢上返去。
我覺得湯水上奶茶食飯都係其次。窮果陣我一日飲兩次通草。章魚湯。上奶茶。食三碗飯通通都冇。飲清水最緊要。同埋用手渣比電泵更好。可以刺激多幾次奶陣。係好辛苦但見到五條奶柱一齊啡出黎真係好有成功感
阿仔而家餐餐都飲到飽飽咁就覺得咩都抵返晒。加油

HAPPY EVERYDAY

禁止訪問

大宅

回覆 回覆:iczzzz的帖子

我買左avent 標準size,係唔痛,但阿女啜得無咁自然,可能size唔啱

大宅

引用:我曾經單邊15分鐘泵5安(3個鐘) 之後阿仔入

原帖由 pc999 於 12-05-14 發表
我曾經單邊15分鐘泵5安(3個鐘)
之後阿仔入院搞到我心情好差又訓唔到
奶量跌至兩邊泵清都係1安半(3個鐘)
我都同意飲水係十分十分重要,尤其是我哋呢啲窮媽。我一日唔止飲一公升水,因為阿仔一日都飲一升奶啦,要做咁多奶,真係要飲好多水。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊