懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家下21wks, 頭4個月嘔到半條命, 飲水都嘔但依然重o左 3kg...4個月之後就少o左嘔, 早午晚餐正常食, 多數自己煮, 但唔知點解個磅數不斷上升咁 依家21wks 已經重o左7kg啦~~ 點好??...我第一胎時有血糖高又超磅, 所以我勁驚~~列出我每日餐單, 希望大家比下意見. 多謝幫忙...

早餐: 麥包一片+煎旦+低脂芝士一塊+無糖豆漿一杯 or 麥皮一碗 or 蕃薯一個+無糖豆漿
午餐: 魚蛋+菜湯米一碗 or 炸菜肉絲湯米 or 牛根牛肚湯麵 or 鴨胸湯瀨(一個月一次)
下午: 梳打餅 2-3塊 or 小蕃茄 or 半份生果 or yogurt
晚餐: 湯一碗 + 菜一大碗 + 少許肉or魚, 完全冇食任何澱粉類 or 雜菜沙律 + 無皮雞胸
因為我晚餐都會6點半食, 所以瞓前一個鐘肚餓會食梳打餅 + 無糖豆漿 or yogurt

其實咁食會太多嗎 ?

別墅

引用:我家下21wks, 頭4個月嘔到半條命, 飲水都嘔

原帖由 SK77 於 12-05-25 發表
我家下21wks, 頭4個月嘔到半條命, 飲水都嘔但依然重o左 3kg...4個月之後就少o左嘔, 早午晚餐正常食, 多數自 ...
你二十一週聽人講唔好飲豆漿
我宜家38w 重左二十磅

禁止訪問

男爵府

吾飲豆漿無咩好飲wor..

子爵府

我30週重左25lbs左右......我都唔係好大食。

食小重左係咪=呀b吸收

禁止訪問

畀面勳章

引用:吾飲豆漿無咩好飲wor..

大宅

回覆:SK77 的帖子

我冇乜重過同未懷孕前差唔多重
我本身肥底
懷孕早期喪嘔痩左十𡃁磅

SK77    發表於 12-5-26 01:25

大宅

回覆:maybbc 的帖子

你覺得多定小吖!如果控週數你計少吖!但係你要睇下係長胎定長人啦!

大宅

回覆:SK77 的帖子

頭2~3個月我都係咁,都係比未有之前食少咗架,阿b叻咪自己吸引囉,重係正常嘅,我都問過e生,每個月2bls就正常嘅,同賣你係咪跟餐單嘅哩!你食嘅嘢都好平均吖

大宅

回覆 SK77 的帖子

你唔好食煎旦啦, 好油嫁!!

仲有呀, 你訓前一個鐘就唔好食野啦, 好難消化嫁, 脹住個肚, 訓覺都唔舒服啦! 雖然豆漿係無糖, 但唔肥都水腫啦, 留返朝早或下晝飲啦

你試下訓前3個鐘咩都唔食啦!!!

我自己係肥底, 而家16weeks, 都係重咗5-6磅, 我朝早一定要飲奶或豆漿+三文治, lunch同夜晚都一定要食飯/意粉+熱檸水, 因為驚遲兩三個鐘又再肚餓, 飽咗就唔會再想食野! 最好每餐隔5-6個鐘頭先至再食, 個腸胃會有時間去消化

豆漿係飲得既, 不過有d人建議唔飲得係因為驚太涼, 同埋你已經係寒底, 身體就會受唔住

你盡量食完飯都行多d, 最緊要係夜晚, 可以消耗卡路理, 消化得快, 腸胃好d, 對bb都好嘛~

男爵府

我都係咁呀!! 我本身肥,有左之後冇晒胃口食野份量少左好多都仲一路增磅
我冇嘔,宜家先8W5D,第一胎

男爵府

BTW,我以前冇飲奶,宜家日日飲高鈣低脂奶,關唔關事架?

侯爵府

我都冇特別食多左,但真係每個week都重左,宜家20 week, 應該重左10 磅,阿b 正常 size,點解咁吸收架

大宅

睛靈勳章

我差唔多23Weeks,食嘢冇之前咁多,小B係中碼,重咗5磅幾,But小B得磅幾,咁其他重咗去邊呀?

大宅

我36w重左29磅
每日都5飽 一日到黑都狂食
一日食啲嘢係以前未有BB啲3倍

水晶宮

回覆 SK77 的帖子

我無以前食咁多野, 都重左幾lbs, 可能你飲奶, 食芝士, 呢d都係長胎食物

SK77   希望真係長胎唔係長我  發表於 12-5-26 01:28

男爵府

引用:我家下21wks,+頭4個月嘔到半條命,+飲水都嘔

原帖由 SK77 於 12-05-25 發表
我家下21wks, 頭4個月嘔到半條命, 飲水都嘔但依然重o左 3kg...4個月之後就少o左嘔, 早午晚餐正常食, 多數自 ...
我食得仲多過你但我冇咩重,我五個月now,我見你餐單好少野食但我會做運動囉

大宅

回覆 chucklechuckle 的帖子

我仲以為過o左頭4個月飲豆漿ok

大宅

回覆 maybbc 的帖子

我生第一胎時重30kg

大宅

回覆 luppy 的帖子

但我pat pat 同大腿都肥o左...咁即係重o左落自己度 mouth:

首頁

尾頁

跳至