跳至

首頁

尾頁

男爵府

自上星期開始, 已進行非主科的考試, 各主科的期終考試將於下週開始, 原來在不知不覺間, 我們和小朋友的小一生活已進入尾聲, 很快便要向小學的第一年學習生活講BYE BYE了 (如果升到班)。

雖然這段期間理應全副心思預備考試, 但也不得不感慨, 時間過得好快唷

公爵府

畀面勳章

引用:自上星期開始,+已進行非主科的考試,+各主科

原帖由 rosewong 於 12-05-27 發表
自上星期開始, 已進行非主科的考試, 各主科的期終考試將於下週開始, 原來在不知不覺間, 我們和小朋友的小一 ...
我個要下個月中先考試!

男爵府

回覆 回覆:fannychan1213的帖子

我仔的學校考試日期為6月7-12日,之後仲要返多一個月才放暑假。

xspeed  我女都係尼幾日考...莫非同一間學校???  發表於 12-6-5 11:46

別墅

2018復活節勳章 睛靈勳章

回覆:BYE!BYE!小一

真係有d唔捨得個女大得咁快

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

真係話咁快就過左一年.... 上年呢我時候, 等放榜... 雖然自行已經比學校收左, 但當時揀佢唔係首選, 之後就後悔, 唯有等放榜後再去心儀學校叩門... 好彩又叩到... 還記得當日收到學校電話, 心情真係好興奮....

因為學校比較谷, 又怕呀仔跟唔上, 做功課唔得, 一早搵定補習社比佢, 但個幾月後佢話唔去了, 答應我會自己做功課... 於是就比佢試下啦... 實在去補習班, 係幾用時間, 再加上平時都有課外活動堂, 好趕囉... 唔去補習社之後d時間好用好多, 起碼呀仔可以係屋企hea下睇下電視...

小一, 佢地真係學左好多野.... 成長得好快...

大宅

無錯, 真的好快, 好快到期末考了. 回想初初我要用兩三個月才適應小一生活, 太子從來不緊張, 到而家他自己也有少少緊張自己野了.

翡翠宮

開頭亦好擔心起身問題, 特別係冬天... 呀仔朝朝六點起身.... 估唔到摸黑返學的時間, 不知不覺過去了... 依家一早又從見天日... so far, 係試過一次要我用衣架"發"佢起身... 依家係佢食完早餐,六點半先叫我地起身... 我同爸爸其實唔洗咁早起,都一齊早起送佢去搭校車... 爸爸話小三開始, 可能會怕老套而叫我地唔洗送... 所以幾攰都盡量起... 最多有時同爸爸輪更送...

每天見佢蹦蹦跳住上校車, 真係好開心...

下個月11日開始考試, 依家又要努力... 各位加油...

大宅

回覆 rosewong 的帖子

hahaha...我地學校同你地一樣都係7-8/6 & 11-12/6考試呀.....
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

係這一年時間過得真快, 好似唔知做過啲咩咁....不過肯定我們的寶貝長大了好多喇...
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

男爵府

回覆 回覆:fallenstar023的帖子

FallenStar023, 我地會唔會讀緊同一間

大宅

我地係油塘呀...你呢?如果係就真係攪笑....

男爵府

回覆 fallenstar023 的帖子

啊! 我港島區, 應該不是啦~

翡翠宮

見到今年派位的消息... 年年都係有人歡喜有人愁... 回想上一年... 雖然我自行收左... 但趁有叩門階段都去試下... 好運地入到我最想但當初唔敢揀的小學... 還記得收到電話通知個種興奮... 一星期後, 已經要去學校開家長會, 買書買校服... 個刻突然地感到.. 我個仔... 好快就係小學生... 轉眼... 小一即將完結了...

依家.. 感覺入左直路, 直衝到升中...

別墅

回覆 回覆:fannychan1213的帖子

最大改變是女兒變了個四眼妹

男爵府

我仔仔15/6-20/6考,現在考緊d 閒科啦~~

話咁快就小二啦...(如果升到)
仔仔長大左不少....好快就過左小一啦~~

大家考試努力啦~~!!!!!

男爵府

Xspeed, 我仔嗰間係男校, 唔會係同學喇
已經考了一半, 有什麼備戰策略?

男爵府

維維最早考, 30/5已經開始啦, 所以現在已經係考完試後玩咗整整一星期啦.
暑假.....咁就過咗一半啦.

翡翠宮

我仔尋日開始考... 考到星期五就完... 聽日考左中文... 同仔仔收埋佢本書時.. 我叫仔多謝本書... 過去一年令佢學識左好多野...

睇番佢開學時的worksheets, 真係仲係好"幼稚園"... 到後期, 作文可以係成篇過百字... 真係驚訝佢地的進步speed..

男爵府

回覆 回覆:lojo11的帖子

我仔昨天考完試,身為亞媽,我這學年的任務亦已完成,昨天在校接放學時,全校都彌漫一片輕鬆的氣氛。
未考完試的同學,努力加油呀!

翡翠宮

你地可以盡情去玩了... yeah!

首頁

尾頁

跳至