自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一諗起又要由頭黎過就驚左,好辛苦先減到肥一諗起(肥)就驚左,阿女出世之後同老公多左好多嘈吵到現在先叫好啲好驚生多個又嘈過,咁係唔係要放棄生多個嘅念頭呢?

大宅

爸B勳章

我囡而家6歲了, 同我老公相處很開心
我同老公今年OR下年都準備生多個
而家都是隨緣..
如果生第2位 , 大果個可以一起幫手照顧妹妹OR弟弟
妹妹弟弟同家姐玩仲駛理爸爸

複式洋房

有能力咪生
冇就講多冇用
http://www.babyhome.com.tw/bb/170356http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/eva_023010/my_photos

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

好想生多個小朋友陪個女,但

呢d野你控制到都唔係問題。通賬年年升,伙食費不斷升,學位搶得緊要,有病要睇醫生。奶粉搶貴曬,除非你全人奶,食物你諗住平平地食大陸貨,年中吸唔少有害物質入身體。你諗過呀。

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

珍珠宮

你有沒有問過你的女兒想不想有細佬或細妹陪她? 我小時候沒有要求過, 但媽媽以為我一個人玩會悶; 結果生了妹妹出來, 從小時候已經豪不尊重我+現在想送我媽媽入平的老人院, 想吉了媽媽的單位, 用來出租搵錢!!!

男爵府

環保接龍勳章

引用:有能力咪生冇就講多冇用

原帖由 eva023010 於 12-06-03 發表
有能力咪生
冇就講多冇用
岩聽

侯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

溋溋 發表於 12-6-3 15:26
呢d野你控制到都唔係問題。通賬年年升,伙食費不斷升,學位搶得緊要,有病要睇醫生。奶粉搶貴曬,除非你全 ...

就係呢啲問題,我決定唔會再生,免得第時辛苦咗個小朋支
幸福就是平淡

禁止訪問

珍珠宮

ccue148 發表於 12-6-3 15:20
一諗起又要由頭黎過就驚左,好辛苦先減到肥一諗起(肥)就驚左,阿女出世之後同老公多左好多嘈吵到現在先叫好 ...
生一個已經時常吵架, 生多個更多壓力...除非你覺得吵架是平常事, 姊妹大個之後(尤其結了婚後)不一定相親相愛...有很多為了自己的目的, 為了錢, 反目成X...除非你覺得無問題

因為我見盡人性的自私(新聞, 親戚和自己的原生家庭)

男爵府

引用:家庭計劃,點解要問人,你估買衫,為陪個大而

原帖由 EVA222 於 12-06-03 發表
家庭計劃,點解要問人,你估買衫,為陪個大而生,呢個想法已經好多餘.
對唔住,我明白的,因為身邊朋友多數生兩個話有個伴,經常問我搞到我都心大心細

禁止訪問

大宅

回覆:ccue148 的帖子

我個女而家2歲半,我都似你有諗過駛唔駛生多個陪個女,但如果有咁既諗法而生,其實對第二個好唔公平, 而且我亦怕左由有左個一刻就膽驚就怕個種滋味,加上我老公又唔幫手,生多一個真係自己盞攞黎辛苦!所以我打算將最好既資源比哂個女,同佢玩多d第時學多d野識多d朋友仔等佢冇咁悶

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:好想生多個小朋友陪個女,但

兩個好好多

Minniemouse:-P

子爵府

好想生多個小朋友陪個女,但

當你見到小朋友有伴一起成長, 就會覺得值得!

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+EVA222+於+12-06-03+發表家庭

原帖由 ccue148 於 12-06-03 發表
對唔住,我明白的,因為身邊朋友多數生兩個話有個伴,經常問我搞到我都心大心細

...
其實真係depend
我身邊既人都有叫我生多個, 問過仔仔,佢唔想有細佬妹,加上跟c6關係時好時壞,我份人無耐性。touchwood 我仲諗到好長遠,分開左帶住一個都無咁辛苦。

晤好意思,比較負面。

珍珠宮

引用:一諗起又要由頭黎過就驚左,好辛苦先減到肥

一諗起又要由頭黎過就驚左,好辛苦先減到肥一諗起(肥)就驚左,阿女出世之後同老公多左好多嘈吵到現在先叫好 ...
有能力當然生喇!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:一諗起又要由頭黎過就驚左,好辛苦先減到肥

咁多顧慮不好再

男爵府

回覆:好想生多個小朋友陪個女,但

完全明白樓主心情。我很喜歡小朋友,但我要生多個的話一定係我財力、時間分配上可以一個人應付時。

男爵府

叫你生多個係件幾咁容易事,但係湊果個係你,我有聽個D有兩個小朋友嘅媽媽好羨慕得一個細路嘅媽媽,壓力小好多。佢地話多一個唔係雙倍辛苦係好多倍辛苦。

男爵府

養多個,供書教學,衣食住行都雙份,樣樣係錢

如果計得惦條數,唔駛問人,問老公就得,至緊要係「家庭計劃」

首頁

尾頁

跳至