在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆:我有點後悔......

吾好吾開心啦!我知你一定好累好辛苦,所以先會有呢d負面情緒,吾好放棄呀!我地一班jm會支持你嫁。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁就話要落仔? 諗都唔好諗呀, 就算係諗, 將來你都會後悔有咁既念頭.

冇人幫手時, 你自己都儘量唔好要求咁多, 再放鬆d. 你可能只係產前情緒波動, 唔好諗到咁灰, 心情唔好就出去行下, d 野係做唔晒.

bksbb  agree  發表於 12-6-20 15:29

大宅

回覆 回覆:headphone0528的帖子

就算你無大肚,你都會痴線呀!因為最大問題係你開始放鬆唔到,壓力不能識放。你要保重身體呀!或者搵社工傾計,我都係咁既

男爵府

確實系辛苦,但任何時候,都唔好衝動去做傻事,日後後悔和愧疚,會帶俾你更大嘅壓力,同家人好好溝通下,你做得咁辛苦,佢哋會有眼睇嘅

珍珠宮

可以找鐘點幫忙嗎?小孩子幾大?可以送去補習班。

大宅

我都係full time ma , 雖然有工人, 但都係同你感受一樣, 又冇假, 又OT, 冇覺好訓, 因為小B仲要食人奶, 但你諗下 , 其實可以陪住小朋友身邊成長, 是個沒東西可取代的, 正面D, 而家辛苦, 等佢地長 大了回看今天, 我信一切都是值得的, 我有工人, 但好多時我都親力親為去照顧小朋友, 因為我知, 最幸福的小朋友不是有工人的小朋友, 而是有媽媽親手照顧的小朋友才是最矜貴

ohlinsa    發表於 12-7-4 03:47
bksbb  有媽媽新手照顧的小朋友才是最矜貴... like!!!  發表於 12-6-20 15:31

男爵府

陪月勳章

唔好放棄呀.
可唔可以叫鐘點黎頂下先.

雖然我得一個小朋友(7個半月), 冇工人, 有時果排BB特別扭計, 我冇時間做家務, 都會叫鐘點上黎.
99住得好近, 亦好得閒, 但都唔會搵佢幫手, 又係因為有說話聽.:;pppp:

男爵府

加油呀! 好快放暑假, 你由佢地自由活動, 自己就休息一下! 幾時預產期? 日子好快過, 我過兩日就生, 到時又係大細b一齊湊....大家加油!

男爵府

relax relax... the good days will come soon!!!

大宅

headphone0528 發表於 12-6-20 02:19
近來我越想越後悔做FTM, 我一個人湊住2個仔, 照顧家務, 教功課/溫習, 我真的很累。
再加上要照顧埋大細路老 ...

老公俾面色你看?
你地要好好傾吓, 大肚時會好多情緒, 好需要有人支持, 唔好收收埋埋, 唔開心要俾佢知, 同埋要俾佢知佢做人老豆, 有責任照顧小朋友, 唔係要個老婆做晒, 仲要照顧埋自己

別墅

我都係FTM有個歲半小朋友,近半年才有工人幫手,一向小朋友我自己照顧而工人做清潔睇頭睇尾,現在有了身孕十三週,個工人上星期同我講唔做激到我CC吓,所有計劃要再安排真是壓力爆煲,而妳所講嘅所有真是身同感受,媽媽是最偉大的。

大宅

陪月勳章

回覆 uub 的帖子

Like.

男爵府

Being a FTM is the hardest job in the world!!! Support you!

洋房

relax, the FTM is the harder job in the world, I know. But don't give up when you see the baby grow up and help you to do all the housework, you will happy , the day coming soon..

別墅

BK Milk勳章

加油呀!你最近怎樣?放鬆d,人都開心d.努力。

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

加油!
累既時候就休息下, 可以訓係梳化俾2個小朋友自己玩
太累唔煮飯,自我放假一天

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

headphone0528 發表於 12-10-4 17:45
謝謝意見。
諗煮咩真係好頭痛, 唉。
最辛苦係大住個肚, 仲要揹住個仔, 拿住D野行六層樓梯。
你小朋友幾歲?如果可以俾佢自己行,咁就冇咁辛苦
我女女3yrs,陀緊細B,有時個"笠"壞左,都叫個女陪我行4層樓梯
邊行邊扮細B講"姐姐加油!姐姐你行得好快呀"
亞女就會起曬勁咁行

首頁

尾頁

跳至