自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

【本報訊】男小拔校巴竟加價逾一倍。拔萃男書院附屬小學的家長投訴,新學年校巴收費大幅增至1,300元至2,800元,不少家長表示非常震驚。

家長質疑招標過程
家長指男小拔突然轉用新校巴公司康和旅遊有限公司,便大幅加價。由何文田山道往返亞皆老街的男小拔是最短的路線,車費由原來520元加至1,300元,這條最便宜路線加幅1.5倍。港島區收費將變成不分段,一律加至2,800元,加幅接近一倍。
家長質疑招標過程黑箱作業,懷疑私相授受。康和也是聖羅撒小學的校巴承辦商,但屢遭家長在網上討論區批評,指康和校巴經常遲到。男小拔校方回應:「每間公司都有啲衰嘢㗎啦!」堅稱招標過程公正,有家校會成員參與,亦坦言接納康和很無奈,「用開嗰間轉做旅遊生意,惟有接受出價最低嘅康和」。校方又表示,男小拔學生遍佈全港,校巴途經多地故收費貴,會鼓勵學生乘搭公共交通工具或租用保母車。

伯爵府

+3金熱血

回覆:男小拔校巴費 勁加價逾倍

康和是舊的,潘氏是新的。其實,我懷疑是同一個老闆。換湯不換藥

水晶宮

回覆:TMMA 的帖子

加福真係好跨張喎!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:加福真係好跨張喎! +

原帖由 ac917 於 12-06-22 發表
加福真係好跨張喎!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

加咁多

大宅

無奸不成商,校巴公司唔加你直資小學加邊個?佢地就係睇準大部份家長唔會為果一千幾百而唔搭校巴或轉校,如果短程都收千三,搭的士好過!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

假設報導正確, 我就唔明白了. 報導話唯有接受最低價的康和, 咁點解加幅咁大呢? 是上學年收費太低, 還是另有內情? 校方鼓勵坐公共交通工具和保母車都唔建議坐校車, 真係好奇怪囉.

我認為貴唔貴都要同其他學校比較下至知.

子爵府

千辛萬苦入名校,校風不過如此...

侯爵府

陪月勳章

我不是男小拔但都是受害者,係有錢比但無車坐

Btw, 保母車都好貴。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

比我就搭的士喇:;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我大仔架校車仲未通知加幾多....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

會唔會校車收費補貼學校其他開支才咁貴!

公爵府

引用:千辛萬苦入名校,校風不過如此...

原帖由 maggielucas 於 12-06-22 發表
一單還一單,加價又唔關人地學校校風事嘅!

Sumyeema1  agree..  發表於 12-6-22 10:35

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

坐的士可能仲平D...

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

真係無$都唔好讀 d 乜 喇拔

男爵府

引用:千辛萬苦入名校,校風不過如此... +

原帖由 maggielucas 於 12-06-22 發表
請問同校風有咩關係?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係讀直資(平民級)。我都有睇校巴。今年,的確無人入標,截標時係零間!其實我地真係好驚,無人做咁點呢?如果得一間加價一倍又點呢?好彩我地仲算良心僱主,之前幫襯開個校巴老闆(舊年賣左盤新老闆吾再做校巴)都肯幫手周圍搵行家入標。講真丫,有衰既校巴公司,一樣有難頂既學校,有d學校,校巴公司一聽灑手擰頭,吾肯接架

子爵府

引用:真係無$都唔好讀+d+乜+喇拔

原帖由 htts 於 12-06-22 發表
真係無$都唔好讀 d 乜 喇拔
係,名校生好多私家車接送

水晶宮

畀面勳章

明搶啦

conniechan125  x2  發表於 12-6-22 15:35

首頁

尾頁

跳至