自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋晚比紫x姐姐段新聞屋企個姐姐睇, 佢話︰幾好吖, 好靚呀!

我屋企有三間房, 冇工人房, 有兩個厠所 ...
細路細時姐姐同細路訓一間房, 而家亞仔一間, 佢同個女一間, 雙格床, 佢訓上格,
另外一個櫃仔, 一格櫃桶比佢放野!

我比張報紙佢睇, 我問︰比你住制唔制?
佢話︰好呀, 有自己厠所和沖涼地方, 唔使共用! 有地方擺野!
我話︰咁同wadi比呢? (wadi係我62個工人, 佢地住同一屋苑, 有工人房, 冇工人厠)
佢話︰厠所好d, 厠所大d, 又有沖涼地方, 好過工人房!
我有d愕然, 問︰咁我地改裝個厠所比你訓好唔好?
佢問咁我對仔女用邊個厠所, 我話用主人房嗰個,
佢好認真咁答︰好呀!

我唯有當佢講笑啦, 但講真又有d唔開心, 好似待薄佢咁。
唔通我對工人真係好差? 唔通我屋企冇工人房, 唔應該請工人?

老公話︰可能佢寧願有個私人空間, 唔介意係厠所, 都唔想同人share!
正如我地中國人有句: "龍床不及狗竇", 豪華床位同劏房你揀邊樣?

今日再諗番, 又睇番大家的評論, 好唔開心
我係咪無良僱主? 係咪應該間一間房比工人? 但我屋企得800幾尺, 實在揾唔到位間一間房出黎, 而且又要打牆造床造櫃 ... 唔知要幾錢?
頭先老公打電話黎講起, 佢話我痴線! 香港地外傭數目有幾多? 有工人房的僱主單位有幾多? 叫我唔好諗咁多!

唉!都唔知邊個有道理!

joan0807  mouth:  發表於 12-6-26 14:15
kkan  樓主...人地間屋係1800呎呀  發表於 12-6-26 12:36
123BB  佢地係認真架! 工人姐姐根本唔中意同其他人共用廁所、浴室。  發表於 12-6-26 10:34

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

mouth:mouth:

男爵府

畀面勳章

子爵府

BK Milk勳章

回覆:姐姐話"想訓厠所"!!!

伯爵府

如果個廁所唔洗共用, 只要自己清潔多d便可有私人空間+私人廁所+私人沖涼企缸, 對工人係好吸引, 鐘意幾時做咩無人理, 做私人野都可以話俾人知去廁所

澄清我有間房俾工人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

可能對佢嚟講想有一個屬於自己既私人空間比咩環境更重要.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

子爵府

各人睇"私人空間"唔同,但無論工人點諗,作為僱主,私人空間一定唔可以offer響toilet度。

我家原裝無工人房,我響廳間左一忽比佢做房,但只係好細,4x6呎,僅夠一張2.5呎床同一個櫃,因為無窗(但有風扇同冷氣,而且間格唔到頂,上面有空氣入),我有朋友話我比棺材姐姐訓。而佢姐姐係同小朋友一間房,有窗啦當然,姐姐訓子母床拉出黎果格。我唔評論邊個offer好d,但我好唔開心朋友咁講野,我無反駁,收埋響心,但唔再當佢係我好朋友。但我問心無愧,我已經將我能力做到,比最好既姐姐!

我唔想姐姐同小朋友訓,係因為唔想佢地互相騷擾。我地好多時夜晚一家四口響仔張床玩look黎look去,又糟又顛,姐姐夜晚又會打下msn睇下書,我寧願大家唔騷擾大家。

newbiee  我覺得你對工人姐姐好好喎  發表於 12-6-26 22:53
WChan  同意! 有間房已經好好啦!  發表於 12-6-26 15:07

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

michtony 發表於 12-6-26 10:25
尋晚比紫x姐姐段新聞屋企個姐姐睇, 佢話︰幾好吖, 好靚呀!

我屋企有三間房, 冇工人房, 有兩 ...

mouth:我過唔到自己果關

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 michtony 的帖子

mouth:mouth:
◕順其自然啦~♥ ◕

水晶宮

重點應該係私人空間,唔係要瞓厠所

正如長期饑荒嘅人當然乜都食,但你會唔會捐過期食品,自私d講,我都係想自己心安......

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

mrsjacky 發表於 12-6-26 10:41
各人睇"私人空間"唔同,但無論工人點諗,作為僱主,私人空間一定唔可以offer響toilet度。

我家原裝無工人 ...

工人姐姐根本吾中意同我地仔女一間房/一齊食飯/shopping/講古仔/睇書/玩遊戲......

所以, 就算無窗嘅房, 佢地根本吾介意囉

禁止訪問

畀面勳章

大宅

RSG媽媽 發表於 12-6-26 10:42
我過唔到自己果關

你的意思係 ... 好似我咁, 冇間房比工人 ... 過唔到自己嗰關?

別墅

回覆 michtony 的帖子

講笑咁講...妳用咩語氣先...咔咔咔咔......

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

姐姐話"想訓厠所"!!!

子爵府

Pizza_Hut 發表於 12-6-26 10:58
工人姐姐根本吾中意同我地仔女一間房/一齊食飯/shopping/講古仔/睇書/玩遊戲......

所以, 就算無窗嘅房, ...

如果我係工人姐姐,我係lor,我prefer間房細d無窗,好過share一間大房but幾個人一齊,張床仲要朝杭晚拆。但唔係人人都咁重視私人空間,所以我都尊重佢話姐姐share一間通爽既房仲好。我覺得只係人人唔同選擇,自問比唔到最好既姐姐,但佢無必要話我叫姐姐訓棺材。我覺得我無刻薄姐姐,但佢既說話就好刻薄,我好hurt,咁多年朋友咁諗我。

子爵府

IgnatiusWong 發表於 12-6-26 10:51
重點應該係私人空間,唔係要瞓厠所

正如長期饑荒嘅人當然乜都食,但你會唔會捐過期食品,自私d講,我 ...

認同!而紫色姐姐間屋唔係細屋, 有成1800呎, 又唔係多人住, 咁比間房工人住都得吖

翡翠宮

回覆 回覆:michtony的帖子

其實最重要都係睇番姐姐想點,我相信樓主個姐姐講既係真心話,佢真係情願訓廁所都想要有私人空間,需知道有d人對於私人空間睇得好重要,佢地真係唔鍾意同小主人一間房,我見個個都話過唔到自己個關,但問題係依架唔係你要佢訓廁所,係佢的意願佢的選擇,如果你真係可以整到佢想要的安樂窩比佢,有自己的私人廁所又有自己的房,好過乜都要同人share喇,我諗姐姐真係好多謝你~~~

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

工人吾識think衛生問題,僱主就要捻埋呢點

首頁

尾頁

跳至