自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

电台討論緊特首政策中青年宿舍既題目!
講真我理解唔到有咩急切性要搬出去自己住,我地都唔係一讀完書出來做野既嗌哂要買樓啦!
要求自住,又要市区,又冇能力,又要夠大,完全吾明咩叫一分耕耘一分收獲,無言

禁止訪問

睛靈勳章

回覆:点解年青人噤趕急要上車

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同意有好多年輕人心頭高,想買樓又挑釁,有d又唔願意孭供樓既責任

不過在香港樓真係只會愈來愈貴,呢個亦係好大既問題...

大宅

喺香港,一分耕耘,一世無樓。

伯爵府

引用:一家唔知一家事,搬出黎住獨立下又比人鬧,

原帖由 cc_lws 於 12-07-26 發表
一家唔知一家事,搬出黎住獨立下又比人鬧,同父母住又鬧咁大個人唔搬出去靠父母,依家做年青人好可憐,做乜 ...
你話青年人可憐,借問咩噤可憐,反而大多食米唔知米價,永遠只見到人家擁有的,唔会知其實人家所擁有都只因努力付出过!樓貴確实貴,但要揾樓價两百萬以內的唔係無選擇,係依家既人出來做一两年野就怨買唔到樓,又唔想負擔,又想自由,又想嘆,又要買市区,又要有会所,仲要有升值潛力,妹妹仔,唔好只坐係度以為呢个世界对自有幾唔公平,实際啲裝備好自己,買樓指曰可待!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

睛靈勳章

回覆:klm402 的帖子

男爵府

大學一畢業都廿四歲啦 做兩年野廿六 你話要上車就即上嫁?係人都知要儲首期啦!儲得黎都三十喇!仲未結婚生仔呢?咁都叫急呀?
仲有呀,年青人like同居過二人世界,未買到樓咪租囉,咁都唔得?我地唔係話一定要上車,只求有個安樂窩

珍珠宮

引用:喺香港,一分耕耘,一世無樓。

原帖由 LingChiBaBa 於 12-07-26 發表
喺香港,一分耕耘,一世無樓。

大宅

香港地每戶都想擁有自己居所。正常

伯爵府

点解年青人噤趕急要上車

無人話唔得,但要視付個人能力,無話後生有罪,但唔係大哂,自己計下數啦,出來做野三兩年要買樓要二人世界無人阻你地,唔好話依家樓貴平,兩百萬樓首期三成,出來做野當你叻仔又好運,兩萬個月,唔洗唔用齋儲都三年啦,我地買樓唔係比十萬八萬就買到返來,個個都係捱,又節衣又縮食,唔夠錢買得方便買得大既,一係買遠的買細的,再唔係就再儲多的彈藥再考慮點上車,呢的叫睇送食飯。但依家大部份出來做野無耐個堆人,要馬兒好又要馬兒不吃草,合理?思想正確?邊個未醒?
我地都有過你地既經歷,但只會咬住牙關努力,唔會自怨自挨,坐係度發夢等人幫!

伯爵府

引用:無人話唔得,但要視付個人能力,無話後生有

原帖由 klm402 於 12-07-27 發表
無人話唔得,但要視付個人能力,無話後生有罪,但唔係大哂,自己計下數啦,出來做野三兩年要買樓要二人世界 ...
我唔明你話緊後生仔咩野,申下樓價高買唔起都唔得,樓價高係事實,同埋想搬出黎又有咩問題?

男爵府

咪玩啦 唔知你有幾老 我見九十年代初既樓 尤其係居屋 都係幾十萬 居屋一成首期 一定易買過而家
依家年代已經唔同 好難同以前比

男爵府

好媽媽勳章

樓主你曾經都係年青人,可能你上一/幾輩,見到你都覺得好無言。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:大學一畢業都廿四歲啦+做兩年野廿六+你話要

原帖由 peggykwan 於 12-07-27 發表
大學一畢業都廿四歲啦 做兩年野廿六 你話要上車就即上嫁?係人都知要儲首期啦!儲得黎都三十喇!仲未結婚生 ...
同父母住好唔安樂 想二人世界唔係應該靠自己咩?

總有離別的時候

水晶宮

好媽媽勳章

呢一代年青人真係比起我地個年代辛苦。
以前搵工容易,人工高又唔洗ot,仲有時間去進修,樓價邊有依家咁恐怖,果時做下part time 半工讀都已經儲到唔少,真係做多兩三年野就夠首期買樓。
相比依家,起薪低,要求高,又要ot,想進修都唔係咁易,樓價更加高到唔洗講

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 叻叻勳章

無言 現今新一代,成日想一步登天。請認真計劃吓點儲蓄先啦!何為慳?何為應駛得駛?

禁止訪問

睛靈勳章

回覆:chubbychu 的帖子

大宅

五係五 肯捱!係租金串貴到負擔五到

大宅

畀面勳章

我係70後,講句公道說話,係有一部份年輕人唔努力浄係識呻哩樣呻個樣,但眼見都好多好努力死慳死抵都上唔到車,而家樓價比以前確實高好幾倍,但人工呢?通賬都追唔上,哩一代真係幾慘,我個陣大學畢業好吃香,但而家?見工既入場卷而已

首頁

尾頁

跳至