夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

陪月勳章

呢排唔知點解出現咗好多容忍老公不停偷食嘅女士們開post, 攪到我都忍唔住要開返個問下你哋...其實係咪真係冇咗佢唔得呢?定還是你老公身懷什麼絕技呢?(好靚仔/好有$/性能力好強)點解可以將自己尊嚴下降到如斯田地... 真係唔明。同埋我想講,你哋其實唔洗再將茅頭指向小3(s)喇,嘥氣啦!擺到明有問題嗰個係你老公啦!!!

pinky30312    發表於 13-1-24 09:17
janetlam74  唉~女人都有阿媽生架!點解咁作賤自己?衰男人=垃圾,快快掉走tim~  發表於 12-8-10 10:16
stevekit    發表於 12-8-7 16:08
katelok  係, 講得啱. 好啲男人身邊一堆FOX都無事, 衰的話正經女人都變小三呀.  發表於 12-8-7 15:49

珍珠宮

回覆:Shione 的帖子

只止小三呀。仲有好多比男人打ga....好多人係咁。。。日怨夜怨好似世界未日。但自己從未未嘗試過行出半步挑戰下。。。我已經睇開了。覺得佢地可能鍾意咁樣過世

水晶宮

Shione 發表於 12-8-7 14:53
... 其實係咪真係冇咗佢唔得呢?定還是你老公身懷什麼絕技呢?(好靚仔/好有$/性能力好強)點解可以將自己尊嚴下降到如斯田地... 真係唔明 ...

因為人都慣性了去用腦,用腦去分析判斷,知道並不是冇咗佢唔得、知道並不是老公身懷什麼絕技知道不該將自己尊嚴下降到如斯田地,可是為什麼仍在容忍呢?是因為仍是慣性了去用腦,頭腦想要安全感、頭腦害怕未知、頭腦很會否認、逃避、自己欺騙自己、自己麻醉自己 ...... 所以頭腦會叫你去留下,去容忍,這樣就不用面對改變,改變等於要面對未知,一切不變是最安全的。

頭腦就在不斷的一時叫你不要容忍、一時叫你忍耐一下,不斷的左搖右擺 ...... 所以那些老公不停出軌的女士們,我們看到她們好像在容忍,但其實她們何嘗不是也不想再容忍?只是她們看不到自己被頭腦在不斷的操控著,在矛盾當中往返,直至自己筋疲力盡 ......

因此,如果她們能覺知到以上的情況,覺知到是頭腦在作祟,而願意減少用腦,多點傾聽內心的聲音,她們就會看到很多出路,也會踏上對於她們來說是正確的路,因為 "心" 是最可靠的,它從來不會欺騙你。

grace318  很同意, 不過真係不易做 !  發表於 12-8-7 15:37

珍珠宮

環保接龍勳章

Shione 發表於 12-8-7 14:53
呢排唔知點解出現咗好多容忍老公不停偷食嘅女士們開post, 攪到我都忍唔住要開返個問下你哋...其實係咪真係 ...

所以女人都需要自強~

cherriefsy    發表於 12-8-8 01:57

大宅

陪月勳章

回覆:DIMDIM2011 的帖子

係喎!又要怨,又要唔開心,然後一係就將茅頭指錯(以為解決咗個女人就係辨法),再唔係就編籍口比自己(其實C6平時對我好好,大家好夾,佢乜都聽我話etc etc) 但就係唔肯面對一個事實:如果佢係愛你,就唔會不停偷食,然後不停咁比你發現啦!一個愛你嘅人,係會尊重、在乎你感受的。

pinky30312    發表於 13-1-24 09:25
natalie520    發表於 12-8-9 13:34
debbychun  AGREE!!!  發表於 12-8-8 11:37

伯爵府

回覆:給容忍到老公偷食N次的妳...

我覺得佢地無錢唔可以生存,我ex bf打過我,我當年都想走,但一來同阿媽反左面,因硬要搬出去同居,二來搵少少錢連住拍有問題。。。
最後我搵多左錢,ex又掛住同佢以前條女有路,我最後都離開左!
阿媽好支持我!

芭芭拉

大宅

偷食都話隻眼開隻眼閉吖

我99比嗰死佬打到邊豬頭, 報埋警, 要去埋婦女保護之家, 話要搞離婚, 搞搞下唔知點解又唔離。而家重係同一屋簷下, 日日煮嘢都要睇到實, 話個死佬會落毒。

咁樣都唔肯離婚, 偷食唔離婚, 小意思啦

水晶宮

Shione 發表於 12-8-7 15:26
... 不停偷食,然後不停咁比你發現 ...

其實,這是反映了這個男人有 "被關注" 的需要,他不斷重複這行為,是因為他潛意識渴望引起配偶的關注。
他 "不停偷食" 跟 "愛不愛配偶" 沒有直接關係,基本上是兩個不同的issues。
(註:我並不是認為 "愛一個人但又出去偷食另一人" 是沒有錯的,我只是從心靈角度去提供一個解說,而並不是從道德倫理角度去解說)

大宅

陪月勳章

回覆:全為愛 的帖子

Thanks and agree! 一個人為咗唔想改變真係乜嘢蠢事都做得出... 見到呢種女人真係有D激心

大宅

陪月勳章

回覆:katielbaby 的帖子

咁都得?係咪佢冇辨法自立?真係寧被毒死都唔肯離婚...

大宅

陪月勳章

引用:Quote:Shione+發表於+12-8-7+15:26++...+不

原帖由 全為愛 於 12-08-07 發表
其實,這是反映了這個男人有 "被關注" 的需要,他不斷重複這行為,是因為他潛意識渴望引起配偶的關注。
他 ...
講真如果我係個男人,知道自己點出去偷食個老婆都會原諒自己的話,我都偷啦!係嘅,可能唔係唔愛,但係已經冇咗尊重了。變成不再平等嘅關係,何苦呢?

男爵府

引用:Quote:原帖由+全為愛+於+12-08-07+發表其實

原帖由 Shione 於 12-08-07 發表
講真如果我係個男人,知道自己點出去偷食個老婆都會原諒自己的話,我都偷啦!係嘅,可能唔係唔愛,但係已經冇咗 ...
我同你想法一樣,老婆只怨二奶,下下錫住老公。原因不外乎。1)保護自己,因為怕比人話自己冇眼光/怕比人話自己條件比二奶差/怕自己冇面。 2)留後路復合。 3)轉移視線,拒絕面對夫妻間已存在的問題。

我估大約如上。

複式洋房

Shione 發表於 12-8-7 15:43
Thanks and agree! 一個人為咗唔想改變真係乜嘢蠢事都做得出... 見到呢種女人真係有D激心

...絕對同意, 就係為咗"怕改變" 會變得冇分析能力, 連黑白是非都分不了! 仲要日日呻, 真係多鬼餘.... 好怕呢種人...

大宅

因為好多女人已經比個老公睇死佢走唔甩丫馬
有小朋友既...成日話為仔女而留底....唔想仔女無爸爸...兩公婆貌合神離, 各顧各咁, 你估小朋友唔識睇咩....做女人要硬淨啲, 點解下下比男人睇死呢
路係自己揀既, 揀咗就唔好怨囉

大宅

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+Shione+於+12-08-07+發表講真

原帖由 jw 於 12-08-07 發表
我同你想法一樣,老婆只怨二奶,下下錫住老公。原因不外乎。1)保護自己,因為怕比人話自己冇眼光/怕比人 ...
我都係咁話...仲要好似fight低咗D野花好威咁喎...

大宅

陪月勳章

引用:因為好多女人已經比個老公睇死佢走唔甩丫馬

原帖由 chingchingyee 於 12-08-07 發表
因為好多女人已經比個老公睇死佢走唔甩丫馬
有小朋友既...成日話為仔女而留底....唔想仔女無爸爸... ...
咪係囉... 成日攞D仔女出嚟做理由... 開口埋口都係「睇住D仔女份上唔離婚」!

LittleMss  agree! 我又係至憎人用仔女做藉口!  發表於 12-8-7 18:35

男爵府

每個人嘅諗法唔同喇,我就一次都唔可以容忍嘅,冇咁嘅心又點會做得出呢啲事呢

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:Shione 的帖子

一家唔知一家事.佢地都係想找個平台講下呻下啫.或者想聽下jm意見同經驗啫.佢地話晒都係受害者.比佢地有個地方呻下喇!屈埋屈埋無地方呻咪仲慘!到底係佢地又要忍又要呻有問題啲.定果啲又要睇又要話人地的有問題戰呢?一樣米養百樣人.人地鐘意點咪點囉.佢地寫上黎呻.jm們又唔會有咩失.果啲人唔鐘意咪唔好睇囉!請大愛啲大家互相包容互相勉勵下喇.

pinky30312    發表於 13-1-24 09:29
daidumdum  正確!  發表於 12-11-28 13:07
手機用戶,不要點評,謝謝

大宅

引用:呢排唔知點解出現咗好多容忍老公不停偷食嘅

原帖由 Shione 於 12-08-07 發表
呢排唔知點解出現咗好多容忍老公不停偷食嘅女士們開post, 攪到我都忍唔住要開返個問下你哋...其實係咪真係 ...
妳唔明,可能妳末經歷過!!

wyllai  同意!  發表於 12-8-8 21:31

首頁
12345...8

尾頁

跳至