懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我32wk嘅時候阿B得3.5磅,以為應該係細碼B,點知今日(36wk)去check,變咗6磅!我同c6都嚇咗一跳!仲有成4個禮拜,我驚會變巨B,我想順產架!唔想阿B咁大隻!點算丫?

大宅

回覆:原來後尾BB真係會大得好快!

少食甜野!

男爵府

順其自然,控制食量,唔好咁多要求,最緊要健康。

大宅

我都好驚,34w阿b已6磅3,而家37w,希望阿b早d自己出黎啦

男爵府

引用:我32wk嘅時候阿B得3.5磅,以為應該係細碼B,

原帖由 briangel0907 於 12-08-14 發表
我32wk嘅時候阿B得3.5磅,以為應該係細碼B,點知今日(36wk)去check,變咗6磅!我同c6都嚇咗一跳!仲有成4個禮 ...
哇,大得禁勁!而家26w bb先得2磅 我覺得6磅都叫好夠,我好擔心bb唔肥

男爵府

引用:Quote:原帖由+briangel0907+於+12-08-14+發

原帖由 winniexwinnie 於 12-08-14 發表
哇,大得禁勁!而家26w bb先得2磅 我覺得6磅都叫好夠,我好擔心bb唔肥
咁咪係囉,細又驚唔足秤,大又話驚要開刀,好多野唔到我哋控制,隨心隨意啦。唔通覺得大,呢4星期絕食咩。咁都要睇個b吸唔吸收啫,有d鍾意大,覺得健康強壯d, 唔通瘦掹掹好? 盡力而為啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由+winniexwinnie+於+12-08-14+

原帖由 karmankama 於 12-08-14 發表
咁咪係囉,細又驚唔足秤,大又話驚要開刀,好多野唔到我哋控制,隨心隨意啦。唔通覺得大,呢4星期絕食咩。 ...
禁又係!!!

男爵府

引用:Quote:原帖由+karmankama+於+12-08-14+發表

原帖由 winniexwinnie 於 12-08-14 發表
禁又係!!!
咁你驚細,咪食多d有營養嘅食物,少食多餐,足夠時間消化同吸收囉。例如飲孕婦奶粉好營養喇呱,雞蛋,肉類,記得飲多d湯水,我未引產前,bb 22過4 我肥左18磅,就係日日飲湯,當然唔係咩湯都飲得啦,菜湯寒涼唔得,飲多d蕃茄薯仔湯,你可以問下人,我有左都係去好朋友屋企食,佢有兩個小朋友,所以有經驗,我又唔使煩食咩先好。你要好好長胎,得閒郁動下都會有幫助㗎。

男爵府

引用:Quote:原帖由+winniexwinnie+於+12-08-14+

原帖由 karmankama 於 12-08-14 發表
咁你驚細,咪食多d有營養嘅食物,少食多餐,足夠時間消化同吸收囉。例如飲孕婦奶粉好營養喇呱,雞蛋,肉類 ...
我有行去買送呀,夜晚陪c6跑步,我散步囉,不過時時都無胃口,見到公仔麵就勁有胃口

大宅

點先知bb幾重架?係咪要照超聲波?

別墅

winniexwinnie 發表於 12-8-14 01:02

我個仔個陣32wk 先得2磅幾咋..我係糖尿媽媽..要介口..同埋個陣發生左D 事攪到我好唔開心食唔落野..一直到34wk都無重過啊..醫生話太細..隔幾日就要返去CHECK 心跳...個陣幾驚佢唔夠重..不過到佢出世..40wk..5磅8...雖然係細碼BB...不過健康啊!!

大宅

畀面勳章

引用:+本帖最後由+letmeloveu+於+12-8-14+04:39+

原帖由 letmeloveu 於 12-08-14 發表

大宅

E家38週...仔仔一星期重咗1磅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

尾真係大得好快架..我38w照6磅幾,40w出世都8磅幾...真係要控制好飲食先得

翡翠宮

版主 的帖子

我個bb 28 wks個陣1磅15安士,32wks就3磅11安士,37 wks就5磅,到佢41 wks 3 d出世就5磅11安士,不嬲都知佢無細碼b,出世超細粒,好似個公仔咁~~~

大宅

回覆:briangel0907 的帖子

我之前嗰胎喺36wks時已經7磅,因為大隻,所以醫生建議開刀,比預產早咗兩日,出世八磅四.
其實我係後期冇咩食野,反而人冇重過,所以好睇bb吸收,唔好擔心,隨遇而安…

別墅

重得好快呀,我28週照已經3.3磅.........

大宅

我29周, 阿B已經三磅幾...我都只係食正餐, 早餐都係食一個包, lunch自己帶飯, 個份量同我未有BB之前一樣, 但阿B應該好吸收

大宅

回覆 nachun 的帖子

我見醫生係度下BB既腰圍黎估計的

男爵府

引用:我29周,+阿B已經三磅幾...我都只係食正餐,+

原帖由 ckykwan 於 12-08-14 發表
我29周, 阿B已經三磅幾...我都只係食正餐, 早餐都係食一個包, lunch自己帶飯, 個份量同我未有BB之前一樣, ...
肥b都唔錯丫

首頁

尾頁

跳至