自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

頭先0係隔離版睇"怪異之事", D恐怖野我就無遇過喇(touch wood), 但有一件關於自己養的狗狗去世後的怪事, 即使過了10多年仍然深刻.

隻狗係我大約10歲左右養, 由BB仔開始養, 普通唐狗, 由於住村屋, 所以佢可以周圍走四圍跑, 但都因為咁, 佢無而家D寵物狗咁乾淨, 加上同其他狗打交, 身上經常有血, 有傷口.

而我父母不嬲唔理佢, 只準時比野佢食, 而我間唔中會同佢沖涼. 但我太細個唔識處理佢傷口, 特別佢耳仔傷口好嚴重. 隻狗養左幾年之後開始病, 當時父母無多餘錢帶佢睇醫生, 只打電話叫漁X署的人捉走佢 (打到呢度我忍唔住喊...), 我哀求父母唔好咁做, 發晒癲咁喊同緊抱住隻狗唔比人帶走, 但最後比媽媽拉開左, 我親眼睇住隻狗比人抬上車, 一世都忘記唔到佢望住我的眼神, 唔係恨, 而係不捨..

呢個可以話係我一個好痛苦的回憶, 感覺好似我親手送狗狗上絕路, 一隻陪我玩同我長大的狗狗, 就好似家人咁親.

呢件事一直在我心底, 之後的十年都無發生過任何事. 直至有一晚發夢......

係....過左10幾年先發夢見到佢, 期間無論幾掛住佢都未曾進入過我夢中, 當我開始慢慢放下呢段傷痛時, 佢竟然進入我夢裡...

我夢見自己去左一個好似嘉年華咁既地方, 個天好藍, 草地好綠, 周圍好多汽球不停咁飄上天空, 所有人都好快樂咁跑來跑去, 我慢慢四處踱步, 突然見到遠處一個熟悉的身影, 好開心咁跑過去, 好大聲叫佢個名, 佢坐在草地上面, 身上縛住好多7彩的汽球, 耳朵的傷口唔見了, 身上好乾淨, 我當時好開心, 好開心, 我輕輕咁問"XX, 你過得好嗎?", 佢當然無答我, 但我卻0係佢眼神裡面知道佢過得好好, 覺得佢好似叫我唔好內疚.....然後佢帶住滿身7彩的汽球慢慢走遠.....之後我就醒左.

呢個夢好深刻, 深刻到而家都仍然記得....我諗...到底係咪我日有所思夜有所夢? 但點解10年前唔發而家先黎發....

Anyway, 0個次"見"過佢之後就無再見到佢了, 希望佢可以投胎做人, 如果動物都有靈的話..........
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:其實....你地覺得動物有無靈魂....?

我覺得有

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

大宅

回覆:bonnyye 的帖子

我覺得有....因為我都會夢見我的貓貓同已經係天國的親人一起....我覺得動物都有感情,同會感受到主人對佢地嘅感情....

irenecc    發表於 12-8-24 21:50
bonnyye    發表於 12-8-24 15:13

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:頭先0係隔離版睇"怪異之事",+D恐怖野我就無

原帖由 bonnyye 於 12-08-24 發表
頭先0係隔離版睇"怪異之事", D恐怖野我就無遇過喇(touch wood), 但有一件關於自己養的狗狗去世後的怪事, 即 ...
有,我睇到喊

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

回覆:其實....你地覺得動物有無靈魂....

有;曾經響網上睇過,所有會動的生物都有靈魂!

公爵府

信,動物有性。但狗係一種向前望的動物,即係,佢地係唔會留戀係過往的事物中(我睇cesear millan 講架)。我更加相信來世會再相遇。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瑪瑙宮

畀面勳章

絕對有! 我都忍唔住睇到喊, 樓主你唔好怪自己, 當時你年紀仲細已經盡咗力保護佢

irenecc    發表於 12-8-24 21:51

男爵府

我都覺得有

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 bonnyye 的帖子

我覺有

公爵府

我相信有架,所以對佢地好定壞佢地會感受到~

禁止訪問

BK Milk勳章

伯爵府

好媽媽勳章

我覺有, 同埋動物都好有人性
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

我都覺得有

大宅

我信架 狗狗可以想你開心所以夢中同你相見阿

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

有.....因為我曾經見過去世既貓貓返黎陪我幾日, 好似想俾我知佢都掛住我咁.....不過之後佢就走咗再無返過黎見我.....

bebe12hk    發表於 12-8-27 19:12
irenecc    發表於 12-8-24 21:52

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

我信有, 我知道我隻貓死咗之後既第7日真係返了來!!
因為個梳化有佢瞓過既形狀, 因為得佢一隻咁大同重, 先可以瞓到個梳化有痕, 仲有發現佢既毛! 同其他既貓不同質地架! 仲有食過野...我係第8日早上發現呢d野, 之後想番先知昨晚係頭7...因為我一向唔信頭7呢d野...如果早知我會等佢唔瞓架!

irenecc    發表於 12-8-24 21:54
我想生三個    發表於 12-8-24 15:14

首頁

尾頁

跳至