懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

見到啊B己八個月, 突然想起她從出世起, 我為她不食牛奶而狂買奶樽奶嘴的一點小往事....
花了不少冤往錢, 想把小小心得留給下任的預媽咪...

啊B 12年12月份出世, 當時QE是以NUK的即用奶嘴給啊B食, 但是回家後, 我想斷牛奶, 於是即使啊B 狂喊都只有食人奶的分....

但是, 由於人奶瘋狂的不足, 於是, 1天24小時, 機乎只睡3小時, 因為啊B不斷地食呀食, 但孕不飽.... 因為相信會愈食愈多, 於是這樣堅持了3個月, 但是情況未有改善, 奶頭都給啜到長了, 似"墨魚咀", 而BB開始竟然有黑眼圈(少睡)....我開始發現, QE的人奶愈食钅多似乎例外地不發生在我身上.... 加上奶頭破損, 每次給啊B食時都會流血, 於是就開始了我的狂買奶樽之路...

因為奶頭發炎, 啊B 不食牛奶...所以...在以後幾個月內, 我買了以下數款奶樽....中間辛酸事SKIP, 以下為有用資料:

奶樽: 玻璃會打破, 但係用熱水温熱好快~ 又唔怕用熱水煲~
膠的不熱, 啊B自己拿好好, 買帶少少黃色的PPSU最好~

日本奶瓶CHUCHU

1. CHUCHU 母乳實感 (即係奶頭突然有個超大空間 <--- 啊B很用力, 但突然會"濁親, 因為開始時沒有流量, 超用力; 突然, 奶從超大的徑中流出.....

2. CHUCHU 普通版 (有隻寫着S. M. L 都不必介懷, 只有一隻SIZE的) .... 用這款要很用力, 但可以自己控制力度, 若早產兒似乎有點兒吃力. 但好處是不必買不同SIZE, 1個SIZE走天下....

(CHUCHU的膠樽比NUK的都好, 開始時我愛用標準的奶樽, 但後期鍾意用閣的奶樽, 即是寛口徑的...因為易洗, 且BB的嘴要張大, 這使得BB會很舒服, 後期習慣寛口徑後, 亦會把母親的奶頭整個含住, 而不止是奶頭, 因為奶頭不出奶的, 只有奶暈...只含奶頭會使母親很痛....)

P.S. CHUCHU的STANDARD SIZE 的奶樽與NUK或PIGEON的奶頭是可以互換的~~

3. CHUCHU闊樽 (同2的都係一樣SML無分SIZE, 玻璃的用成168一個), 但較為吃力, 因為CHUCHU的設計都是為母乳準備的, 怕太EASY去食.... 這闊樽與PIGEON寛口徑的奶咀可交替使用; 但不能用NUK, AVENT, PACIFIC BABY, ENPEAU, B-FREE的闊樽交替....

基本上CHUCHU的膠樽唔錯, 比NUK的無咁易花, 但玻璃的都差唔多.... 但因為係設計俾人奶B的, 所以要好用力, 若然發現你個B用CHUCHU時食好少, 或要食幾個鐘, 即係佢好難食到.... 個人覺得CHUCHU行的路線同NUK係相反的, CHUCHU難啜, NUK易啜~ 但係呢, 若然想用CHUCHU, 但啊B力度又不足, 或可考慮買個奶嘴針, 吉幾個孔~

啊B醒左, 待續......

男爵府

回覆:tinlingyuetka 的帖子

等你待續!

男爵府

回覆:tinlingyuetka 的帖子

等你待續!

男爵府

回覆:那些年 BB用過的奶樽 好用奶樽篇

等你待續!我係新手媽媽!

男爵府

男爵府

等你待續呀! 我係新手媽媽!

子爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

Thanks for your information and wait you !!

男爵府

Tks for sharing! 等ing~~

珍珠宮

別墅

我買左chu chu嘅母乳咀,咁係咪唔用好D呀?

tinlingyuetka  以上只係個人意見, 個個BB唔同~ 買左就試下啦~ 好貴下的~  發表於 12-8-28 19:20

大宅

Thx

大宅

德國篇NUK.
NUK係啊B係QE時就食的, 初時我畏時, 覺得好得意, 唔知邊邊係上, 邊邊係下(有孔的對上). 事實上NUK係比起其他的好食好多的, 因為孔大, 又有孔排氣~
有2種膠可選 (黃色的膠及透明的SILICON), 黃色象膠係好食D, 因為軟, 初生BB的最愛, NUK試用版比政府醫院初生B免費用的都是用黃色的~ 但是黃色的易損懷, 基本上係全職牛奶B食一個禮拜左右必換, 唔係的話會有些黏, 即膠己經溶... 當然, 最好是不要等它黏才換~~~ 透明的壽命長D~~~
<----拎TB的圖一用....

NUK S碼 垂直己經會滴~ 所以啊B唔食己會自動入口~~~ M碼更加唔洗講~~~ 好處係食得多易食, 但因為自動入口, 間中會濁親~ 因為無得停~~~
NUK的膠樽好癈, QUALITY超差, 玻璃的都OK的~ 奶頭較好~~~ 佢的奶嘴使到BB的舌頭好舒服, 但有時因為適應了窄頭, 使到BB會細嘴D, 咬媽咪的乳頭(NOT 乳暈), 尼種經驗係公院的媽咪應該有幾多都經歷過的~ 但若係全牛奶就無所謂啦~~~ 對全牛奶B黎講, 流量順, EASY吸, 排氣快~~~

若想啊B個口食NUK又張得大D的, 建議買闊的NUK, 但不要買膠(成個玩具咁...), 要買玻璃~~~

待續....

別墅

其待你既待續!

男爵府

thx for ur information

別墅

好清楚呀,唔該哂

複式洋房

Support!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好有心機打字分享,讚

大宅

Thx so much for sharing !!

伯爵府

叻叻勳章 畀面勳章

Very detailed, thanks so much

首頁

尾頁

跳至