論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章

最主要係湊new born bb, 揾左間agent請賓賓, 點知間agent一次過send左50個工人資料俾我,,,,,都唔知點揀.
請問你地會點樣揀? 睇年齡? 結婚未? 有冇海外經驗? 仔女數目? 合眼緣?

大宅

回覆:mabel0416 的帖子

Which agent? So many!!

伯爵府

回覆 Bearvv 的帖子

海盈

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我請過3個姐姐(次序係2個印傭, 都係25歲+1個菲傭27歲), 全部都係overseas, 冇出外工作經驗同未結婚. 兩個印傭表現都ok, 好肯做以及服從性較高. 而個菲傭就好懶惰, 好hea, 成日掛住玩電話同埋叫佢做既野唔多聽你講. 佢仲做左2個月就同我辭職添. 感覺係佢唔在乎份工, 好計較同唔尊重僱主. 我同d請過菲傭既朋友傾過, 得出既結論係如果想請菲傭, 建議要請d年紀再大d既, 結左婚同有年幼仔女背景會好d. 佢地會好落力去做, 冇咁計較. 雖然佢地有仔女但唔代表佢地有揍b經驗因有d工人生左後都係比老人家揍, 就算佢地有揍但用既形式同方法都應該同我地要求唔同, 所以你都要預定佢地完全唔識咁去教佢地. 最後我都係覺得請工人都係要講彩數, 祝你好運!

子爵府

回覆:揀工人條件

我印都係oversea 年尾第三張約了。不是買廣告,跟我case 的sales 唔錯。
我反而喜歡選一些湊過b 的(雖然份CV都係任佢寫!之前問過agency 其實佢哋冇要求任何正明) 。最好係亞洲區(新加坡,台灣,怎至香港) 湊過B .
年齡方面我最初搵了個28 歳自己也有小朋友,但此終後生,有些野此終放不低(唔分氣,就算知最終都要跟我方法,但都嘈一論先) ,反已而家呢個39 可能見得世面多,人大了都"化" ,佢會聽咗我先跟住做,但之後同我講返,其實...(有時真係佢方法好些) 。

子爵府

引用:我請過3個姐姐(次序係2個印傭,+都係25歲+1

原帖由 siufufu 於 12-08-28 發表
我請過3個姐姐(次序係2個印傭, 都係25歲+1個菲傭27歲), 全部都係overseas, 冇出外工作經驗同未結婚. 兩個印 ...
補充真係講彩數,祝好運!

伯爵府

多謝你地意見!
都預左要教, 睇左咁多個, 以下係覺得ok :
1) 34yrs, married, children 14yrs, 有香港工作經驗, 做過兩個僱主, 兩個都係完約
2) 34yrs, married, 天主教, children 12yrs & 9yrs, 沒有海外工作經驗, 做過兩個僱主, 兩個都係完約
3) 32yrs, single, 基督教, children 14yrs & 2.5yrs, 到過星加坡及Denmark打工, 做過兩個僱主, 兩個都係完約
4) 28yrs, married, 天主教, children 7yrs & 5yrs, 有香港工作經驗, 做過兩個僱主, 1st contact做左6年, 離職原因係 to work abroad, 2nd做左兩個月, terminate contract

你地會揀邊個?

複式洋房

最好請D在新加玻做過.而沒有在香港做過, 在HK做過果D,你唔知她有沒學壞
始終第一次來HK的話, 人生路不熟,需要時間去了解HK,
唔夠膽再圍去, 最好結左婚(因為唔會在HK識男仔, 如果唔係萬一有左
你要比她2個半月產假咁就)已經有小朋友, 呢D家庭負擔比較大
年齡30以上會比較好, 比D2X的較識做人,會冇咁激氣

禁止訪問

伯爵府

我d朋友都建議請結左婚有小朋友, 因為lee d 家庭負擔比較大.
我都想搵d喺星加坡做過, 果d大部份有小朋友但single.....

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我會考慮1或2, 而家d單身菲傭我自己一定唔會諗因上一個比我既結論係太唔定性同d工作態度太差lu, 而第4個既最後一份contract只做左2個月, 同而家d工人簡工自己辭職唔做既case太似, 都怕係呢類人. 雖然第2個冇黎過HK但如果佢好似我上個菲傭咁通HK都係親戚同friend, 就算冇HK經驗都好快"知訂", 你仲要睇下個樣合唔合眼緣. 祝你搵到個幫到你既好工人啦!

禁止訪問

伯爵府

旺角,有問題?

男爵府

如果是印印是寡婦會不會有問題?

男爵府

引用:旺角,有問題?

原帖由 mabel0416 於 12-08-29 發表
旺角,有問題?
呢間野成日叫人正價再加三百先請到人架。講到姐姐好渴市你憂佢唔憂咁架,我差啲中招

大宅

我會這樣揀…21~24歲(比較好教,唔會太計較),未婚(比較唔會思鄉),身高160~164cm(拎高野唔洗下下要幫佢),身材不能肥,我請過1菲2印,菲姐4年我唔要佢,因為蝦我個女,1印做10年回鄉結婚,現在印做左4年,未放過假回鄉(是她自己選擇不回鄉)

大宅

引用:我會這樣揀…21~24歲(比較好教,唔會太計較

原帖由 0723mama 於 12-08-30 發表
我會這樣揀…21~24歲(比較好教,唔會太計較),未婚(比較唔會思鄉),身高160~164cm(拎高野唔洗下下要幫佢), ...
補充一下我只會請從未來過香港工作的,絕不選擇完約及斷約,評語有幾好都唔會要

大宅

引用:eldest+in+the+family+who+have+took+care+

原帖由 chaay 於 12-08-28 發表
eldest in the family who have took care of younger brothers or sisters (single) first time out of co ...
I found this is just by luck!

複式洋房

引用:我請過3個姐姐(次序係2個印傭,+都係25歲+1

原帖由 siufufu 於 12-08-28 發表
我請過3個姐姐(次序係2個印傭, 都係25歲+1個菲傭27歲), 全部都係overseas, 冇出外工作經驗同未結婚. 兩個印 ...
認同!我個菲姐,有三個仔女,但唔識凑B,衛生常識勁差,又以為自己好叻,但其實佢响偷懶,講大話,駁咀嘅能力真係超班馬!做咗唔唔夠一個月已經午睡,仲要瞓响我張床!將自己啲衫加我地啲衫一齊洗,奶樽洗完仲有一大舊奶粉,食咗我份早餐,若果唔係要返工,留佢三日都多

首頁

尾頁

跳至