跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本身是香港的大專學生,仲有一年就畢業
今年暑假到大馬酒店實習時,認識左依家的男朋友(佢係大馬華僑)!!
但我地依家分隔兩地~大家每日都只係靠MSG 聯絡!大家都對方牽腸掛肚,希望可以日日見到面
我諗住一畢業就去馬拉工作,可以陪住佢!!但又諗5到有咩門路,可以俾我順利咁申請到WORKING VISA!!
好擔心要長期分隔兩地,感情難以維繫!!
各位有咩意見可以俾我參考下? 我成日都心掛掛~好想飛去陪佢!

大宅

畀面勳章

試下找一d香港大馬都有branch的公司,咁就易d,如你無啦啦來大馬找工真係唔易,你又唔識馬拉文,又無工作經驗,d公司點會幫你搞working visa...我地來左大馬咁多年的人,都唔係人人找到工啊

複式洋房

THX puffer-fish 的REPLY!
我都有留下在MY 的就業機會!因為自己係讀HOTEL MANAGEMENT 的,所以都會想做返依一行. 酒店又係世界各地有分店!所以都係5錯的選擇. 最麻煩就係攪WORKING VISA!

但我上網睇MALAY WORK PERMIT的要求, 佢好似要求最少 27 歲. 係5係真的?!
其實佢真正的要求係咩??睇完好多資料都仲係好混淆!

大宅

畀面勳章

JC1125 發表於 12-9-10 22:50
THX puffer-fish 的REPLY!
我都有留下在MY 的就業機會!因為自己係讀HOTEL MANAGEMENT 的,所以都會想做返依 ...
working visa我都唔知呢,幫唔到你,我只知好多都係間公司會幫你apply,唔駛你自己做的,問題就係佢地肯唔肯請你囉
同埋大馬d system成日轉,唔同人講又唔同,就算你網上睇到係咁,到時去到又可以另一回事,你第日在大馬住就知了

我認為只要找到公司真係肯請你,visa應該就唔係問題,正常都會幫你做,因為要公司做擔保人的

複式洋房

有冇朋友係依方面的經驗?!可以介紹下MA?!
& 你同老公當年如果保持異地戀的感情?

大宅

畀面勳章

JC1125 發表於 12-9-13 21:27
有冇朋友係依方面的經驗?!可以介紹下MA?!
& 你同老公當年如果保持異地戀的感情?
...
呢度我識的香港人,都係已經結婚又有visa(我指配偶visa),所以當有公司請佢地,可以自行去immigration搞working visa,好易的,你未嫁我就唔知係點了..
我當年好lucky,老公在郵輪工作的,咁岩郵輪由新加坡轉去香港,咁我地一星期都可見到1-3次,但次次都好少時間,有時得20mins,最長都係2,3小時,所以拍左2年幾就結婚,唔想成日見得咁少啊

複式洋房

真係好好呢!一星期可以見2-3 次!!
我依家只可以通見MSG 搵佢而已!!大家想見都好難!會成日想飛過去搵佢的衝動!

大宅

畀面勳章

JC1125 發表於 12-9-13 22:39
真係好好呢!一星期可以見2-3 次!!
我依家只可以通見MSG 搵佢而已!!大家想見都好難!會成日想飛過去搵佢的衝 ...
現在算好啦,有internet,skype,msn,whatsapp,樣樣都好方便,等放假飛過去搵佢啦,果時我一放假就上船,一係就等佢放假回大馬後,我飛過去搵佢,搞到果2年幾成日都只係用哂錢在上船同去大馬,Long D真係要好用心先keep到,加油呀!有無plan下結婚?

複式洋房

你地可以見面的機會都幾多下!!真係好好!

我會係放SEM BREAK 时去搵佢!!但都係要等到1 月~好漫長的日子.....

plan結婚....對我黎講結婚當然好,會少左好多LONG D的煩惱,我都想成日可以係佢身邊陪佢!
因為佢想係事業上有一定的成就,可以保障到有較好的生活條件,先會諗成家立室我諗佢會覺得依家未係時候,!所以我都冇提依樣野~5想俾壓力佢

大宅

畀面勳章

都岩ga,因為第日你地結婚後,你唔一定有工作,如佢本身有一定經濟能力,
你地在大馬生活會好好多

你可以在香港找左hotel工作先,一起儲蓄,大馬branch有空缺時你再叫公司調
你過去啦,咁都唔錯的

複式洋房

回覆 puffer-fish 的帖子

我依家係學生都只可以放SEM BREAK 先去搵佢
如果到時係HK返工, 更難抽時間呢!!你知HK 做野,係幾咁忙, 可以冇私人生活

所以我有諗過一開始就申請HOTEL 的OVERSEAS POSITION~希望到時成功LA!!
咁就可以5使等好耐先有得見!!
次次傾電話都5捨得收線...夜一夜都5想去訓=(

複式洋房

我都係忍5住相思病~
上個月15號,飛過去搵男朋友~留左4日!
雖然時間好短~但好開心LOR!!!!
返到黎比以前更掛住佢~要到1月先有得見!依段等待的日子又有排捱

大宅

畀面勳章

拍拖時係咁,到你嫁左就會成日想回hk,haha

洋房

hehe....我都買左一月機票去探佢...佢仲未知...係surprise黎架:D

複式洋房

我都買左一月的機票~~今次點都要留一頭半個月先夠本!!!!
我地都5想成日留MSG 維繫~~好5實在!!

PENNY CHENG 你打算去沙巴工作喔??

複式洋房

岩岩去完KL~探男朋友.今次留左一個月, 時間過得好快呢!!又好5捨得~喊唒口!
今次一別~要等至少5個月先有得見了

1月其間我地去左泰國玩~我再返入KL 時就要見OFFICER ~好彩佢只係問我拎 RETURN FLIGHT NO.
冇咩為難我....
但我見到另一個女人,疑似又係去探男朋友,拒絕左佢入境~好慘!
我見到有點心寒~怕下次個個會係我~
係MALAYSIA ~點先會被拒入境? 有冇人係去得太密被拒入境?!?又遇過咩入境難題?
可以有咩準備? THX

複式洋房

回覆 JC1125 的帖子

我諗果個人應該有D問題先唔俾佢入境.. 特別係BIG6..我基本上一年去馬來西亞幾次..7年了~ 成本PASSPORT都係馬來西亞印仔..
我同CUSTOMS講搵男朋友.. 佢都冇點留難我, 只係問多幾句咁者~

複式洋房

回覆 tiffany.6_3 的帖子

THX~ TIFFANY !! 之前攪到我好驚~5敢返咁密!!
你同你男朋友一齊7年LA?? 7年都分開兩地?
因為我下次返應該等到7月, 好漫長

複式洋房

回覆 JC1125 的帖子

係呀.. 話咁快就7年, 今個新年又過左去2個星期...我諗要9月先有假了~"~我地各有各工作, 冇辦法.. 諗住下年註冊.. 不過註冊左之後都各有各... 遲多一兩年先正式過去住

複式洋房

回覆 tiffany.6_3 的帖子

你地咁捨得~分開兩地咁耐的?!!!
仲可以維持到7年~令人羨慕又佩服.
我想問有冇咩program ~可以俾我一次過留係kl 多過一個月.因為依家hk passport 最多都係30日~但暑假時想留耐d~ thx

首頁

尾頁

跳至