婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上文提到99係D親朋好友亂甘講野. 不過舅母又將呢D野講返俾我聽. 聽到後真係火都黎. 不過舅母都講可能係99細時既背景令到日既佢變成甘. 舅母就講俾我知. 99個媽媽即係婆婆, 都生左好多個女, 不過都送晒俾人. 只係留返99同佢個妹自己養. 佢地2個都冇出世紙, 所以幾時出世都唔知. 婆婆一向都唔重視女既. 婆婆有4個仔. 我家99排第2(唔計送左俾人個D). 大哥做警察, 其餘細佬同個妹都讀緊書. 99小學未畢業就要出黎做野搵錢養家. 99係做毛衫既. 60/70年代都幾好搵. 所以個時婆婆都對佢不薄. 不過汕尾人都係仔行先既. 有好野一定係仔要先/食先. 99只係有個地方訓下甘.

個時99真係叫做擔起晒成頭家. 日日都行路返工. 為左慳錢. 而且99都知道錢係好重要. 如果99唔係搵到錢. 真係訓既地方都冇. 可惜有一年99連唯一既妹都冇埋. 因為妹妹返學個陣俾車撞死左. 對99黎講, 唯一既妹係最親既. 甘就冇左. 家人對妹妹既離開都幾冷淡. 可能係因為傳統思想 - 白頭人送黑頭人. 而且都係女, 養少個都唔差到. 就係甘99知道自己要係呢個屋企生存就要自己爭氣. 點先叫爭氣. 99去學做好多野. 整水喉, 修理風扇, 搥木做一個衣架. 總之男人做到既, 所以做既, 99都做到. 因為佢唔想俾人討厭, 唔想俾人當係垃圾, 蝕本貨. 所以99學不同既野去討好屋企人. 為左大家都重視佢. 睇得起佢.

到左唔知99 27/8甘上下. 99係打工既工廠識到62. 99見62係原居民, 大地主, 又官仔骨骨. 好快就同62結婚. 不過好快99就知62係二世祖。  62係大仔。  所以都係好多細佬妹跟尾。  個時62要99一起入圍村住。  不過99唔肯。  因為佢自己都湊左甘多年自己既細佬妹。  一心諗住嫁左唔駛做。  點知而家係唔駛打工, 不過要做湊仔婆, 仲要落埋田, 再要同佢既62/99住。  真係衰過做女個陣。個時婆婆同99講幾大都唔好同男家既人住。  唔係真係湊仔都湊死佢。  所以99好快就同62搬返出市區住。  為左唔想俾人話佢又食又拎。  99搬走個陣講明唔要男家既幫助。  佢同62會搞得掂。  講真62由細到大都只係讀書。  打工都係屋企人介紹既風流工。  咩都唔識做。  又係失匙夾萬。  搬左出市區又唔夠錢租好D既地方。  只可以租D木屋區租。  62個時又搵得唔多。  99只好係屋企做D毛衫幫補下家計。  

99話快就有左。  呢個BB就係無賴哥。  62既父母知道就好開心啦。  因為62係大仔。  而家又有埋孫。  仲唔係開枝散葉。  仲要係仔。  99個時都幾威嫁。  第一個新抱入門仲要生仔。  62既爸爸都千叮萬囑要小心照顧無賴哥。  由個時起99就知道, 係男家企得穩, 就係要生仔。 有仔就咩都唔駛做而佢既6299又唔會話佢。  62細佬妹又唔可以出聲。 99生完第一個即係無賴哥之後。 身份地位都唔好晒。  所以99就更加愛惜無賴哥。  因為呢D既一切都係無賴哥俾佢。  99之後生左我C6同C6細佬都只係錦上添花。  99所得到崏榮譽都係無賴哥俾佢既。  62既細佬妹都長大結婚。 之前得99一個就咩都大大聲冇人反對佢。  不過當有弟婦就唔係甘講。 62既弟婦都係有學識。 同99做既, 待人真係好唔好。  99既自卑感又黎。  下下都大大聲, 又話自己為個家生左3個仔。  冇一個弟婦好似佢甘好命。  再加上出身微寒。 對錢比較著緊。 有時成家人出去食飯。 99見食唔晒既野都會拎走, 有時未放上枱就叫人打包。 呢D甘既動作俾人睇到就好小家同唔識大體。  99口就話唔介意, 心就介意到不得了。  99所以就有心培養無賴哥, 希望佢有出人頭地之日。  甘大家就睇得佢起。 唔好因為佢出身窮, 冇咩點讀書, 行為小家而睇少佢。  不過呢D都係佢一廂情願。  因為佢所謂既培養, 係俾錢個仔去賭魚蝦蟹, 買馬。  個人修養既培育就少之又少。  所以今日既無賴哥就係99縱出黎既。

如果大家想知道故事發展, 請留個言支持下丫。  THANKS!

onehundred  追!  發表於 12-11-10 13:02
lanlo    發表於 12-9-28 22:29

男爵府

第一

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

留位~~~~

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

可憎之人必有可憐之處。

km1357    發表於 12-9-30 11:26
gracechanbb  agree  發表於 12-9-29 10:48
orangutan    發表於 12-9-28 22:36

不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆:我的汕尾99之99係咩人呢(39)

第二

子爵府

男爵府

1st page!yeah!

大宅

等你等到頸都長繼續支持

大宅

公爵府

畀面勳章

終於等到了

禁止發言

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

等到了

龍馬精神.......

大宅

你99所謂嘅栽培真係害死個仔架

複式洋房

回覆:joechan1999 的帖子

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

畀面勳章

等到了

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

等到頸都長喔~~~

珍珠宮

同我99真係好似......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

hashtag旅遊勳章

大宅

首頁

尾頁

跳至