婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

大肚時,奶奶有冇主動煲薑醋? 我大肚問佢會否煲薑醋,佢話無人食所以唔煲…我真啞咗唔識答!其實係咪應該99嗰邊煲!
佢唔會諗我要請人食…佢亦無諗要派比人…
大肚時已經同我話佢生完無補過…暗示我都唔使補,又話自己唔識煲花膠鮑魚嗰啲…我都唔係要佢買,我自己一早買好晒.
最後薑醋、坐月時三餐,以及燉嘢,全部都係呀媽同我自己搞..

男爵府

引用:大肚時,奶奶有冇主動煲薑醋?+我大肚問佢

原帖由 VIKAZ 於 12-10-04 發表
大肚時,奶奶有冇主動煲薑醋? 我大肚問佢會否煲薑醋,佢話無人食所以唔煲…我真啞咗唔識答!其實係咪應該9 ...
我諗99要負責呢個概念係源於昔日新抱一定住在男家,所以宜家都唔關事啦!我自己買產後28俾自己

伯爵府

回覆:99有冇煲薑醋?有冇幫你補身?

個時我阿媽同99 都有㷛!

珍珠宮

我自己一個煲,又唔覺有咩問題啵

uhtcl2006    發表於 12-10-4 18:41

輸入搜索內容

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我諗我都係你99個種,我都無食薑醋,無咩補身,醫生都講我好燥,

別墅

冇噃,但我都唔想奶奶辛苦,第一胎媽咪話煲,第二胎買現成,坐月就媽咪加工人,第二胎就齊多個本地姨姨幫手,呢d錢唔慳得,何必麻煩老人家!

uhtcl2006    發表於 12-10-4 18:41

大宅

點解你覺得99有義務有責任煲呢?生BB係你地兩公婆既事,應該你地自己解決所有關於生BB既事情,加上而家咁方便可以買現成,唔好辛苦老人家啦。

Rainyfung    發表於 12-10-17 18:41
肥妹心    發表於 12-10-5 14:53
michelin888    發表於 12-10-5 09:48

公爵府

大肚時,奶奶有冇主動煲薑醋? 我大肚問佢會否煲薑醋,佢話無人食所以唔煲…我真啞咗唔識答!其實係咪應該9 ...
煲((;:;pppp:比錢佢咪煲羅:;pppp:我大肚從不求人,辛苦就同agent講早D叫工人返工:;pppp:一早請定陪月,我算係佢家族中最威架啦:;pppp:

michelin888  有咩咁威  發表於 12-10-5 09:49

大宅

呢D唔好指意人了,你又唔係佢个囡。自己煲啦!不过同奶奶講明"只夠自己食,99你不要拎去派"

男爵府

回覆 回覆:yl88的帖子

我奶奶每樣都列明收費,所以我搵工人仲好,不拖不欠

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我老公煲架,不過佢有幫手刨薑皮。其他野,我姐姐請左陪月俾我

龍馬精神.......

大宅

99無噃… 佢鄉下唔興,無煲薑醋,反宜買隻大肉蟹比我,陪月 & Mami都O咀:;pppp:

1st 我PaPa & MaMa幫我煲
2nd 買現成,送貨到門口超方便唔駛煩

但我本身係唔食薑醋,只靠陪月煲湯水&燉湯… 最終2次到最後只是飲過好細碗的醋。

味道都差不多,所以無謂麻煩老人家食到咁上下叫陪月買豬手/腳/醋/蛋加落去

麥兜媽  你99福建人?係大陸站係有人講坐月食蟹ga好似話係青蟹。  發表於 12-10-5 00:47

大宅

亞媽煲,亞媽整補品,亞媽到坐月!我奶奶唔食酸嘢又唔食補品,所以完全無期望佢會整啲乜!不過無所謂奶奶無義務整嘢比我,相對我無義務照顧佢!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大肚係99煲野俾我,清胎毒,坐月,煲薑醋,我99一手包辦,我老公俾1萬佢,仲叫唔駛俾咁多,坐月買成千蚊斤嘅花膠俾我,冇怨言

大宅

佢仲叫我亞媽煲,我亞媽彩佢都傻:;pppp:

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

由大肚到生99乜都冇煲過比我,我又冇咩所謂喎,佢煮野真係超唔惦

大宅

99唔煲唔緊要!但唔好問我攞!再去派給男家親戚!

男爵府

從來冇諗過要奶奶幫手坐月。薑醋有媽咪整,因為超好食。補身的事有老公同媽咪已經足夠。

冬天的味道

大宅

而家生第三胎都係奶奶煲!佢由我有咗,花膠燕窩海參薑醋咩補品都有,買衫仔俾BB又成千咁買,我自己都唔敢買咁貴!奶奶從來冇同我計交過,所以我都對奶奶好好,好專重佢,教到佢個仔同孫孝順佢老人家,成頭家熱熱鬧鬧最開心!

ytwmama  very good 99  發表於 12-10-8 09:51

首頁
12345...6

尾頁

跳至