自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女11歲半剛來經得153cm高,近半年高得很慢。佢媽媽我都有164cm高,爸爸都有180cm。從前從未擔心過她的高度,因她從小比同齡小朋友高,但現在…… 明白高度很難預料,但都另人擔心。
有冇人可安慰我呀!

子爵府

回覆:點解个女又多一樣嘢另我擔心?

我來經後係一啲都無高過,得149cm

駿熙媽媽  同你一樣高,來M沒高過  發表於 12-10-5 09:55
PANCO  我女同你女一樣, 不過佢未黎經....  發表於 12-10-5 09:39

珍珠宮

畀面勳章

引用:小女11歲半剛來經得153cm高,近半年高得很

原帖由 lmsn 於 12-10-05 發表
小女11歲半剛來經得153cm高,近半年高得很慢。佢媽媽我都有164cm高,爸爸都有180cm。從前從未擔心過她的高 ...
而家先11歲半,仲有好多年發育。
我當年中一得150咋全班排第二,到中5都有159,雖然唔算高,但標準囉,因為我媽媽得160爸爸得177咋,唔洗擔心,最緊要食得健康。

侯爵府

來經只會高慢左,而家11歲,仲有兩三年高,得閒落公園跳繩,游水,打波,少食啲激素食物(例如雞翼)

你地兩公婆都高,囡囡唔會太矮,放心啦

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:idonno 的帖子

我中四時仲高緊

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:來經只會高慢左,而家11歲,仲有兩三年高,

原帖由 idonno 於 12-10-05 發表
來經只會高慢左,而家11歲,仲有兩三年高,得閒落公園跳繩,游水,打波,少食啲激素食物(例如雞翼)

你地 ...
同意!多D運動,增高。

My Two Princess

珍珠宮

我都擔心我女呀~佢而家未足10歲,7月時已來經,當時得150cm,而家153cm,我都驚佢將來唔太高!

JoeyJoey  即係9歲半嚟經??? 你囡囡handle 得到嗎?  發表於 12-10-5 10:11

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個女就黎13歲,又未黎經又矮得得。。。我都無擔心過!mouth:

其實係我覺得無得好擔心,我14歲黎經,高到16歲都仲高緊,我仲要係零運動個隻!

男爵府

畀面勳章

引用:小女11歲半剛來經得153cm高,近半年高得很

原帖由 lmsn 於 12-10-05 發表
小女11歲半剛來經得153cm高,近半年高得很慢。佢媽媽我都有164cm高,爸爸都有180cm。從前從未擔心過她的高 ...
來經後最多高多兩寸到,個次健康檢查e生講的

大宅

畀面勳章

真係擔心可以考慮見下營養師,過咗黃金期就好惡攪

以誠以真代人,希望你體會到~

子爵府

宜家好多食品都有此性荷爾蒙, 小女生越來越多人早來經, 不要吃太多雞, 雞翼等東西.

的確, 身高大部份是遺傳, 但後天都有影響.
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

身體健康比身高重要.

子爵府

我奶奶秘方,田七粉,用熱雞湯沖黎飲。一星期兩三次。我老公同叔仔都有180。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

打籃球啦,如果唔係好難再有得高

子爵府

游多D水得唔得呀?

男爵府

引用:我都擔心我女呀~佢而家未足10歲,7月時已來

原帖由 姸媽 於 12-10-05 發表
我都擔心我女呀~佢而家未足10歲,7月時已來經,當時得150cm,而家153cm,我都驚佢將來唔太高!

...
九歲黎經?好驚呀,佢自己攪得惦嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+姸媽+於+12-10-05+發表我都擔

原帖由 喧嘩 於 12-10-05 發表
其實佢都9歲10個月來既,佢自己都攪得掂,都因為我覺得早,所以去過睇醫生,醫生都話佢唔算早,而家通常8-9歲來經!只有擔心高度姐

WChan   8-9歲? 真係好早  發表於 12-10-5 19:26

子爵府

大廚勳章

[size=1.25em]
原帖由 喧嘩 於 12-10-05 發表
其實佢都9歲10個月來既,佢自己都攪得掂,都因為我覺得早,所以去過睇醫生,醫生都話佢唔算早,
而家通常8-9歲來經![size=1.25em]只有擔心高度姐

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女11歲,都係差吾多高,不過我無擔心,高又點矮又點,醫生又無話佢發展慢到出左正常水平,我吾會為呢d野煩

首頁

尾頁

跳至