婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

C6個妹成日都話聽唔到電話響,根本就係藉口!

今早,打電話比佢個時,諗住叫佢同仔仔著長褲啦,因為有少少反風,我已經send左一次短訊比佢,以為佢會打比我啦,點知十幾分鐘後,見冇回覆就打電話比佢啦,呢頭打電話唔通,個頭就send返個message比我,咁即係算點先,個仔已經唔跟我返屋企,好似我會食人咁,佢重要係度加鹽加醋。

平日既事都已經算啦,我大方d唔同你計較,一有D咩事佢就攞野出黎講,又話係我唔o岩,有時重衰到明明係佢自己唔o岩,都要講到係我或我C6唔o岩,話你又唔好意思,同C6講,佢又話我小氣。

佢又冇結婚,又冇拍拖,成3x歲人啦(我細過佢1x年),一日到黑就湊仔,唔係湊我個仔,就係湊3姑奶個對仔女,有冇病呀,大人大姐,咁鐘意湊仔就去幼稚園湊啦!重有呀,出親街就一定跟住我地,除左去我阿媽度佢唔會跟黎之外,去邊都要跟住我地,又要買野,又要食,好似要養埋佢咁,真係好辛苦囉,不過算,鬼叫佢係C6個妹。

一日最衰都係C6,由有BB個時開始,已經同佢講左唔比99個邊湊,佢又唔想比我阿媽湊,好呀,咁咪比錢去托兒所湊囉,但佢堅持話要比99個邊D人湊,好,我尊重你,但講明日後有咩事的話就搵C6計數,好啦,依家比左99個邊湊啦,有咩事同佢講,佢就當我發up風,我都冇同佢嗌交呀!真係越黎越討厭佢地呀

水晶宮

一子錯,滿盤皆落索!

你第一步已經行錯左,比你C6氹左你將個BB比男家人湊.

佢唔聽你電話,可能覺得你煩卦.
最好的解決辦法,都係唔好比佢湊,就無磨擦.

依家,一係就等BB入學,全日制,
咁就有理由自己湊返,
自己帶返學,放學就搵鍾點湊兩三個鐘.
(幼兒園全日制,在校時間是朝八晚六)
你咪同C6講,要親子囉.

姑仔鍾意湊BB係無問題架,
你唔鍾意比佢湊當然可以啦,
但佢幫其他人湊,又關你咩事?

伯爵府

方方媽媽,你係咪全職媽媽?我估你係冇咁既問題發生,所以你唔理解。重有,我關心自己個仔,咁都算叫做煩呀?

我個仔5歲,明年9月入小一,我c6成日都話,等佢小學先湊返黎湊,其實我由99湊阿仔到5~6個月大個時已經話攞返黎湊,我重同c6因為咁而嗌左一次一交,之後平靜左一段時間,依家99對我就冇咩野,只係c6個妹。

佢鐘意湊仔係唔關我事,但唔好成日跟住我地先得架,好似我個仔冇左佢會死咁,一日到黑就話我個仔要佢,我都想有family day架。重有呀,佢成日都話又要湊我仔、又要湊3姑媽對仔女,真係好辛苦呀,咁即係咩意思呀,我個仔已經坐校巴返學放學,有99湊,都唔使佢點湊啦(佢有時間先湊),課外活動班都係得星期六上午(我要返工,放下午),都係我99湊,又係唔使佢湊,有幾辛苦呀,成日扮好心、扮無知!

一放假佢就問我地會去邊,我話我地一家三口會去街,但唔會講去邊,佢就打電話問c6,c6又會答佢去邊,佢就會同c6講係邊等,c6打電話同我講佢妹又去,我就一定話c6,一個月比一日我地自己family day唔得架咩(因為我c6唔係放紅日),c6就一定答冇所謂啦!我連family day都要同佢妹一齊呀!

方方媽媽,我想問下咁樣係咪代表我好煩呀?

別墅

引用:方方媽媽,你係咪全職媽媽?我估你係冇咁既

原帖由 mybabylove 於 12-10-06 發表
方方媽媽,你係咪全職媽媽?我估你係冇咁既問題發生,所以你唔理解。重有,我關心自己個仔,咁都算叫做煩呀 ...
等多一年接番個仔,以後啋佢都傻,至於family day,我一定會企硬,下次再跟嚟,我寧願唔去,一係叫哂你屋企人全家一齊去

水晶宮

mybabylove 發表於 12-10-6 10:07
方方媽媽,你係咪全職媽媽?我估你係冇咁既問題發生,所以你唔理解。重有,我關心自己個仔,咁都算叫做煩呀 ...

唔好誤會,唔係我覺得你煩,
係我估你姑仔覺得你煩,所以佢唔接你電話.
我覺得你做既野,全部都好正路.

你C6係都要將你一家既行程話比個妹聽,
然後個妹痴埋來,
你C6又唔介意"一家四口",
睇來,你第一個要處理既,
係你老公.

如果你唔介意反面,咪直接同姑仔講,想"一家三口"親子樂,
甚至,每次家庭樂,你都報名參加香港一日遊既旅行團囉,
去山頂又得,去食海鮮又得,
佢唔知你報邊間,無得跟啦卦.

水晶宮

如果你講左話報名去一日遊,
佢又話叫你幫佢報,
你唔好直接拒絕,
你可以話,
我幫你問下仲有無位啦.
然後拖至最後先至話無位囉.

如果佢話佢自己問,問你攞電話,
你就話,你都係透個朋友幫手問同報名,
唔知電話,亦唔知係邊間旅行社.
如果佢再叫你問朋友攞電話,
你就話朋友去左旅行,
依家問唔到啦.

大宅

mybabylove, 我諗方方媽媽唔係想話你.. 你反應太大la.. take it easy!!
完全 明白你唔鐘意姑仔, 佢既行為又真係有d 奇..
不過寄然唔可以控制佢平日要照顧你個仔..
但對於family day.. 你就真係要企硬.. 我都同意方方媽媽既提議,
第一個應處理你老公, 直情話佢知.. 好care family day 係一家四口囉.. 你直接話想做翻mummy 既角色.. 唔想姑仔出現! 如你老公唔肯.. 我會自己同仔仔去.. 連老公都唔好同.. 比老公知你會嬲..
係時候要change 佢覺得一家四口出街既慨念la!!! 加油!

男爵府

一個超怪的姑仔
快D 搵隻佬塞俾佢

叫佢自己生番個啦
咁鐘意做電燈泡
佢本身無朋友咩

水晶宮

milky_peko12 發表於 12-10-6 12:55
一個超怪的姑仔
快D 搵隻佬塞俾佢

塞隻佬比佢?
咪害人啦

伯爵府

引用:Quote:milky_peko12+發表於+12-10-6+12:55+

原帖由 方方媽媽 於 12-10-06 發表
塞隻佬比佢?
咪害人啦
笑左!

伯爵府

回覆:C6個妹...

其實問題在於姑仔有戀x狂,真係要教既係你老公,但咁錫姑仔,好難攪!

大宅

引用:Quote:原帖由+mybabylove+於+12-10-06+發表

原帖由 angel12182003 於 12-10-06 發表
等多一年接番個仔,以後啋佢都傻,至於family day,我一定會企硬,下次再跟嚟,我寧願唔去,一係叫哂你屋企 ...
去街佢跟黎直情叫佢同c6同仔仔三個去,發爛,再係c6唔幫你就直情叫佢娶個妹唔好娶老婆啦

伯爵府

好多謝大家關心,但真係唔好意思,今早真係有少少情緒繳動左,Sorry!

其實你地講既方法我都有試過,例如︰
1) 報名一日遊 ~ 我試過,我同c6去報,一報就成家一齊去,即係同埋6299、大姑9、二伯等等,c6唔會只有我地3個去。

2) 介紹男仔比佢識 ~ 佢又話自己有,得架啦,但一直都唔見佢出街,一日到黑都跟住洒。

3) 介紹份工比佢 ~ 佢話唔做,我會自己搵,唔使我地擔心。

4) 向c6發脾氣 ~ c6話我小氣,又唔信我,去邊都要帶埋佢個妹,我試過叫仔仔叫姑姐做媽咪,唔好叫我,因為咁而唔去街,試過自己出去食飯... ...

5) 同c6講好care family day ~ c6就話多個人幫你做野喎,好似工人咁,我就鬧c6,到底我先至係仔仔阿媽,定係佢個妹先係,c6又話我發脾氣,我只係想做返一個媽媽應該做既野,重有,我冇當過佢個妹係工人。重有,我同c6講,如果想一家4口既,生多個仔or女咪得囉,c6又話唔好。

6) 朋友 ~ 以我所知,佢得一個女性朋友,重要係冇結婚,又係一個人。

大宅

回覆:C6個妹...

咁你c6好大問題,就係佢完全唔覺得自己有問題而且唔體諒你又唔幫你

伯爵府

cherrie221 發表於 12-10-6 14:58
咁你c6好大問題,就係佢完全唔覺得自己有問題而且唔體諒你又唔幫你

大宅

引用:Quote:cherrie221+發表於+12-10-6+14:58+咁

我都試過類似你呢種問題,唔同既係趼係我姑仔跟住,係我c6咩都話要叫埋佢,咁都無問題,但好多重要日子(情人節,結婚周年)都話費是佢自己一個所以叫埋佢,有一次我終於忍唔住發爛

男爵府

回覆 mybabylove 的帖子

其實可做的你都已做
真係無計可施咁BOR
又, 通常D 阿哥都係會顧住細妹
覺得佢地未出到貨(=嫁吾出)
我老公都係咁

但無咁離譜
隨從咁一味跟實
mouth:

男爵府

引用:好多謝大家關心,但真係唔好意思,今早真

好多謝大家關心,但真係唔好意思,今早真係有少少情緒繳 ...
睇黎係你c6戀妹再加上你姑9又戀兄,呢個結好難解。試下下次family day連c6都冇份,淨係你同仔仔去街,帶仔仔去玩,唔俾任何人跟住你兩仔乸,等仔仔知道你先係媽咪啊!

伯爵府

因為我老公唔係逢星期日放假,所以仔仔細個我就成日都自己湊去公園玩,但到仔仔4-5歲左右,我都有試過自己同仔仔去玩,我估仔仔都識分既,不過一個係日日都對住,重一齊訓既人,而我日日都要返工,只有放工個縛個鐘意,真係,唉... ...

大宅

大佬一定錫個妹架啦,我老公都係咁,當佢地都係自己個妹咪冇問題。真係忍唔住咪唔好番工,全職媽媽日日對住自己個BB。

首頁

尾頁

跳至