網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

淘寶信用咭付款手續費實例比較:-

1. Compass Visa

14Nov
寶貝價 : 人仔1350.2
連淘寶手續費3% : 人仔1390.7

VISA exchange rate on 14Nov:1.244867

Compass Visa charge : HKD1763.9

Compass Visa 付款手續費 = 1763.9/1390.7/1.244867 - 1 = 0.019 or 1.9%

2. 渣打 Visa

30Oct
寶貝價 : 人仔86
連淘寶手續費3% : 人仔88.58

VISA exchange rate on 30Oct:1.242118

渣打Visa charge : HKD111.17

渣打Visa 付款手續費 = 111.17/88.58/1.242118 - 1 = 0.01 or 1%

如果無回贈,渣打Visa付款抵D。

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

但今期Compass Visa做3%回贈,咪即係呢段時間抵d?

男爵府

好媽媽勳章

shinku 發表於 12-11-20 14:37
但今期Compass Visa做3%回贈,咪即係呢段時間抵d?

係呀, 計埋回贈5% 1.24x ,

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

但之前中銀做 promotion , 手續費都幾抵, 有無姊妹知 promotion 完未?
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

回覆 dordor1207 的帖子

其實睇番呢個例子點計都係七仔買支付卡最抵
當信用卡匯率低至1.24
七仔1.27
中間的差價當成手續費只是2.4%
但碌卡的話
無論銀行回幾多
基本上都要硬食淘寶那3%

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

回覆:淘寶信用咭付款手續費實例比較

唔係播,我用中銀信用卡

淘左$113.收114.7(包淘寶手續費)。港幣145.44(兌換價同卡收1.95%)

雖然我在線,但可能行開左

男爵府

yinmelody 發表於 12-11-21 10:58
唔係播,我用中銀信用卡

淘左$113.收114.7(包淘寶手續費)。港幣145.44(兌換價同卡收1.95%)

中銀信用卡淘寶手續費優惠期已過,淘寶手續費回復3%,即同Compass Visa一樣。

- 計埋回贈優惠,暫畤Compass Visa勝
- 如果冇回贈優惠,暫畤渣打Visa勝 (VISA付款手續費只收1%)

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

CandyBK 發表於 12-11-21 11:37
中銀信用卡淘寶手續費優惠期已過,淘寶手續費回復3%,即同Compass Visa一樣。

- 計埋回贈優惠,暫畤Compa ...

唔該哂...姊妹...

之前我細佬話咩可以用信用咭入支付寶, 大家有聽過嗎?
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

複式洋房

回覆 dordor1207 的帖子

如果有就好…

複式洋房

引用:Quote:CandyBK+發表於+12-11-21+11:37+中銀

原帖由 dordor1207 於 12-11-21 發表
唔該哂...姊妹...

之前我細佬話咩可以用信用咭入支付寶, 大家有聽過嗎?
好似係大陸可以。香港暫時未得

大宅

BK Milk勳章

如果用中銀,淘寶而家減收10元,中銀又只收1.5% charge. 咁即係如果單筆付款愈低,相對愈抵 ?
e.g. 我有一單78元: $78-10 = 68 + 1.5% = 69.02元

我咁計是否正確?

禁止訪問

男爵府

mandy629 發表於 12-11-21 22:25
我之前用中銀,兌換率好貴,1.25幾

之前即是幾月幾日? 兌換率應該是依照VISA EXCHANGE RATE (http://corporate.visa.com/pd/consumer_services/consumer_ex_results.jsp)

估計是當日VISA EXCHANGE RATE x 1.019 = 1.25x

複式洋房

上面兩個例子

1. 1763.9/1350.2 = 1.3064

2. 111.17/86 = 1.2927

兩個都貴過支付寶卡(1.27) 同私人充值(~1.26)
除非有額外回贈而你剛好得到全額回贈
否則一定貴, 無須考慮

男爵府

angelica01122 發表於 12-11-21 23:49
上面兩個例子

1. 1763.9/1350.2 = 1.3064

所以有回贈我才會用VISA比錢,就以兩個例子:-

1) Compass Visa 有5%回贈 (至31/12)
變相兌匯率 1763.9 * 0.95 /1350.2 = 1.241
2) 渣打 Visa 有3%回贈 (至15/11)
變相兌匯率 111.17* 0.97/86 = 1.254

兩個case都抵過支付寶卡(1.27) 同私人充值(~1.26)

jencheng  對, 所以12月31日前都會用compass visa  發表於 12-11-22 16:40

大宅

有冇人用hsbc?

男爵府

thel 發表於 12-11-22 01:10
有冇人用hsbc?

樓上(2#)Tony_Lam jm 嗔過 匯豐兌換港幣要額外收3%服務費

大宅

回覆:CandyBK 的帖子

6%?!?!?

男爵府

我唔用信用卡比錢, 上網搵公司充值rate 1.27~

首頁

尾頁

跳至