婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

大約四年前我驗到有子宮肌腺瘤(非朱古力瘤),依家m痛嘅日子越嚟越長,由m前三、四日開始一痛就痛差不多廿日,除下腹外肛門都好痛,後面好似陣痛咁扯住扯住痛,最痛嘅時侯由膊頭以下痛到腳趾,食止痛藥都冇用,經常痛到瞓唔到。醫生話要割的話就要子宮連卵巢及輸卵管一齊割。請問有冇人有咁嘅經驗可以分享,知唔知如果停經後係唔係唔會痛。Thanks!

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

我做了, 但留淨卵巢, 之前未做, 真係每月痛到半死咁, 而家做了, 除冇經之外, 成個人都鬆曬, 每月都唔洗受呢d苦了。

男爵府

回覆:PINKBABY 的帖子

請問孑宮肌瘤線同孑宫纖維瘤是否同-樣嘢?

男爵府

DEAHEI 發表於 12-11-25 16:52
請問孑宮肌瘤線同孑宫纖維瘤是否同-樣嘢?
應該係兩樣嘢。

男爵府

回覆 DEAHEI 的帖子

好似係同一樣嘢喎,我剛做完手術,切浄兩個卵巢

子爵府

回覆 DEAHEI 的帖子

係唔同架. 腺肌瘤係經血排唔清, 被子宮內壁吸收返, 令子宮內壁越來越厚; 由於唔係一個獨立嘅瘤, 所以要成個子宮割, 當然, 都視乎嚴重程度同位置.
我都係頂唔住每次嚟m個量多, 而且成2個星期都唔走, 要靠中醫幫我收... 加埋痛得緊要(大腿內則酸痛, 肚痛到瞓唔到), 最後都係做手術, 但留返卵巢.

大宅

我都有子宮腹肌瘤, 子宮發大變硬...但我未生過BB又叫做後生, 唔想做手術切....
而家做緊針灸, 經過4個月, 已經慢慢變細&軟左...但黎M量唔想太多...但拖到成10日先完全清晒....好痳煩....

tallgirl810  你睇邊個中醫,可否比d資料我?我都有纖維瘤  發表於 12-11-29 11:50

民房

我岩岩都驗到係呢個病................個心真係灰到爆....
我2幾歲未婚未生bb.......醫生就要我成個切左佢.........我真係接受唔到.....
我岩岩發現但已經痛得好緊要....仲要係日日都痛.....
我唔想咁快放棄......我寕願忍痛睇中醫...
我上網睇過好多病例.....中醫中藥針灸都有用..............

大宅

我也是腺肌瘤,現時針灸+中醫..要2013/1月再覆診先知有冇變大..睇左幾個月,的確M到時冇之前咁辛苦,其實我一直都唔知嫁..係睇中醫時個醫師話我應該有d問題,叫我盡快check下..知道後都好灰.又未生BB..但個婦科話得2個方法..1.盡快生.生完割左佢, 2.唔生就盡快割.唉...我最終都係睇中醫..佢就叫我試下飲藥同針灸先..唔好咁快就割..

複式洋房

引用:我做了,+但留淨卵巢,+之前未做,+真係每月痛

原帖由 永遠一百分 於 12-11-25 發表
我做了, 但留淨卵巢, 之前未做, 真係每月痛到半死咁, 而家做了, 除冇經之外, 成個人都鬆曬, 每月都唔洗受呢 ...
可以割嗎?我幾個婦科醫生都話唔可以!每月要食三日止痛藥。自從幾個月前小x完,我經期頭三日好似開水喉,要食止血藥。真係令到我個個月都depression

男爵府

回覆 snoow_summer 的帖子

如果公立醫院嘅醫生就會話一般唔需要割嘅,無謂浪費納稅人啲錢嘛!私家醫生就應該唔會話冇得割,只會視乎病人年紀及病況而建議割定唔割。

禁止訪問

男爵府

回覆 Winnie802 的帖子

請問有沒有那個中醫的資料? 可否pm給我?Thanks!

別墅

引用:+本帖最後由+Winnie802+於+12-11-28+23:27+

原帖由 Winnie802 於 12-11-28 發表

回覆 PINKBABY 的帖子
請pm我中醫資料。Thank you!

大宅

回覆:Winnie802 的帖子

唔該PM資料給我,謝謝

大宅

可否PM[中醫]給我THX....

大宅

我同妳一樣,我都好想知收經後會唔會痛!

珍珠宮

Winnie802 發表於 12-11-28 23:17

我朋友有子宮肌瘤及子宮肌腺瘤,每月痛足半個月,M來時更痛到嘔,甚至大小便 ...

介紹我啦,我子宮肌瘤十年啦,好辛苦,經常晚上訓唔到
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

複式洋房

回覆:Winnie802 的帖子

可否pm 我呀?我都想醫好呢個腺肌瘤!唔該

大宅

可否給中醫資料我,謝謝!

首頁
12345...6

尾頁

跳至