論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

沖涼、餵食飯、照顧BB,全部都我自己做,我唔鍾意工人接觸我BB,所以工人只需做家務同煮飯,因為我唔太識煮飯,並且唔鍾意做家務。

sodababy  me too  發表於 12-12-15 22:27

大宅

since i have triplets babies ...my mum take care one of them and live with her, would like to bring him back in x'mas. i hire a maid on 01/12, two babies take care by my 99, after my son back...my 99 impossible to feed 3 of them at the same time.....because of no method....i tell maid try to help to feed one of them......

if we feed them in different time slot...冇夠鐘個個都痴過黎要食野...到最後都要一齊食...

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:有工人,但是有些事仍堅持自己做

我要返工,所以全部都要工人處理,但我堅持晚上自己同個仔瞓及餵夜奶,係就係辛苦啲,但可以親子。已經係六年前了!

主 賜 平 安

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

日頭我要返工,無得選擇就只有依靠工人湊小朋友,但我放工後,都係我自己餵囡囡食粥仔,同囝囝刷牙洗面,晚上工人就集中做家務

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

我都係, 沖涼一定自己做, 夜晚跟我訓,
總之, 我一放工放去, 換片, 餵飯都會自己做

別墅

我如果有小孩請工人的話, 我打算只叫佢負責打掃和買餸prepare; 我想照顧返自己BB和煮飯(只係落wok嗰下)。如果工人煮得好味就當然比佢煮囉, 我自己其實都只係識煮d好簡單既野...

大宅

我本人覺不是'攞離'辛苦,因為我自己都是這樣,我是全職媽咪所以小朋友貼身和曰常生活的事情一定要自己做,因為自己親眼見過自己的兒甥女去完廁所後,工人姐姐幇她抹pat後,還可以留有紙巾在pat pat 之間,所以我甚可以假手於人呢!

侯爵府

同bb 沖涼,暗訓覺,幫小朋剪指甲…

愛是恆久忍耐......

伯爵府

BK Milk勳章

sweet2008 發表於 12-12-13 08:24
替小明友洗澡--這是親子時間,捨不得放手;替小朋友便後擦屁股--怕不潔又心想外人厭惡又怎會做好;摺被--希 ...

我叫之前個工人唔可以同BB 沖涼, 但係佢死都要沖. 原來係陰謀! (安排左RENEW, 係完約前1個月比我炒左)
認真就輸了!

大宅

我要返工,唔係屋企無辦法要工人做
我唔太鐘意工人湊B,朝早餵完阿B食奶返工,放工返屋企餵飯、沖涼、餵夜奶、暗瞓覺~親子時間
唯一係要煮埋晚飯,因為我家公主教極都唔識,餐餐都係生嘅,唯有自己煮~

大宅

sweet2008 發表於 12-12-13 08:24
替小明友洗澡--這是親子時間,捨不得放手;替小朋友便後擦屁股--怕不潔又心想外人厭惡又怎會做好;摺被--希 ...
想法一至. 所有bb野我都唔放手比工人做. 而且我同老公都係有手尾 整齊清潔的人. 所以我都無乜野比工人做.

水晶宮

我將所有野推晒比工人做,
只保留:
1. 囡囡仲係BB時,我幫佢沖涼,逐漸大時,就逐漸減少,
2. 和囡囡玩.
當工人做唔晒D野時,我才出手.

大宅

晚上我就堅持同個囡訓. 星期六日沖涼, 因為平日姨姨湊加上而家天氣凍唔想佢晚上先沖涼, 唯有要姨姨幫手.

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我都係放工或放假係屋企, 我都係自己湊番晒亞囝d嘢.

男爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

Same

男爵府

matthewconnielo 發表於 12-12-13 10:30
我叫之前個工人唔可以同BB 沖涼, 但係佢死都要沖. 原來係陰謀! (安排左RENEW, 係完約前1個月比我炒左):an ...

what is the 陰謀?

大宅

我一放工或放假我都僧堅持自己湊返阿b, 想多d親子時間

想問下大家既阿b會唔會好痴工人? 我依家擔心緊~~

伯爵府

BK Milk勳章

CnD 發表於 12-12-13 15:38
what is the 陰謀?

有一次比我提早返屋企,

我見工人開左水係廁所同BB 沖涼,

佢已經除緊BB D 衫

我即刻試水溫......

我第一次鬧得佢咁利害.

再之後, 我病假係屋企休息,

工人係廳餵BB 食反, BB 喊到拆天.

我一抱起BB, 條褲濕晒. D 尿漏到張櫈都濕透.

佢仲滿不在乎, 唔係陰謀博我炒, 咁係咩?????

我補錢比佢走, 佢一路收拾一路啍歌. 咁都唔係陰謀????

認真就輸了!

複式洋房

所有𨶹於我小朋友的安全,例如番學放學去興趣班補習班,我自己一手包辦,從不會假手於人,包括工人和司機。我沒有空,一定找長輩幫手,不會讓小朋友單獨和工人、司機相處。

首頁

尾頁

跳至