家事百科

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

每次見到都冇晒偈呀? 之前幾年一直冇認真去洗,越來越厚咁,點去呢? 用過熱水,報紙,尼龍擦,百潔布,當然用埋清潔液都唔得,係唔係強化玻璃係難D,有冇專用清𤩦劑?

大宅

回覆 Iceman00852 的帖子

我都係呀,試過用砂紙,都唔係咁得.,我都想知?

大宅

試下用梳打粉開少少暖水, 應該可以. 再唔得, 就用些天拿水

男爵府

我都頭痛緊o依個問題,
紅威寶, 洗潔精, 玻璃水都唔得;
有朋友話用潔廁液;
今年過年前大掃除會試... ...白色威猛(水喉頭水垢好掂), 萬潔靈, 五金舖去漬黃粉.

--- 我是P牌爸! ---
--- 爸爸o既自尊心係建基於囡囡o既關注度 ---

大宅

我剛剛用些天拿水攪了, 效果ok

mikona  我我又試o下先, 不過記住要開抽氣扇, high 天唔係咁好玩, 會傻o架~!  發表於 13-1-8 09:48

大宅

引用:試下用梳打粉開少少暖水,+應該可以.+再唔得

原帖由 古古 於 13-01-07 發表
試下用梳打粉開少少暖水, 應該可以. 再唔得, 就用些天拿水
梳打粉係唔係焗旦糕果D? 如果天拿水0k,點解唔直接用天拿水? 係唔係怕拿倒強化玻璃唔好,有化學作用?

大宅

梳打粉--yes, 焗旦糕果D. 我以前是在中藥店買的, 要用來洗野的梳打粉, 他就會比. 細時老媽常用梳打粉加暖水同少少白醋做大掃除, 洗神枱, 玻璃窗, 好快好靚立立. 我結咗婚之後, 洗抹都是auntie姐姐做, 佢地日日用cif 抹, 我都唔理.
天拿水就係老公用的, 啲男人就最叻用chemicals. but really effective, 係臭同幾傷手.
梳打粉環保啲, 但都要用力rub. 今日見到你個post, 又見到原來我個浴屏係時候處理下. 用天拿水就係因為屋企有.
應冇化學作用的, 啲清潔公司都係咁用.

伯爵府

清水剷刀

大宅

引用:梳打粉--yes,+焗旦糕果D.++我以前是在中藥

原帖由 古古 於 13-01-07 發表
梳打粉--yes, 焗旦糕果D. 我以前是在中藥店買的, 要用來洗野的梳打粉, 他就會比. 細時老媽常用梳打粉加暖 ...
真係多謝你嘅方法,我要搵日放假搞搞佢。天拿水係唔係喺五金店買呀? 我想知中藥店嘅梳打粉同超市買嘅梳打粉係唔係一樣㗎?有冇分工業用嘅梳打粉㗎?

大宅

天拿水---係喺五金店買, $12 - 15.00/bottle

梳打粉 -- sorry, 我唔知道藥房同超市的梳打粉分別, 是我細個嗰陣N年前的了. 但我諗藥房的可能唔可以食用, 會平些. 用來洗野唔使買D 食得都可以. 可能依家D藥房只focus 賣野比強國人, D梳打粉呢 cheap 野, 可能冇得賣了.

大宅

引用:天拿水---係喺五金店買,+$12+-+15.00/bottl

原帖由 古古 於 13-01-08 發表
天拿水---係喺五金店買, $12 - 15.00/bottle

梳打粉 -- sorry, 我唔知道藥房同超市的梳打粉分別, 是我細 ...
唉! 失敗了! 啱啱試過用天拿水都搞唔掂,點算好? 完全去唔倒呀! 仲有冇偈呀?

mikona  我c9同事話用潔而亮+百潔布, 我未試, 你試o左可以話我知, hahaha... ...  發表於 13-1-9 11:29

大宅

引用:Quote:原帖由+古古+於+13-01-08+發表天拿水

原帖由 Iceman00852 於 13-01-08 發表
唉! 失敗了! 啱啱試過用天拿水都搞唔掂,點算好? 完全去唔倒呀! 仲有冇偈呀?

...
有冇人有絶招呀? 定係我洗嘅過程欠缺什麼?

男爵府

試吓用抹手紙(paper towel)浸滿白醋,放在玻璃表面幾小時(不要讓抹手紙乾),然後用力擦,試小小位置,ok才做其他。

大宅

引用:試吓用抹手紙(paper+towel)浸滿白醋,放在

原帖由 gps002 於 13-01-09 發表
試吓用抹手紙(paper towel)浸滿白醋,放在玻璃表面幾小時(不要讓抹手紙乾),然後用力擦,試小小位置,ok才 ...
多謝你嘅建議,今晚再試

子爵府

唔駛試喇,我都用過哂所有方法,包括強水,鹽酸,等等,都係唔得,因為呢啲係好差既玻璃,唯1方法係換左佢.

大宅

引用:唔駛試喇,我都用過哂所有方法,包括強水,鹽

原帖由 sang02363 於 13-01-09 發表
唔駛試喇,我都用過哂所有方法,包括強水,鹽酸,等等,都係唔得,因為呢啲係好差既玻璃,唯1方法係換左佢. ...
真係嘅? 好差? 用埋強水都唔得?

伯爵府

Iceman00852 發表於 13-1-9 16:41
真係嘅? 好差? 用埋強水都唔得?
你真係試下。去文具店/家具店有D黃色既細細把剷刀幾蚊一把。用水整濕塊玻璃然後平面由下面剷上去。會見一好多[木見]漬剷出黎!再用水沖下就好乾淨。

子爵府

係呀,真係唔得,最主要浴屏係劣質玻璃,你冲完凉又冇抹啲漬已經食左在玻璃入面.

大宅

引用:回覆+Iceman00852+的帖子 係呀,真係唔得,

原帖由 sang02363 於 13-01-09 發表

係呀,真係唔得,最主要浴屏係劣質玻璃,你冲完凉又冇抹啲漬已經食左在玻璃入面. ...
強化玻璃係劣質玻璃? 我記得好似12年前都已經$7000幾好細兩塊連裝工,竟然係劣質野

大宅

引用:Quote:Iceman00852+發表於+13-1-9+16:41+真

原帖由 哈哈媽咪 於 13-01-09 發表
你真係試下。去文具店/家具店有D黃色既細細把剷刀幾蚊一把。用水整濕塊玻璃然後平面由下面剷上去。會見一好 ...
多謝你建議,我都會一試

首頁
12345...7

尾頁

跳至