6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb會自己由五餐轉四餐嗎?
平時瞓前約11點會飲6安, 但呢幾日突然唔肯飲!? 點算!? 8個月bb唔肯食糊仔粥仔, 而家連奶都食少餐,我可以點做?

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

唔好太緊張,糊全粥仔要慢慢適應,食幾啖都算

禁止訪問

回覆:yaya_pig 的帖子

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你慢慢加奶量,睇下bb肯唔肯食

子爵府

回覆 yaya_pig 的帖子

咁 bb 第四餐幾點食? 之後那天有沒有比平日早起身食奶?

我個女四個月時自己五餐轉四餐, 不過佢係日頭瞓耐咗, 每餐都隔耐咗至肚餓, 連續幾日都係咁, 我就每餐餵多一點, keep 番每日飲奶量.

如果只係間中一日係咁, 可能果日bb只係眼瞓唔想食住.

大宅

回覆:BB會自己由5餐轉4餐嗎

連續兩日最後個餐都唔食,早上及晚上餵食時間都冇變。我由佢5個月大開始餵固體,佢除咗星星餅,咩都試兩啖之後合埋個口,佢日日都有同枱食嘢架禾

大宅

引用:回覆+yaya_pig+的帖子 咁+bb+第四餐幾點食

原帖由 Potato001 於 13-01-09 發表

咁 bb 第四餐幾點食? 之後那天有沒有比平日早起身食奶?
第四餐7點,第五餐11點,佢12點至肯瞓

翡翠宮

8個月唔可以淨系食奶嘅咼,糊仔同粥仔要俾佢試,初初試要稀D同埋少少地俾佢

珍珠宮

可能喺出牙仔,冇胃口!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:yaya_pig 的帖子

我個囡四個半月大時就係咁!見佢都肥嘟嘟咁我地就cut一餐唔想浪費奶粉,其實無問題㗎,要長肉最緊要瞓覺,奶粉營養好多唔駛擔心佢唔夠飽

大宅

回覆:BB會自己由5餐轉4餐嗎?

淨食奶不太好,要訓練佢咀嚼能力,就要食固體食物。D米糊同粥仔要加2-3茶匙水果或蔬菜蓉,等佢有興趣! 我都係囝囝6個月試米糊先,初初都係食幾啖咋,但我哋要有耐性同堅持,當佢食糊糊食得好,我見佢開始對糊糊無興趣,便轉粥仔,佢like粥仔多D,因每天有不同配搭和口味,用瘦肉來吊味,夠甜,由幾啖變半碗仔再變大半碗,到依家佢剛8個月,食到成碗甚至碗半,都真係幾經辛苦!不過我好大滿足感,諗番之前佢食幾啖便合埋個口,食成個鐘,令我勁忟,到佢依家大啖大啖張口等我餵,我現在真係幸福!縂算無白費心機!

只要有耐性,你都得㗎,加油!替你打氣!

大宅

煮完試都唔試,逼佢食咗兩啖,我好火滾,好似監佢食屎咁,喊成粒鐘,洗唔洗呀! 唔鬼理佢,晒米飯

別墅

some time my baby don't want to eating. but don't worry. if he is very hungry, he will eating so much.

大宅

多謝各位,尋日太激動,我會再試試的

大宅

你唔好氣餒呀! 好多bb都係咁, 我阿b之前都係唔飲奶唔食粥仔. 但要堅持不停試, 仲要不停tum bb, 要令佢開心, 慢慢佢覺得食野係開心事就會有改善.
加油!

大宅

畀面勳章

我囡都係咁架,初初唔肯食,食一兩啖,我仲要買左個美的電飯煲添AR,激死我,我特登切又盛添啊

試下煲稀D/傑D,睇下佢鐘意邊隻,我囡就原來鐘意食傑身,同雞肉,豬肉唔食

希望幫到你

大宅

引用:你唔好氣餒呀!+好多bb都係咁,+我阿b之前都

原帖由 BB_rice 於 13-01-15 發表
你唔好氣餒呀! 好多bb都係咁, 我阿b之前都係唔飲奶唔食粥仔. 但要堅持不停試, 仲要不停tum bb, 要令佢開心, ...
可以點tum ? 有咩提議?

之前厭奶要聽歌仔tum 佢先肯食,我吾想食粥仔又開個壞習慣比佢。

公爵府

叻叻勳章

可能一時唔想食.....好多時都會食返最尾果餐...唔食未食飯多少少..仲好....之後戒片都無咁煩...

大宅

回覆 pandap 的帖子

會播歌仔啦, 唱歌仔啦, 玩下玩具. 主要係趁佢笑開心就餵佢食.haha. 慢慢地, 佢慣左粥仔既質感, 依家都唔駛咁tum lu. 大家加油!

大宅

回覆 BB_rice 的帖子

但怕唔怕佢大個佐都要玩先肯食?

首頁

尾頁

跳至