夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自問性格比較慢熱內向,同c6 D家人相處機會又少,一直都未搵到一個最好o既方式去同佢D家人多D溝通,所以面對佢地時通常都比較少說話,除非遇上合適o既話題,但c6成日打我鬧我話我對佢地有問題對佢地黑面(我自問只係無特別表情)...唉...究竟我可以點做?我有時覺得c6好似想我做小丑...

fong媽  吓, 你c6好有問題  發表於 13-1-15 19:48

大宅

點解你要比佢打?你父母咁辛苦養大你唔係要來比佢打架,就算你呢件事做小丑順佢意,佢總有第二樣野會再打你!報警啦

大宅

吓..... 唔使郁手郁腳...... 佢都好有問題喎.... 有咩事唔岩咪講到岩囉.... 使乜動手呀....

大宅

有報過警,有社工跟緊,c6都有收斂,依家到D家具受罪,多謝你地關心,依方面o既問題已有方法應付...但其實我係想知點先可以令佢唔好主觀地認為我對佢D家人有問題...成日俾佢屈.....搞到我都有D抑鬱....

大宅

回覆:c6成日打我鬧我,只因唔識同c6 D屋企人搞關係!!

我同你情況差唔多,不過未到打我,但因為C6屋企人同C6關係差咗好多,99就同C6投訴我唔理距,唔同距傾計

大宅

其實我對佢D家人無野,佢D家人都對我無野,明明好正常,但c6成日咁樣話我,搞到我好大壓力,令我已經好怕好唔想見到佢D家人......

大宅

nelson8 發表於 13-1-14 17:56
我同你情況差唔多,不過未到打我,但因為C6屋企人同C6關係差咗好多,99就同C6投訴我唔理距,唔同距傾計

...

我c6成家都怕左佢架,成家都知佢火爆燥底會打人,佢個妹都受過罪,但成家人都無人俾佢知到過佢咁樣係唔o岩,不過佢地成家平時就表面上就無乜野咁囉...

禁止訪問

回覆:Michelle_666 的帖子

伯爵府

同家人相處唔到就要打你,佢無嘢吖嘛。
點解你要忍佢呀?

大宅

你點做得唔夠好都好,佢都無可能同無理由動手打你!唔好再忍佢,呢個唔係打你出氣既理由!

琥珀宮

畀面勳章

因為咁樣打你 ? 你仲由佢打你 ?

大宅

I9528 發表於 13-1-15 00:12
因為咁樣打你 ? 你仲由佢打你 ?

我無由佢打我呀= ="...有報過警,有社工跟緊,c6都有收斂,依家到D家具受罪,多謝你地關心...主因可能得佢先知啦...

大宅

kwan_tomato 發表於 13-1-15 00:11
你點做得唔夠好都好,佢都無可能同無理由動手打你!唔好再忍佢,呢個唔係打你出氣既理由! ...

我無忍佢wor...依家講緊係想修補...當然我知最有問題o既係佢啦...佢都知自己有唔o岩,但佢唔會知我感受知我有幾hurt,佢有收斂,但一樣係會好暴燥囉...我成日同佢講你咁樣係解決唔到問題.......

大宅

yumaho88 發表於 13-1-14 23:58
你同佢屋企人大家都冇野,我覺得你c6係俾緊借口自己打你。

可能係啦....但主因係咩又真係唔知wor...佢平時又無乜野丫..係發癲果時就好似第個人咁囉...

大宅

趣教勳章 叻叻勳章

引用:Quote:nelson8+發表於+13-1-14+17:56+我同

原帖由 Michelle_666 於 13-01-14 發表
我c6成家都怕左佢架,成家都知佢火爆燥底會打人,佢個妹都受過罪,但成家人都無人俾佢知到過佢咁樣係唔o岩,不 ...
你C6是否自少比家人寵壞了?

複式洋房

回覆:c6成日打我鬧我,只因唔識同c6 D屋企人搞關係!!

我建意樓主唔好去社工到,可以既話,去心理輔導,我唔喺話妳心理有問題。其實我自己都去過,巨地會幚妳。
如果妳唔想搞甘多野,甘妳去報下d課程“如何同人相處”之累。
樓主妳喺未好内向既人黎架?
如果妳同到妳c6傾,妳試下同巨講,巨打完妳之後幾感覺,喺幾甘無欲,難受,冇自尊,低微。睇下妳c6明唔明。
不過最大問題都喺妳c6,唔喺講更打人不對,喺妳c6有病,控制唔到自己點解為小事打妳。妳其實有冇了解過巨點解會打妳?妳地拍拖時有冇打妳?巨以前细個有冇暴力傾向?
其實要揾到問題根源,而唔喺要自己去改變自己,當然妳自己性格可能都要改下,不過最打前提喺要了解c6個心態,所以我話去輔導員傾,巨地喺讀心理學的。不過如果妳覺得妳個社工都幚到妳,就ok了。
祝妳好運,可以揾翻妳應有既幸福。

男爵府

同c9講清楚吾可以再打你, 吾係就離婚, 吾通樓主成世過呢 D 生活咩

大宅

布魯圖 發表於 13-1-15 09:16
你C6是否自少比家人寵壞了?

我覺得係囉!!

大宅

loginnow 發表於 13-1-15 09:26
我建意樓主唔好去社工到,可以既話,去心理輔導,我唔喺話妳心理有問題。其實我自己都去過,巨地會幚妳。
...

係啊,果個社工我覺得佢好廢,幫唔到我,其實我依家真係心理有問題,只係我好努力咁控制住...有時都會頂唔住好辛苦 真係有諗過攬埋個仔去自殺,亦比以前情緒化,我自問本身係好有耐性既人,但依家有時仔仔曳曳我會變得燥底勁鬧BB,我好唔鍾意自己變成咁...我都想搵心理輔導去做我同c6間o既橋樑...但無途徑,因為我想係有人用過覺得果個醫生真係有幫助先去用~
其實我未至於好內向只係我性格慢熱,我會先觀察同了解左對方(唔熟既人)先,再會搵一個適合大家o既溝通方式,所以好多時一開始我會顯得比較沉靜~
我o既感受,我同c6講又講過,寫又寫過俾佢,唔知佢有無睇啦,但我覺得佢仍然唔知道佢做既野,所帶來既後果係咩囉,佢係唔明唔會體會到我既痛苦,我真係好想有人可以點醒佢...
係啊,根源應該係o係c6到,因為我好了解自己既優缺點,我會努力去改善,我自問對佢都已經洗盡渾身解數...我亦知道c6都想大家關係好,所以我好想幫c6,幫到佢等於幫到我自己...我睇到佢其中一個問題係佢內心好重視家人,但佢唔識去表達用錯方式...

大宅

Charmainewoo 發表於 13-1-15 09:39
同c9講清楚吾可以再打你, 吾係就離婚, 吾通樓主成世過呢 D 生活咩

其實經過我一番努力,總算令佢知自己有唔o岩,我亦知道佢都想大家關係好,因為佢有想改善,
但每次只要一觸及某D位,佢就會產生出好大既負面反應...

首頁

尾頁

跳至