時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我最近試過同一個廿幾歲既後生仔討論過,原來佢唔覺水貨佬買晒香港奶粉係有問題既,因為佢唔信屈臣、萬寧、惠康、百佳會賣晒D 貨俾水貨佬,佢唔信你有錢都買唔到,佢唔信全香港都會缺貨,最重要佢覺得冇奶粉,你咪飲人奶囉!

我同佢講講下都火起,我話你未做人老豆緊係可以一副事不關己既態度啦,餵人奶你估一定個個媽媽都啱餵㗎,跟住佢話可以請奶媽,我就再鬧佢,你估奶媽咁易請?一定請到?幾錢呀?問題係現在仲有冇人做奶媽?

如果抱住BB 行街,突然叫肚餓,媽媽又冇奶可餵,唔通周街問人有冇人奶可以借我B 飲小小,最多我俾返錢你?

最後我同個後生仔講,假設如果有一日大陸D 米驗出有毒,佢地落香港搶米,政府控制唔到要向全香港市民配給,每家每月限攞一包十公斤白米,你會點?個後生仔竟然同我講佢可以唔食飯食粉面!我真係俾佢吹到啤一聲!

大家,最大問題其實香港有好多後生仔真係存在住咁既思想,好可怕!

smallkan    發表於 13-1-30 21:58

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

媽咪唔錫我 發表於 13-1-28 15:00
我最近試過同一個廿幾歲既後生仔討論過,原來佢唔覺水貨佬買晒香港奶粉係有問題既,因為佢唔信屈臣、萬寧、 ...

典型時下青少年思考模式!!!

伯爵府

回覆:恐怖的八十後冷言冷語講奶粉問題!

但係入左媽媽會都無奶粉?
我覺得走水貨無問題,不過走埋啲民生野搞到我地原居民,政府就要搞高壓政策應對

禁止訪問

水晶宮

Bismarck1936 發表於 13-1-28 15:25
香港的教育出了甚麼問題,竟然會教出這樣般的典型時下青少年之思考模式! ...

香港教育一直都有問題咖啦...
由我以前仲係填鴨果時已成日聽...
不過我覺得最有問題的應該係家庭...
因為教出一個點樣既囝囡,
父母係佔好大責任...

禁止訪問

複式洋房

頭先再同佢討論,佢竟然話冇奶飲咪食糊仔囉!

我話0 - 1 歲點食糊仔呀?你話可以既咪叫班大陸人俾糊仔佢地仔女食咪得囉,做乜搶奶粉?

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

Chirley 發表於 13-1-28 15:40
香港教育一直都有問題咖啦...
由我以前仲係填鴨果時已成日聽...
不過我覺得最有問題的應該係家庭...

同意! 父母責任最大!

可能生活太好啦, 所以咩都唔洗爭, 唔洗搏都垂手可得, 所以無鬥心, 咩都無所謂, 是是旦旦咁又過一日.

Chirley  YES...  發表於 13-1-28 23:32

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

算啦,針唔吉到肉系唔知痛架。
原諒他的無知,大家要和諧和諧,呵呵

珍珠宮

開心吸收勳章

試下同後生仔講,每星期只配給一小時上網,睇下佢會唔會發癲? (唔上網可以睇書)

大宅

邊關香港教育事,係佢唔輸得鍾意死撐,我以前都遇過一個咁嘅人,一年班開始同你撐到六年班,全世界話yes時佢偏要話no,總之就係唱反調,滿口歪理,同學都討厭佢,老師都頭痛,唔通呢啲又係學校教嘅!

男爵府

引用:我最近試過同一個廿幾歲既後生仔討論過,原

原帖由 媽咪唔錫我 於 13-01-28 發表
我最近試過同一個廿幾歲既後生仔討論過,原來佢唔覺水貨佬買晒香港奶粉係有問題既,因為佢唔信屈臣、萬寧、 ...
你又唔洗為左呢個後生仔講嘅野而動氣嘅!佢又唔係用家/女人,而且佢又唔會做到人媽媽,佢唔會體會得到架喇!

大宅

但奇怪 唔係現下d青年大多都反赤反蝗既咩??

子爵府

我諗起何不食肉麋

複式洋房

怪唔知得呢個八十後會講D 咁既嘢啦!頭先我同佢講見到有網友出Post 話照顧BB 太辛苦所以冇人奶,並唔係話有就一定有!

點知佢竟然同我講叫個網友阿媽幫手餵人奶,我話阿媽咁老點有奶呀?講講下,原來佢真係以為係女人就有奶出,仲要不斷繼續有奶,幾十歲之後都有,咁我咪叫佢返屋企叫佢媽咪揸D 奶俾佢飲,睇下佢阿媽點講!

乜原來現今後生仔生理知識咁差,定學校冇教,還是睇日本AV 睇得多?

大宅

咁又唔一定,只係部分80後啫
其實我覺得係佢地父母問題,我90後都好關心政治,都好憎d b6(同時覺佢地都幾慘)

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

引用:怪唔知得呢個八十後會講D+咁既嘢啦!頭先我

原帖由 媽咪唔錫我 於 13-02-01 發表
怪唔知得呢個八十後會講D 咁既嘢啦!頭先我同佢講見到有網友出Post 話照顧BB 太辛苦所以冇人奶,並唔係話有 ...
哈哈, 好好笑 但想到宜家真係有好多年青人係咁, 確係可悲!

伯爵府

呢d人根本為拗而拗,一言九鼎。。連女人幾時有奶都唔知常識都欠奉,叫佢收收被返屋企把啦

首頁

尾頁

跳至