自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同拍左拖快兩年既男友暫時有共識想2-3年後結婚,想問下各位幾時適合同家人講?暫時只係同左兩個朋友提過,但朋友中未有人結左婚,所以俾唔到意見!另外有無d咩特別野要注意,因為我見好多人會係婚前早2年已經開始book酒席等等..... 請各位指教xd

翡翠宮

回覆:開心小事一樁,請各位指教!

你諗住兩三年後先結婚,依家應該冇咩需要做……如果係想見家長,其實你地有心理準備已經可以見……至於婚期,最好定左一個日子先,再各自問自己父母有咩意見,如果冇就可以開始計劃。但如果都係定三年之後,依家可能冇嘢要做,除非要訂好多人掙嘅地方擺酒。

大宅

引用:你諗住兩三年後先結婚,依家應該冇咩需要做

原帖由 fatchu@home 於 13-02-02 發表
你諗住兩三年後先結婚,依家應該冇咩需要做……如果係想見家長,其實你地有心理準備已經可以見……至於婚期 ...
Thanks, 其實我拍拖無幾耐已經同埋佢家人一齊住,係咪應該分開同兩面家人先提下打算結婚,再過一排先雙方家人食下飯呢?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+fatchu@home+於+13-02-02+發

原帖由 jolialky 於 13-02-02 發表
Thanks, 其實我拍拖無幾耐已經同埋佢家人一齊住,係咪應該分開同兩面家人先提下打算結婚,再過一排先雙方家 ...
我認為就算係咪一齊住,最好都係各自通知父母先比較好。雙方都唔反對,就可以安排雙方家長見下面。不過人人做法唔同,我自己就決定左結婚,雙方家長先見面。

伯爵府

2-3年,唔洗咁急搞啦

大宅

引用:Quote:原帖由+jolialky+於+13-02-02+發表Th

原帖由 fatchu@home 於 13-02-02 發表
我認為就算係咪一齊住,最好都係各自通知父母先比較好。雙方都唔反對,就可以安排雙方家長見下面。不過人人 ...
Thanks!!

大宅

引用:2-3年,唔洗咁急搞啦 +

原帖由 mikako1205 於 13-02-02 發表
2-3年,唔洗咁急搞啦
因為見好多人話預年幾去搞,都好踢腳

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主你幾大?

你父母咁開通比你去男友同佢屋企人一齊住?

大宅

引用:樓主你幾大? 你父母咁開通比你去男友同佢

原帖由 雪菜肉c 於 13-02-03 發表
樓主你幾大?

你父母咁開通比你去男友同佢屋企人一齊住?
我今年22歲,我爸爸媽咪當年算早結婚,我同媽咪差24年,所以佢地思想都算開通

大宅

我就10年尾結婚嘅,08年10月已經book酒席,其實最先要做嘅係book酒席,影相同其它嘢大把時間慢慢搵同比較,所以你先要做嘅係搵場地

伯爵府

你男友求左婚未先,未求婚你就同佢搞結婚野,咁佢咪好著數!:;pppp:

禁止訪問

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:jolialky+發表於+13-2-3+00:17+我今

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

住係男朋友家,為什麽要等2-3年後才結婚?

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

結婚係人生大事~

恭喜~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章

咁得意嘅?你D程序好似丟亂哂?

大宅

兩三年好耐啊。。。感情事好難講架麻,而家講左到時無左件事好樣衰架,睇定d先啦。我覺得落實左,例如訂酒席,先通知屋企人。但最好而家搬返女家先啦,費事比人講閒話。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

對於幾多歲至岩結婚,我無意見,
最緊要你地知道結婚既意義係咩,
你地為咩結婚,
婚姻係長久既,係一個承諾,
你地係咪可以做到,
未來生活又係咪可以應付?

你地有結婚打算既話,
先唔講結婚後既生活費,
有無諗過,計劃過要使幾多錢?
呢筆錢點黎?