自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

話說我老公既好朋友剛生左BB..佢呢個經歷真係好可怕...
佢睇開既婦產科醫生都係我生第一胎時睇開的, 不過我本人唔太like佢, 佢咩都話everything fine, 問有冇兔唇呀, 人指齊唔齊咩都話睇唔到. 連我仔臍帶纏頸引致胎位不正都唔知, 係我開刀生時, 另一醫生講. 佢個時仲叫我自己做d運動, 希望會令佢個頭轉落去...ok ..anyway, 講番個case...

個case係咁..因為呢個醫生講錯預產期比我老公朋友知, 仲要係計多左1個月. so..當朋友陀到後期時, 發現唔妥, 有d怪時, 先found out到....已經冇哂羊水...連d胎盤個d全部硬哂...不過好好彩..bb冇事..順利出世...

而朋友已經同lawyer講左, 不過佢話因為要照顧new born +大仔, 冇時間再分身處理呢件事..而呢單case 一年內都仲可以告..朋友話會遲少少先搞....唉..比我點忙都而家搞啦...大佬呀..

我覺得我住呢度既醫生好恐怖..咁都可以計錯..好彩我第2胎已經搵左第2個醫生je.....但朋友都有錯, 邊有可能自己會唔知自己預產期je....唉..

ps. 大家放心, 唔係hk發生..係德國...

伯爵府

回覆:醫生計錯預產期

咁都得?佢個醫生牌係邊度呃返嚟架?

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

kellylau79 發表於 13-2-27 04:22
咁都得?佢個醫生牌係邊度呃返嚟架?

點知..仲要最撞鬼既係好多人睇佢...個時我已經每次睇等成2hr以上....
個個女人都讚佢好...

珍珠宮

係米你朋友講錯最後一次M黎的日子,而個胎又細?所以攪錯了?

伯爵府

其實自己都應該識計啦,d懷孕書有講,而家又有咁多apps,都係輸入個最後來經日就會有預產期.........當然,醫生更加無可能計錯啦。

公爵府

我仲想問,香港D大肚婆通常又睇公家又睇私家,點會唔知計錯?原來唔係發生喺香港(不過我想講,其實香港地方雖然細,但醫學上都好出色)

wcpcelia    發表於 13-2-27 09:07
nicolatinlok  係呀, hk醫學好出色..我本人like hk多d..  發表於 13-2-27 07:11
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

nicolatinlok 發表於 13-2-27 04:09
話說我老公既好朋友剛生左BB..佢呢個經歷真係好可怕...
佢睇開既婦產科醫生都係我生第一胎時睇開的, 不過我 ...

你咁快有第二個?! 恭喜! 幾時預產期?

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 nicolatinlok 的帖子

好恐怖,好彩最後都冇事!

公爵府

引用:其實自己都應該識計啦,d懷孕書有講,而家

原帖由 bearclub 於 13-02-27 發表
其實自己都應該識計啦,d懷孕書有講,而家又有咁多apps,都係輸入個最後來經日就會有預產期.........當然, ...
咪係,其實知道邊日最後來經,大部份人都識計預產期架。

大宅

就算M唔準,預產期難計,之後照超聲波都會計番嗰B大約幾週,冇理由差成個月,真係離譜喎。

nicolatinlok  就係lor....比我會即告個醫生, 唔會wait...  發表於 13-2-27 07:02

珍珠宮

差甘遠

珍珠宮

咁都得,咩醫生來架?

子爵府

Cateye8888 發表於 13-2-27 04:48
係米你朋友講錯最後一次M黎的日子,而個胎又細?所以攪錯了?

咁呢樣真係唔知啦..但超聲都應該會準..唔會差成個月lor

象牙宮

2024年龍年勳章

係德國發生

子爵府

bearclub 發表於 13-2-27 05:26
其實自己都應該識計啦,d懷孕書有講,而家又有咁多apps,都係輸入個最後來經日就會有預產期.........當然, ...

我都覺得朋友都有問題..不過講真, 個人感覺德國女人...好蠢...同埋我老公話佢地信任個醫生wo

個時我第一胎睇果個醫生, 我一問問題, 佢覺得我煩...次次一見我就話又要explain好多野...頂...第一胎係咁架啦..德國女人唔問問題架咩...

子爵府

bosch 發表於 13-2-27 06:20
你咁快有第二個?! 恭喜! 幾時預產期?

係啦..都好快..
預產期又係10月呀..haha..真係3年抱兩...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

聽朋友講歐洲果邊讀醫好兒戲,唔似香港咁要好叻至入到醫科,
所以歐洲果邊醫生就好似普通一份工咁係人都讀得,唔知德國係唔係。
其實如果M唔準計錯都唔奇,但照計照超聲波時可以度到個胎幾大,
應該唔會差成個月咁離譜,我仔果陣我冇M成四個月,
但初初驗唔到有,因為我M一向唔準,所以醫生計唔到預產期,
但一照超聲波,醫生度一度就話去到第10個星期,仔仔去到第34周就早產出世。
好彩你朋友BB而家冇事,萬幸。

恭喜晒你,第二胎知係仔定女未呀?大B而家幾大呀?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 13-2-27 07:10
聽朋友講歐洲果邊讀醫好兒戲,唔似香港咁要好叻至入到醫科,
所以歐洲果邊醫生就好似普通一份工咁係人都讀 ...

我都係得7w幾ja...未知仔定女, 不過我估都係仔架勒..
大b而家16個月...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

nicolatinlok 發表於 13-2-27 07:05
係啦..都好快..
預產期又係10月呀..haha..真係3年抱兩...

3年抱2都好丫, 早d辛苦早d 輕鬆! 預祝你一切順利!

nicolatinlok  thanks呀  發表於 13-2-27 18:52

首頁

尾頁

跳至