興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的PCCW家居電話下月約滿,以前PCCW都會在約滿前幾個月主動電話聯絡我,提出頗好的新合約條款,今次卻一直沒有,我已感到不妙。
今個星期突然收到PCCW的信,說我的家居電話下月約滿,有兩個選擇給我:
選擇一:24個月約,月費$150
選擇二:無合約,月費$168
我的舊合約是18個月期,平均每月$65,其他人續約都是平均每月$5x、$6x、$7x,爲什麽我會這麽特別?
我打去1000問,叫我留下電話,說會24小時内回復我,一天過去,沒有回復!
我再打去1000問,同樣叫我留下電話,說會24小時内回復我,一天又過去,同樣沒有回復!
我第三次打去1000問,這次直接答我了,但只是重復信中提及的兩個選擇,說沒有其他選擇了!
我又試過打去Sales問,Sales果然有其他便宜些的選擇給我,不過,Sales後來說我原來是尊貴客戶,那些便宜些的選擇不適合我,叫我留下電話,遲些會有人聯絡我!
我可以怎麽辦?

伯爵府

畀面勳章

回覆:PCCW家居電話續約勁加價

cut左佢

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去門市填張termination form, 就有人比D好D既offer 你.

別墅

我問簽新約都係6X,你果個真係超貴!

大宅

下面這個論壇有很多關於PCCW 家居固網電話的續約價
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D3

看來平均月費多數在$6x-8x,怎樣都在$100以下。

爲什麽我會如此特別?月費高達$150!

大宅

不要簽了,年年都要講價錢,我會轉台,不要浪費口水

大宅

你係咩樓?私樓定村屋?

大宅

回覆 jennybibu 的帖子

我是私樓,之前的合約平均月費$65。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 patyin123 的帖子

我上星期續左平均$76都覺得貴, 而家用緊$34。初時仲話$88, 諗住平10蚊都好, 費事煩。點知第2日收到和記電話$5x。

大宅

私樓轉用HKBN, 幾好

大宅

回覆 Connielai 的帖子

原來你住的大廈有和記的固網電話,可能因爲有競爭,PCCW不敢向你叫價太高。
我住的大廈只有PCCW的固網電話,如果不要PCCW,便只有用寬頻電話。寬頻可以選有線和香港寬頻,寬頻電話選其他的都可以,例如新世界的NetTalk。另外,有線提供的不是寬頻電話,而是數碼電話。還有一個選擇,就是數碼通的家+電話,但其實只是普通2G/3G手機而已。
始終固網電話是最好,停電都不怕,可惜我住的大廈固網電話只有PCCW。

複式洋房

價格歧視

大宅

看來只有以套餐的方式,所有服務(寬頻+電視+電話)都用PCCW,才可以較便宜。
可惜,我卻是(寬頻+電視)用有線,只有固網電話用PCCW。

別墅

畀面勳章

回覆:PCCW家居電話續約勁加價

所有野用佢都唔一定有優惠。我用緊佢上網+家居電話+現在TV,但計劃還是分開計,家電半年前續要9×個月,(到期可能轉),上網170/月但4月開始就加到268/月,(已Cut,等覆),現在TV就續30個月24×/月(睇英超+其他電影台)。

有問過點解加得咁利害,好似話要統一返以前所有唔同優惠,我諗係分拆左要執靚盤數....

大宅

回覆 patyin123 的帖子

如果停電, 有大人响屋企, 都可以用手提電話. 所以係咪固網電話, 未必真係o甘有須要. 如果數碼通真係 2G/3G 電話都ok.
不如樓主, cut o左 pccw, 轉去其他供應商, 令身份再唔係尊貴客戶, 遲o的覺得好想用番 pccw, o甘再轉過去用平o的o既 plan.

而家用手機都係o甘, 一定轉o黎轉去, 先可以用到平價 plan. 其實多數供應商, 都唔會比優惠比現有客戶.

珍珠宮

2024年龍年勳章

patyin123 發表於 13-3-16 17:59
回覆 Connielai 的帖子

原來你住的大廈有和記的固網電話,可能因爲有競爭,PCCW不敢向你叫價太高。
我同你的情況差不多,都係有香港寬頻和有線的寬頻電話。
最後打電話去cut線部門,拿到個好少少嘅plan。
你嘗試吓啦!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

patyin123 發表於 13-3-14 20:24
我的PCCW家居電話下月約滿,以前PCCW都會在約滿前幾個月主動電話聯絡我,提出頗好的新合約條款,今次卻一直 ...

我個case 同妳一樣, 不過係netvigator, 村屋價$185/月10Mbps 五月到期, 今日收到通知信,
選擇一:24個月約,月費$268
選擇二:無合約,月費$298
加得好離譜:;pppp:

大宅

PCCW家居電話現在是分區收費。
PCCW續約信的信紙,標明HKT Premier,客戶服務電話是2888 3863,而不是1000。
我不幸被PCCW界定為尊貴客戶,又被視為貴區,因此收費也特別貴。
我已打上客戶服務幾次,也叫客戶服務寄終止服務表格給我,但他們都是企硬,還真的寄了終止服務表格給我。

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

2024年龍年勳章

patyin123 發表於 13-3-19 17:49
PCCW家居電話現在是分區收費。
PCCW寄來的信紙,標明HKT Premier,客戶服務電話是2888 3863,而不是1000。
...

我收嘅信紙係印住PCCW,而下款就係HKT,熱線電話是28886323。

你有無看我給你的PM?

首頁

尾頁

跳至