自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

生阿囡時,得佢一個小朋友,個個都就哂佢,錫哂佢。
到左姑奶生左個小朋友俾99湊,佢開始都好錫bb,但慢慢家人既注意力都集中係細b身上,阿囡玩咩,細b都要爭,阿囡開始唔鐘意細b.
我覺得大就細係應該既,但次次下下都要讓,又係唔係正常呢?
我開始同情阿囡,但俾佢學習下現實生活都係好事來,講完癈話舒服哂:)

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

大就細係應該既,

i don't think so..

佢地既待遇應該係一樣的 如果爭玩具我會睇下件玩具本來係邊個玩緊

象牙宮

2024年龍年勳章

小朋友要教
不過阿媽先要識諗

sol201382    發表於 13-4-16 12:58

男爵府

唔小氣,明白你感受
我個仔係大仔又生得高大,喺學校玩教佢大讓細,而佢亦听教照做,但啲同學仔個個蝦佢要佢讓,唔會玩完俾番佢玩,仔仔同我呻唔開心,個個唔讓得佢讓,有時真係覺得唔抵架!

珍珠宮

回覆:係唔係我自己小氣呢?

我係大嘅都會唔開心,但如細果位有禮貌問我覺得讓或一齊玩都ok. 如果唔禮物都讓或全家一面倒叫大嘅讓我會直接叫佢排隊

公爵府

有大有細係咁架喎。有伴玩好過無伴。

男爵府

父母與小朋友係好多方面既互動, 晤應該就玩具分配, 作總結, 你既觀點好正常, 大讓細係一個對待, 亦應該平均一吓, 細要聽大既意見, 要比大既小朋友有話事權...
係現實生活當中, 好多時有權力既, 係晤代表有利益, 權力係一個責任, 利益要公平合理分配, 如果晤係邊有人同你做朋友呢?

大宅

大讓細都ok唔係無道理,但係大人千唔好大細超

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:生阿囡時,得佢一個小朋友,個個都就哂佢,

原帖由 moonjelly92300 於 13-04-16 發表
生阿囡時,得佢一個小朋友,個個都就哂佢,錫哂佢。
到左姑奶生左個小朋友俾99湊,佢開始都好錫bb,但慢慢 ...
係你倆母女小氣,唔抵得人哋啫!:;pppp:

別墅

回覆:bkteapot 的帖子

我都係咁諗,因為想佢地大既學識禮讓細既,細既學識排隊,續而大家可以分享,一齊玩

別墅

回覆:rebreather 的帖子

但好多時屋企人都一面倒,一定要大讓細,係屋企,我放工觀察到,我囡一攞任何野,細既一家爭,俾其他都唔得,我囡讓左佢,攞第二件,佢又要,又要讓。有次連我囡出世用開既碗,細既要,我囡已食緊,細既要,佢爺爺嫲嫲又要我囡讓,我果次真係嬲lor

別墅

回覆:McDonna 的帖子

冇唔抵得,一面倒,唔係好事。會令到小朋友間有問題的

別墅

回覆:viotior 的帖子

係lor,我囡岩讓完,拎起第二件,佢又即刻要,我覺得都要教細既要排隊一齊玩,表姐可以讓,出到去,人地會唔會又讓俾你呢?

別墅

回覆:魚仔餅 的帖子

睇來我都要出聲了

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

引用:但好多時屋企人都一面倒,一定要大讓細,係

原帖由 moonjelly92300 於 13-04-16 發表
但好多時屋企人都一面倒,一定要大讓細,係屋企,我放工觀察到,我囡一攞任何野,細既一家爭,俾其他都唔得 ...
如果去到咁既地步,我一定唔會讓,唔可能樣樣野都要大讓細,我個小朋友都有感覺的,佢都會唔開心

子爵府

Poo得好勳章

唔好唔高興,你應該諗,咁會培養到你小朋友係一個大方既人,細B就...將來等你姑奶自己受返晒

子爵府

Poo得好勳章

我係你應該化悲憤為力量,乜都讓多D添吖,睇下細B將來點同人相處

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

教個細排隊,輪流玩陣。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我女遭遇同樣情況,我同老公選擇放手,當俾個機會佢學習,第時上小學、中學,甚至出黎做事都要同唔同既人相處,應趁年紀仲細輸得起學習,你可試下當作反面教材,令女兒知道唔禮讓會令人難受。

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

子爵府

要公平對待

首頁

尾頁

跳至