論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個月嘅時候已經比我發現佢寫緊resign letter,但無比,以為佢打消咗念頭啦!
到尋日又寫過,終於交比我啦!火都黎埋,比我炳咗好耐!

你老闆吖,浪費哂我d時間同金錢!如果唔係兩個仔我洗鬼請你隻豬返黎呀!

呢個月佢都唔洗有好日子過!由琴日開始我連名都唔會叫佢,喝鬼佢做野,我呢排日日向樹,等佢仲有冇得坐向度睇報紙吖拿!

呢d咁嘅賤人,平時好聲好氣對佢係無用架

複式洋房

唔好激壞自己, 再搵過個好的啦!

水晶宮

如果佢放pair,當你喝佢係唱歌,唔聽你既吩咐,將D工作拖慢來做...你會點做?

hokk  拖慢黎做,咪睇下邊個唔洗瞓囉!  發表於 13-4-24 11:56

大宅

hokk 發表於 13-4-24 10:00
一個月嘅時候已經比我發現佢寫緊resign letter,但無比,以為佢打消咗念頭啦!
到尋 ...
賓定印?有無話點解唔做? 可能有原因呢??不過佢一心想走,留都無用,但點都了解下 (雖然可能吹水),但有時問題未必在工人處呢? 因為我見過親戚個仔真係成日喝鬧工人,又出手打...我見到都想比個叻比個工人,咁都忍到..mouth:

hokk  賓姐  發表於 13-4-24 11:57

男爵府

不要火滾,壞的情緒是會影響妳的屋企人,和使到自己處於不開心狀態,血壓都會標高D,會影響自己的健康。何必呢!
無聲狗哎死人,無聲勝有聲,等工人無得say no,無得放曬手不做。應視工人為透明人。有時間就和小朋友出街玩。最緊要:自已開心,不要理咁多多這些無謂人,過客一名。

大宅

第一個月唔做咪話handle唔倒小朋友喎!大嗰個4歲,細嗰個半歲!但其實佢只要handle其中一個,因為我而家響屋企所以大嗰個跟我時,細嗰個跟佢,絕少要湊兩個!
我個大仔唔係難湊,只係要玩下船同車,同最鐘意叫佢讀故事比佢聽!

但係而家又話佢老公唔知做乜q叫佢返去喎!

呢d理由我都聽唔少啦

大宅

回覆 hokk 的帖子

佢地而家好多都係咁,我工人六月滿約,打算找新老闆,做一個月就不做, 原因是佢要等另一個工人一齊搭機喎,咁都得??害死我們僱主,好心立法未完約就没有機票走,就啱

大宅

回覆 jadechant 的帖子

你個工人是現成or oversea的?

大宅

陪月勳章

引用:回覆+hokk+的帖子佢地而家好多都係咁,我工

原帖由 idachan 於 13-04-24 發表
回覆 hokk 的帖子

佢地而家好多都係咁,我工人六月滿約,打算找新老闆,做一個月就不做, 原因是佢要等另一個 ...
唔該pm叫咩名好嘛

別墅

明白哂! 火滚係好正常! 不過,真係唔值得為個不負責任0既姐姐死咁多細胞! 留番0的心神比自己對小朋友仲開心! 仲有,有0的姐姐見到顧主發火,可以無感覺,甚至開心嫁! 最好, 還是活得更好、更開心:D

祝闔家平安、喜樂

別墅

回覆 hokk 的帖子

Hi hokk,

This is mimiechan again. BTW, I'd also like to know her name etc. Kindly pls PM to me. Thank you very much.

別墅

same case with U ar.....樓主 ..

我果隻印姐...黎左1個月多少少, 有日放假返黎就話要RESIGN, 我問佢原因佢只係話唔開心, 其實我地對佢已經好好, 只係佢唔想平日有個老人家係度睇住佢做野, 即係好似有人管佢咁, 所以要走喎 ....你話佢呢D 人係咪有病丫, 有邊個做野係冇人睇架.....痴Q 線!!

最嬲仲係我個幾月前先俾左 (6K) AGENT FEE, 而家咁快又話要俾 TICKET 佢走, (3K), 仲要再搵另一個, 又要再俾 AGENT FEE, 果間黑店 1 年內再搵要 (4K)....佢走一走, 我前後唔見左 6K+3K+4K+再加新工人機票,約3K=TOTAL 唔見左 16K 呀.....錢已經損失好大, 仲要那那臨搵鐘點頂住先.....你話條氣係咪好唔順丫, HK 法例真係冇保障僱主架, 咁樣俾佢地玩........

hokk  呢d粉皮,真係對佢好係唔會感恩架!  發表於 13-4-24 14:21
hokk  我都未問agent要幾錢Tim,又要破財啦,灰爆!  發表於 13-4-24 14:19

大宅

我都唔明, 點解月D咁的風氣.
你地班人黎打工架, 唔係黎途假, 可唔可以唔好玩野.
我地班僱主真係好無奈, 工人好就幸運, 唔好就認命, 個個係到死忍難忍

大宅

我個賓;
Name :petang Irene rose gannaban
Dob: 06 may 1984
向元朗best well agent 請的

呢隻野係一名大鄉理,蠢鈍如豬!最經典叫佢煮鼓油雞翼,叫佢煮15分鐘,佢真係可以由得佢煮,唔check.,最終噥晒,都無腦!

黎咗個幾月啦,掃風都仲未識架,隻手成日好似痙攣咁

邊個話菲姐一定醒d,佢同d印不相伯仲,仲要d英文成日要佢repeat再repeat都唔知佢嗡乜!

呢d就係菲國嘅棟樑,唔怪得佢國家咁啦!

禁止訪問

侯爵府

idachan 發表於 13-4-24 11:58
回覆 hokk 的帖子

佢地而家好多都係咁,我工人六月滿約,打算找新老闆,做一個月就不做, 原因是佢要等另一個 ...

係, 完全對的僱主無保障

禁止訪問

侯爵府

Monbb0518 發表於 13-4-24 13:26
same case with U ar.....樓主 ..

我果隻印姐...黎左1個月多少少, 有日放假返黎就話要RESIGN, 我 ...

換工人要另外再加錢? 係個工人自己唔做都要比呀? 的費用都好金下喎~

複式洋房

回覆 mimiechan 的帖子

Best well 佳威專Sell 垃圾

大宅

建議你唔好用同一間agency 換人,
我試個, 收d 勁垃圾, 因為agency 知我地勁, 唔想幫...
佢老闆仲cut 我地線.
為免麻煩, good luck 找過第間agency

首頁

尾頁

跳至