2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛坐地鐵時,有位婆婆讓座俾我,我唔好意思咁同婆婆講“你坐你坐,不用客氣“!
點知婆婆同右手面少女講“佢係孕婦,要讓座。“少女舉一下頭望左一眼。
婆婆正想同左手少男講,(好快到左下站) 少男竟然起身落車。
婆婆即刻叫我“唔好客氣啦,快d座,應該要讓座俾孕婦的。“婆婆仲要補一句“ 而家d後生好少讓座咖“

其實我真係唔好意思要婆婆讓座俾我,但24weeks加上呢d天氣出街真係好易攰,有時寧願頂硬上都唔想要婆婆讓座俾我.

複式洋房

EllenWong225 發表於 13-4-25 15:53
剛剛坐地鐵時,有位婆婆讓座俾我,我唔好意思咁同婆婆講“你坐你坐,不用客氣“!點知婆婆同右手面少女講“ ...

要讚下婆婆先!!!

話時話依家啲人係好少會讓位

大宅

GigiBBs 發表於 13-4-25 16:11
要讚下婆婆先!!!

話時話依家啲人係好少會讓位

婆婆臨落車仲要同我講byebye同小心d啦.
唔好話讓座,有d仲同老人家搶位座添呀.

大宅

回覆:讓座

比個贊婆婆。我都未試過坐輕鐵有人讓坐。
現在真係無乜後生仔女讓比人坐

大宅

而家真係唔多人會讓座喇, 好多都掛住玩手機, 所以我都費事企响座位前面
沈師奶

大宅

carmen0318 發表於 13-4-25 17:21
比個贊婆婆。我都未試過坐輕鐵有人讓坐。
現在真係無乜後生仔女讓比人坐

佢添呀...hehe

大宅

ivysum 發表於 13-4-25 17:24
而家真係唔多人會讓座喇, 好多都掛住玩手機, 所以我都費事企响座位前面 ...

玩手機都係其一,仲有開好大聲.
仲有扮睇唔到,瞓覺,上網同睇報紙咩都有.

ivysum  唉~ 所以我唔會旨意有人讓  發表於 13-4-28 11:46

男爵府

BK Milk勳章

我反工多數都有位坐就會坐啦
會放袋係肚前
幾次俾個5x女仕
啤我如ji我

大宅

引用:我反工多數都有位坐就會坐啦會放袋係肚前幾

原帖由 pigda 於 13-04-25 發表
我反工多數都有位坐就會坐啦
會放袋係肚前
幾次俾個5x女仕
啤?唔通佢要大肚婆讓佢坐??

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+pigda+於+13-04-25+發表我反

原帖由 EllenWong225 於 13-04-25 發表
啤?唔通佢要大肚婆讓佢坐??
佢正有此意。
佢又唔係有咩需要,我又早過佢站上車。
,雖然我又覺得大肚婆唔係大曬,我都有我嘅需要姐。唔通去show肚咩

大宅

引用:Quote:原帖由+EllenWong225+於+13-04-25+發

原帖由 pigda 於 13-04-25 發表
佢正有此意。
佢又唔係有咩需要,我又早過佢站上車。
,雖然我又覺得大肚婆唔係大曬,我都有我嘅需要姐。唔 ...
無錯。。。有得佢啤啦!

別墅

講起呢個話題真係火到黎,而家D人無論有無讀過書都唔知咩叫禮讓,大陸人自私就緊咖啦,估唔到香港人都係甘,由其係D OL/後生仔/上左年紀d男人,睇到大住個肚一袋二袋都睇你唔到,佢地會覺得我夠攰啦,點解要讓你?所以我一見到呢d人就會狂啤佢,我唔係話一定要讓我座,只不過見到呢d自私既"香港人",個心真係一寒!!!佢地同大陸人有咩分別???反而d c9/老人家一見到大肚就即刻起身讓位,有時我都會話唔洗,但個心會即時一暖,人間還有情,所以果d所謂OL/後生仔/上左年紀D男人,千企唔好自己或身邊D人大肚,到時無人讓位扮睇佢地唔到,唔好問點解,因為呢D叫"報應"......

大宅

之前見個大肚婆撘地鐵無位坐企左個站,之後有一個位見有一男一女衝埋去搶左

大宅

通常婦女同婆婆都會比較關心,可能佢地都有過小朋友,明白陀b既辛苦同需要。

有時搭地鐵我都唔預d人會讓位,自己入到去又知道快唔過d人爭位,只會靠邊站或者企扶手位,直至而家地鐵係無人讓,巴士都係得一次有位婦女讓過

複式洋房

大家搭車都要小心身體同亞B, 如果企企下唔舒服, 我一定會開口問人讓位, 厚住面皮都要!!

大宅

引用:之前見個大肚婆撘地鐵無位坐企左個站,之後

原帖由 bayen 於 13-04-26 發表
之前見個大肚婆撘地鐵無位坐企左個站,之後有一個位見有一男一女衝埋去搶左 ...
無錯。。。搶位多过讓位。

大宅

如果真係婆婆話讓我坐...我一定唔會坐囉...
真係會超唔好意思架..
點可能要婆婆讓坐架?!

但而家d後生...真係唔會理你
我果日坐地鐵...企喺座位面前...
座位上6個女人.....冇一個打算讓我坐...

大家都係女人...真係有d灰囉.....

大宅

引用:如果真係婆婆話讓我坐...我一定唔會坐囉...

原帖由 wklee4184 於 13-04-26 發表
如果真係婆婆話讓我坐...我一定唔會坐囉...
真係會超唔好意思架..
點可能要婆婆讓坐架?!
如果婆婆讓座俾我,我真係唔會座。

別墅

回覆:EllenWong225 的帖子

雖然話b6人自私 但其實我都有俾過b6讓位架
我覺得我地真有責任要教下一代 講真有次我搭地鐵 有個媽媽見到我 我覺得佢想叫佢個4、5歲到既囝囝讓個位俾我 但個囝囝唔肯 咁佢“地”就無讓位啦 講真佢地無義務要讓位 但既然個媽媽有咁既心讓位俾人坐 點解佢唔可以以身作則讓位出黎先呢? 咁先可以教到下一代讓位既觀念 當個細路細時無讓位既觀念 佢大時咪就係我地依家見到既“新一代”囉

大宅

lcm_man 發表於 13-4-26 13:20
雖然話b6人自私 但其實我都有俾過b6讓位架
我覺得我地真有責任要教下一代 講真有次我搭地鐵 有個媽 ...
其實做父母只要而身作則,小朋友都會跟住做的.反而連父母都無行出呢一步...小朋友咪有樣學樣囉.
唉...將來真係要好好教下我的小朋友.

首頁

尾頁

跳至