樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

玩具勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我剛剛上網 CHECK,號碼介乎 G1257XXX 至 G1259XXX 已轉 STEP 1,
但仲未出到幾時見主任,希望快 D 有消息!

大宅

回覆:擴3 - G1257XXX 已轉 STEP 1

請問你幾人呢?

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

回覆:winky428 的帖子

我本身擴3而家轉左巿3,擴展好似快D喎

大宅

回覆 thy821 的帖子

擴 3 ==> 擴展 3 人

大宅

回覆 CatBaby1111 的帖子

咁要睇返短期定長遠!但長遠可能係市區會多 D 新樓!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

攪到我想轉我g1259mouth:mouth:" />

公爵府

回覆:擴3 - G1257XXX 已轉 STEP 1

G 13113xx ,大約要等幾多年先到審查?

kwan0603  起碼19年  發表於 13-5-8 00:50

大宅

引用:G+13113xx+,大約要等幾多年先到審查?

原帖由 Dragonmama2012 於 13-05-06 發表
G 13113xx ,大約要等幾多年先到審查?
你有排啦,1311喎,政府做野咁x慢

大宅

回覆 Dragonmama2012 的帖子

唉!好難講要等幾耐,但睇你個 No. 快極都要兩年幾之後至進入審查隊!
但仲要睇埋市區定擴展,黎緊市區多新樓,擴展新樓會少 D!
擴展區依家比較大型暫時只有沙田水泉澳!

大宅

回覆 kwan0603 的帖子

如果你係市區的話, 我估應該好快輪到你入審查隊!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 winky428 的帖子

我岩岩轉左擴3了..市好慢....加上我心水樓係擴....水泉澳

大宅

kwan0603 發表於 13-5-9 16:22

我岩岩轉左擴3了..市好慢....加上我心水樓係擴....水泉澳 ...

市區慢只係暫時性,遲 D 可能會快過擴展同埋多 D 新樓,
水泉澳我估最快都要出年第三季左右至預派,
之後要睇你咩號碼,如果你號碼係短期輪到入審查的話,
可能未派水泉澳,房署已派咗三次屋俾你,所以要諗清楚先!
因為一要住的話,我相信會住好耐,仲有諗下將來點安排!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

房署已派咗三次屋俾你?點解?我一次到冇派....我NO:1259.....現在擴3先派NO:1231...有20000幾先到我,點會冇機會水泉澳!你到講:我剛剛上網 CHECK,號碼介乎 G1257XXX 至 G1259XXX 已轉 STEP 1,
但仲未出到幾時見主任,希望快 D 有消息!
市區1250(3人)STEP1到未轉...

公爵府

引用:回覆+Dragonmama2012+的帖子唉!好難講要等

原帖由 winky428 於 13-05-08 發表

唉!好難講要等幾耐,但睇你個 No. 快極都要兩年幾之後至進入審查隊!
我係擴3啊!咁分分鐘個仔讀小學先有得上樓

大宅

kwan0603 發表於 13-5-9 18:12

房署已派咗三次屋俾你?點解?我一次到冇派....我NO:1259.....現在擴3先派NO:1231... ...

Sorry! 我無留意你號碼係幾多號!我意思係打個比喻!我都係剛剛入審查隊,
但依進度,水泉澳可能要出年第三季至預派!如係六月前見主任,約 1-2個月內確認合格,
再等 2-3個月派第一次,可能係舊樓或其它地點,如第一次拒絶,又大約2-3個月再派第二次的話,
水泉澳可能都係未預派,而又唔啱心水的話,咁可能又浪費咗第二次機會,
仲有中途有機會殺出個 (情咬金) 將軍澳怡明!所以最好諗清楚至轉唔轉!
因為可能一住就住好多年,所以要考慮清楚!

大宅

唉!我都唔係好清楚,因為中途有好多可能發生!
但你三人的話,你預由房署俾藍咭你起計大約要三年左右,
可能排到入審查,仲要中途唔好有乜意外!
例如加人數、房屋政策改變等!

大宅

引用:回覆+Dragonmama2012+的帖子唉!我都唔係好

原帖由 winky428 於 13-05-10 發表

唉!我都唔係好清楚,因為中途有好多可能發生!
唔好意思,我想問下我同啊囡兩個排G130033x重要大約幾耐?房署個網我唔識睇,我排擴展市區的

大宅

棉花sugar 發表於 13-5-10 13:06
唔好意思,我想問下我同啊囡兩個排G130033x重要大約幾耐?房署個網我唔識睇,我排擴展市區的

...

SORRY! 至於你排幾耐我真的唔知!我怕答你個答案同現實答案唔一致,
因為真的太多因素!至於房署個網頁係每個月大約 14 或 15 號至 UPDATE 上月截數號碼!

http://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/allocation-status/index.html

大宅

引用:Quote:kwan0603+發表於+13-5-9+18:12+回覆+

原帖由 winky428 於 13-05-10 發表
Sorry! 我無留意你號碼係幾多號!我意思係打個比喻!我都係剛剛入審查隊,
但依進度,水泉澳可能要出年第 ...
請問將軍澳怡明會幾時預派呀?我等緊果度

大宅

引用:Quote:原帖由+winky428+於+13-05-10+發表So

原帖由 Karen1988 於 13-05-11 發表
請問將軍澳怡明會幾時預派呀?我等緊果度
我都唔知,但睇其它討論話已經平頂!

首頁

尾頁

跳至