論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日收信時,發現有封信俾工人! 心知不妙! 我冇拆到! 但睇到係財務公司logo! 應如何做?

別墅

Any advice?

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

工人做咗幾耐?

別墅

做佐半年. 好想立即炒佢. 但我又要佢take care 我個NB. 其實我有老人家幫我睇住BB, 但老人家唔可以抱到BB同幫BB 換片依D工作!

我可以點做? 唔想同Agent 講. 因覺得佢同agent 好close.

我O地諗住半年後就唔請, 到時99可幫手揍, 就會fire 佢. 家陣換O果個工人又唔係即刻有.

好失望呀! 我都知佢有好多唔好, 但見佢對阿B好好. 所以, 好多人一早同我投訴話佢唔OK, 我都唔理. 因佢對阿B真係好用心. 有時都覺對家中的老人家唔住! 要佢對住一個佢唔滿意的人. O尋日見到佢封信, 我真的....受傷了!

大宅

你自己想點先. 我工人都係咁上個月發現(又係收信話欠款), 我同佢傾佢問佢點解唔還, 佢同個講左一大個故事啦, 內容洗理最後佢話佢唔還要返菲律賓wor 我o咀啦, 我要佢比resign letter 同佢做多兩個月等我請到新工人先可以走。最後佢都肯做多2個月.
講真我找新工人時找了10個agent 個個都話工人係咁架啦, 佢肯還唔好理佢, 理唔到咁多啦. 仲有因為咁炒都好煩. 仲有我地都要比agent 錢, 如果仲左幾個月就完約最多唔續約啦, 講真炒佢最傷都係自己。
只怕佢resign 無左個工人小朋友無人湊咋

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

其實炒唔炒工人,要睇下佢係唔係會還錢攪掂條數(但十個工人有九個都係攪唔掂),只要無財務公司來妳屋企追數就唔緊要,最怕係工人一直唔還, 收數上門嚇到BB同老人家,所以如果屋企有大有細,我係會即炒,免得招致麻煩。樓主如果現在有老人家睇住,咁可以請個part time EE上門幫手湊頂住先,因妳捱半年後99就可以湊。無謂再請過個工人。

別墅

我都係咁諗的. 最怕嚇親家人!

Part time no 呀! coz 家中老人家不能抱BB太耐. 雙手又做唔到D粗重O野同不能一個人換片! 一定要請個full time!

但請個full time EE, 好貴呀! 如果唔係即炒佐佢.

我有乜可以保障到我呢? 要唔要今晚同佢講清楚. 問佢欠人多少錢?

複式洋房

BK Milk勳章

其實睇吓佢係咪有還錢就隻眼開隻閉. 佢應該係冇準時還錢, 財務公司先寄信去你屋企, 你不如開黎睇吓欠款多少, 然後留意往後有冇再收信, 如冇, 即佢有keep住還, 咁就當唔知. 如有, 睇吓欠款有冇減少啦. 橫掂你都諗住請多半年, 可睇定D, 因市場的現貨都唔可靠呢, 祝好運!

珍珠宮

好媽媽勳章

happymanman 發表於 13-5-15 10:13
你自己想點先. 我工人都係咁上個月發現(又係收信話欠款), 我同佢傾佢問佢點解唔還, 佢同個講左一大個故事啦 ...

等新工人呢段時間會唔會好難捱?

琴日有收數公司(安信)打嚟,
好煩呀.

第一次收到信係1月,
隔了4個月, 佢只係還了2期.
各位, 知唔知安信會唔會追上門架.

別墅

回覆 windly 的帖子

Windly 的方法都可行. 我家陣諗緊好唔好俾封信當面同佢講, 叫佢按時還錢. 定係不動聲色, 請到平ee就炒佢.

別墅

回覆 YanYan0116 的帖子

我都驚呀! 工人真係唔可靠!

珍珠宮

好媽媽勳章

PPAFN 發表於 13-5-15 12:02

我都驚呀! 工人真係唔可靠!

你個姐姐係邊間借呀.

別墅

應該係安信. 我冇拆, 但大約睇到係primecredit

YanYan0116  係呀係呀.  發表於 13-5-15 12:16

複式洋房

我想問樓主, 你或家人出來做野一直未有向銀行借貸嗎? 其實有冇考慮工人借錢原因? 佢哋10個有5個以上有借貸( 從申請工作己借). 家境好還需咁遠來你家做工人嗎?
你個工人做左半年, 相信你知佢dd牲格. 若平時有傾有講, 不如問下佢是否有困難. 若工作表現差的話我都炒

大宅

我上個月收信 欠 $32xx , 之後我都有問過工人有沒有比屋企電話人地佢話無, 我估只係打去佢的電話lor. 到現時為止我都係收到一封信咋. 講真我仲有一年約, 如果佢肯還我會照用架, 不過佢唔還仲要resign.
我現在等工人到咋

別墅

回覆 dannynip2003 的帖子

真係冇呀! 如果佢要借錢, 佢可以同我商量. 我知工人借錢好common. 但我接受唔到. 今日就話俾我知佢借佐一間o者! 點知佢仲會唔會借佐好多間.

佢做佐半年, 屋企得我話要留佢. 因對住我同老公, 佢叫ok.
但家人話if我唔係到, 佢就會多多藉口. 又話聽唔明我家老人家同佢講乜. 但如果我同屋企人講o野/睇電視, d 笑位佢識笑!
又會成日有意冇意係我面前話我家老人家點點點...
衛生意識同我o地有好大距離..
最近才知佢一來我家, 居然係第2天沒有知滙我o地的情況下影我家相.
其實我心知此人留不得...但諗住捱多半年先...但家陣等唔到喇!

大宅

回覆 PPAFN 的帖子

你現在可唔可以無工人先, 如果唔得你屋企人講什麼無用啦, 無謂想太多如果只用多半年就由得佢lor, 頂得一個月多一個月. 你媽媽又唔可以湊到,炒左佢邊個湊呀. 我同你咪一樣唔可以無工人唔得, 因為無人湊所以屋企人講佢唔得都無用呀, 我只有用住佢等新工人lor

別墅

回覆 happymanman 的帖子

So sad for 在職媽媽! 同Lesson to learn. 我一路本住人o地山長水遠咁過來打工, 我對佢好, 佢對我好. 來佐一個月, 仲同佢慶祝生日, 送cake, 又送禮物. 之前佢話想6月返菲律賓幫個仔揾學校, 陪佢interview. 我諗都冇諗就俾佢放. (佢話菲律賓O果邊係年年都要從新申請. 雖然好少聽過人O地D工人係咁, 但自己都係人媽媽, 我都想係自己個仔依D時刻同佢一齊過. 我揀信佢!) 叫佢confirm 邊幾日有interview, 我同老公arrange AL 俾佢返去. 最後, 係佢自己話同O果邊D屋企人傾佐, 話唔洗返都可以.

開post 都係想問有乜可以做去保障自己.

大宅

回覆 PPAFN 的帖子

我之前都開post 講關於這個問題, 到最後我再請工人時同agent 講佢地話唔怕架, 電話就無得攪啦, 但係寄信的話只要你terminate 左佢入境處send 返封信 chop 左 chop 的信, fax 過去比財務就ok 唔洗煩. 因為唔係我地借唔怕架. 仲有佢地話借咁少就找人上門就比較少lor

別墅

回覆 happymanman 的帖子

咁都好D. 唔該你!

但都係長留不得. 我明. 但我知我家老人家一定接受唔到. 捱得一日得一日!!

首頁

尾頁

跳至