自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

頭先有朋友喺whatsapp forward 俾我,所以我都想喺度俾大家睇下。

唔係可笑,係可悲。

轉載自討論區,覺得一家要分享!

本人係係某大超市做Manager, 公司近來請倉務員
我就係負責IN人同請人個個~
話就尋日有個17歲既o靚仔黎見工
好記得佢個名叫楊X實, 因為聽落個感覺好踏實
但係佢遲左1x幾分鐘, 都唔緊要
佢既然帶埋佢阿媽黎一齊見工…我已經有d o 咀…

之後叫佢填form, 我見到佢推俾佢阿媽填…
佢自己就係隔離講, 阿媽寫…
我心入面都已經有個譜, 正式in佢, 對話如下:

我:「你好, 楊先生, 點解遲左既?」
楊:「因為我要等埋我阿媽一齊黎。」
楊母:「係呀係呀, 要等埋我。」
我:「點解要等埋媽咪呀?」
楊母:「因為呢, 我呢個仔唔識講野, 我係到佢會好d!」
我:「哦, 楊生知唔知我地呢份工要做咩?」
楊:「知。」
我:「你知既意思係?」
楊:「搬野。」
我:「係, 其實主要都係上落貨、執貨, 答客人問題, 邊到有野要你幫手就去幫下手, 唔難做, 但都會辛苦, 你怕唔怕?」
楊(停左5秒):「如果真係好辛苦, 我怕我做唔黎」
我心諗...呢條友都唔知話佢老實好定on居好...

之後我再同佢講左工時、食飯、放假等等既基本野, 再問佢有冇問題,
佢問:「我可唔可以唔返咁早?」
我:「點解呢? 朝早你有其他野做?」
佢:「唔係, 我要訓覺, 起唔到身。」
我一聽, 真係火左一下!! 訓覺?!?!
我:「阿楊生其實你點解會見工呢? 我都約得你幾早wor(10點)」
楊:「我阿媽迫我黎, 佢唔俾我打機, 迫我起身見工。」
楊母:「係呀, 佢每日打10幾個鍾機! 就瞎架喇!」
我:「哦...咁你返去等消息啦, 我會再通知你。」
楊母:「阿經理, 我仲想問d野呀。」
我:「係, 請問丫。」
楊母:「你公司有冇櫈俾佢(楊華實)攰個陣坐下? 因為佢真係好易攰, 行樓梯行多兩步都要抖既。
(我心諗: 俾你坐我個位好唔好?)
同埋呢, 你地會唔會OT? 佢可唔可以唔OT? 因為太夜返我唔係好放心。
(我心諗: 你個仔話唔返早, 你唔想佢收晏, 咁佢返咩工?)
仲有可唔可以唔好派佢去其他分店? 呢間近我地屋企, 我可以隨落黎探下佢、睇下佢。」
(我心諗: 你當我呢度係醫院呀? 探病呀?!)
我:「呢d可以容後再傾, 兩位番去等消息先。」

最後, 都係得媽媽同我講再見, 個仔完全無出過聲
我係第一次見識到而家有d後生真係唔掂到呢個地步...
其實唔止係佢個人有問題, 連佢阿媽都有問題
佢阿媽咁樣, 盞害死佢個仔, 香港又多個廢青。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港前境就是靠這班廢..........
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

子爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:廢青

我係個經理一定會質呢對母子

珊瑚宮

病態

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

大宅

引用:頭先有朋友喺whatsapp+forward+俾我,所以

原帖由 kc_babe 於 13-06-05 發表
頭先有朋友喺whatsapp forward 俾我,所以我都想喺度俾大家睇下。

唔係可笑,係可悲。
樓主係咪出咗全名呀?

聽就聽得多,俾你見到真係激死你

DORDORLI  係丫. 楊華x  發表於 13-6-5 22:11

男爵府

珍珠宮

親子王國15週年勳章

種乜因得乜果

珍珠宮

癈到咁

珍珠宮

環保接龍勳章

真係幾廢下喎, 不如請你番黎坐喺度, 咩都唔使做就有糧出好無?

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

hashtag影視迷勳章

垃圾……

禁止訪問

男爵府

無言了

禁止訪問

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:頭先有朋友喺whatsapp+forward+俾我,所以

原帖由 kc_babe 於 13-06-05 發表

唔係可笑,係可悲。

simple is the best~

珍珠宮

我覺得佢個亞媽更廢!標題應改為廢氏一家見工記!

瑪瑙宮

慈母多敗兒就係咁解.

是非天使  笑了  發表於 13-6-6 02:02
BabyLincoln  agree  發表於 13-6-6 00:52

侯爵府

叫佢返屋企打機啦

子爵府

玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

廢到咁,唔好話個社會喇,連個阿媽老咗都唔可以靠佢呀!

首頁
12345...6

尾頁

跳至