論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇成功例子分享?

大宅

無乜可能!基本上機不離手,兩部手機打短訊。

複式洋房

回覆:晩上休息才准用電話,可行嗎?

除非你係FTM,否則無可能

公爵府

引用:有冇成功例子分享? +

原帖由 小豺 於 13-06-09 發表
有冇成功例子分享?
我幾個工人都係咁既要求,只有印姐做到。賓姐唔係我面前用,不過一定袋住,重成日去廁所,大家明乜事啦。另一個賓姐大引到湊住我果時幾個月大既囝呢埋係房用。所以好睇工人自唔自覺。

大宅

引用:有冇成功例子分享? +

原帖由 小豺 於 13-06-09 發表
有冇成功例子分享?
我家姐姐都好自律,大部分時間都係夜晚先玩手機!佢算乖!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都想佢自律!
但好難囉!
唔過份,咪算!
費事自己勞气!

男爵府

我有咁要求,但落街買餸放狗都必定帶埋手機兼塞住隻耳,我都隻眼開隻眼閉喇。 總之喺屋企唔準 send message 同傾電話啦

男爵府

我姐姐早論最瘋狂返工時間叉住電黎講,我行入廚房當我無到,有日我忍唔住炳佢一餐,如果返工時間比我見佢用電話會沒收,已家佢通常十時後才講電話

別墅

我嗰個放假先玩。放完假嗰完就交部電話俾我,放假前一晩先問我拿返。個電話佢自己買嘅,呢個安排都係佢自己提出嘅。不過佢今日話我知,佢個fd教佢平日將電話收埋喺胸圍偷偷玩,佢就話俾個fd聽話麻煩,而且平日做嘢冇時間玩。

已刪除用户

回覆:小豺 的帖子

大宅

引用:好難!我果個每天都袋著兩部電話!想問你地

原帖由 sherylwong 於 13-06-10 發表
好難!我果個每天都袋著兩部電話!想問你地的工人有罵你地的小朋友嗎?

...
我個工人日頭冇用電話,我返左工唔知道,我問小朋友有冇見過姐姐玩電話,佢都話冇。我唔會俾工人鬧小朋友!

大宅

引用:好難!我果個每天都袋著兩部電話!想問你地

原帖由 sherylwong 於 13-06-10 發表
好難!我果個每天都袋著兩部電話!想問你地的工人有罵你地的小朋友嗎?

...
我容許我工人罰囝囝去naughty counter. 要睇你工人動機。如果她是有心教囝,話佢知你想佢用乜方法

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+sherylwong+於+13-06-10+發表

大宅

我只可以講, '物極必反',
我會同佢講, 講1-3分鐘可以, 但每日只可以1-2 次,
不是約朋友唔可以用電話,
免得我打電回家冇人聽到..

我會問佢 : 嘜你同鄉咁得閒可以同你傾電話?

如果你叫佢晚上傾, 佢地後生世女可以傾到11pm-12am (或者打機),
我會提佢唔要影響佢工作表現, 因為冇精神, 點會有quality

大宅

其實十個有九個半都無可能自律。

我家個個...比佢一日早午晚三次,佢亞媽都發晒癲打黎鬧我話我限制佢個女......
(因為佢亞媽都係香港打工,佢可以無時無刻都傾電話,所以佢經常打比佢個女“傾閒計”)

衷心忠告:經熟人介紹嘅親戚朋友黎做姐姐,請三思。

大宅

引用:Quote:原帖由+kylok+於+13-06-10+發表我容

原帖由 sherylwong 於 13-06-11 發表
good idea.the maid cook breakfast dor my son eat after my son finish eating he told the maid needs t ...
4 years maid should already build a good relationship with your son , why she can be so rude to him? Yr son\'s request is so normal
I will change another maid, it\'s a matter of working attitude already.

大宅

impossible...it is good not use in working already...
i blame my one few times already...listening music when take caring triplets boys...

別墅

小豺 發表於 13-6-9 08:08
有冇成功例子分享?
My helper is addicted to her phone and played all the time.We have warned her for nearly 9 months and for one time i got back home earlier and found she was playing phone in the kitchen with carrying my girl. I was very mad and kept her phone during working days and returned her the phone the night before her holiday. she was not happy but no choice coz we have warned her many times during the 9 months.
Recently i realized she bought another phone (samsung galaxy) but i pretend i didn't know.
As long as she didn't go too far I'll just keep silence.

大宅

只要佢做好自己野, 我理得佢同一時間聽住十部電話黎做.

男爵府

我個印真係做到,但佢食方面真係令我多次想炒佢

首頁

尾頁

跳至