烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無jm都響應Green Monday呢? 逢星期一綠色素食,我哋今日係第二次。希望大家分享下好味嘅綠色美食,讓素菜新手如我又更多ideas,可以堅持每星期一次,為環保同健康踏出簡單一步。

雪菜草菇煮豆腐材料:
雪菜 1-2棵
草菇
豆腐

調味料:
生抽約1湯匙
水半碗
糖1至2茶匙

做法:
1. 豆腐沖洗後抹乾。沾上豆粉後煎至金黃,加入草菇炒香。
2. 加入調味料煮滾後拌入雪菜炒勻,可灒酒。
3. 落麻油炒勻,試味。煮至收汁或加薄獻後完成。

yiu_mimi    發表於 13-6-13 12:11
99sing    發表於 13-6-12 15:00
小阿肥    發表於 13-6-11 14:34

伯爵府

回覆:Green Monday無綠不歡星期一

想問,雞蛋算嗎?我

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hanbb 發表於 13-6-10 23:32
想問,雞蛋算嗎?我
我都想問

大宅

回覆:hanbb 的帖子

Green Monday主要提倡無肉飲食,雞蛋可以食。此外,Green Monday跟信仰無關,所以信仰方面有甚麼不可以吃我就不清楚了。

禁止訪問

回覆:tempooo 的帖子

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可否分享第一味的食譜!好似好送飯!

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

公爵府

2018復活節勳章

可以分享食譜嗎?我老公憑初一、十五都食齋,我唔知煮咩俾佢食好,搞到食齋日無啖好食

大宅

引用:可以分享食譜嗎?我老公憑初一、十五都食齋

原帖由 Yuki_Yeung 於 13-06-11 發表
可以分享食譜嗎?我老公憑初一、十五都食齋,我唔知煮咩俾佢食好,搞到食齋日無啖好食

...
其實我都係素食新手,逢星期一上網搜尋下搵idea先買餸。肥媽有一集講薯仔菜式好似全部都係素食㗎。另外Green Monday個網頁都有食譜,以西式為主。希望有多啲jm可以分享素食菜式俾新手如我參考下。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

外國好d,我地有種蛋叫vegan eggs適合素食人仕。

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

Wt0605 發表於 13-6-10 23:25
有無jm都響應Green Monday呢? 逢星期一綠色素食,我哋今日係第二次。希望大家分享下好味嘅綠色美食,讓素 ...
healthy

大宅

vicki23126 發表於 13-6-11 09:34
可否分享第一味的食譜!好似好送飯!
多謝欣賞。係呀,浄係雪菜同草菇食咗大半碗飯。已加食譜。

禁止訪問

別墅

回覆:Green Monday無綠不歡星期一(附食譜)

Green Monday我多數食西餐,方便好多啊

99sing    發表於 13-6-12 15:01

大宅

引用:Green+Monday我多數食西餐,方便好多啊+ +

原帖由 astorlee 於 13-06-11 發表
Green Monday我多數食西餐,方便好多啊
我下星期一試下西餐先。請問意粉下面係咩嚟?好好味咁樣噃。

別墅

果個係白汁蘑菇長通粉,面果片係脆巴馬臣芝士片
做法好簡單,只要先磨碎 parmesan cheese,燒熱隻易潔鑊,將D芝士散散地放埋一齊,盡量唔好疊得太厚,慢慢火溶左佢至金黃色就可以反面熄火烘多一陣,放涼一陣後就會脆架啦。
同樣一樣可以用焗爐同光波爐做到架!

珍珠宮

支持呀... 多菜少肉健康又環保

但我女無肉不歡, 煩呢

大宅

回覆:Wt0605 的帖子

我喜歡

子爵府

子爵府

支持呀!我每天都會食1一2餐素,又唔想食素肉,有好多添加劑!我今天煮了栗米豆腐,自己食!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:果個係白汁蘑菇長通粉,面果片係脆巴馬臣芝

原帖由 astorlee 於 13-06-13 發表
果個係白汁蘑菇長通粉,面果片係脆巴馬臣芝士片
做法好簡單,只要先磨碎 parmesan cheese,燒熱隻易潔鑊, ...
如果我話比大家知,好多芝士都落左動物凝乳酵素,即牛胃膜……唔知大家會點呢?
如果真係要 vegetarian, 就要搵d寫明用 vegetarian rennet 先得希望大家留意下

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

首頁

尾頁

跳至