基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

I am much better now. Thanks GOD, thanks you all.

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係啦, 食多D有營養嘅嘢, 一日三餐定時食, 早D訓, 某程度上食得訓得, 健康D, 精神好D, 自不然心情都會好D, 要靜心祈禱, 加油呀!

伯爵府

玩具勳章

回覆:作為一個基督徒,除了求死,我還能作甚麼?

也許想得太多,天父的話係永恒,祂那麼愛妳怎會不理妳。祂心痛妳吃太多藥物,祂多麼想妳與祂連系,好像葡萄樹與枝子一樣。想想祂給妳永遠是最好,因為祂是愛妳的天父。

禁止訪問

男爵府

多謝你地鼓勵,其實連我都心痛自己遠離神,不滿足,硬係覺得無人明白自己。我真係知道自己擁有唔少,但好像病態地只看到差的一面。一位JM說得對,我說的話對你這樣能夠看到的全是正面的話,真的很曬命。至於我自己,了這些你認為是曬命的事情已自殺過兩次•••我承認自己絶對是人心不足。但要曬的話,我要曬自己做唔掂分工,返足十幾個鐘仲要日日俾客閙好定係曬自己教唔掂個衰仔成日喊住打佢好?對唔住,JM,我呻完啦,騷擾曬。

honeybee2012  記住:不要執著  發表於 13-6-23 23:19
honeybee2012  做義工同等時間過啦many people experienced this sickness. I experienced too.  發表於 13-6-23 23:17
honeybee2012  我明白你的感受.
知道比大部份人幸運,但覺得好多野自己做唔好又控制不了  發表於 13-6-23 23:11

珊瑚宮

引用:多謝你地鼓勵,其實連我都心痛自己遠離神,

原帖由 niu 於 13-06-23 發表
多謝你地鼓勵,其實連我都心痛自己遠離神,不滿足,硬係覺得無人明白自己。我真係知道自己擁有唔少,但好像 ...
你心裡面舒服番就得,唔打擾

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

男爵府

引用:多謝你地鼓勵,其實連我都心痛自己遠離神,

原帖由 niu 於 13-06-23 發表
多謝你地鼓勵,其實連我都心痛自己遠離神,不滿足,硬係覺得無人明白自己。我真係知道自己擁有唔少,但好像 ...
depression 係情緒問題, 同一個人擁有咩幸福與否是無關ga, sis 你首先係唔好再問點解, 點解自已唔開心, 因為你都唔想的! 正面面對, 記住死不是解脱, 自殺死要下地獄, 有不滅之火有蟲咬, 想清楚, 死真的是solution? 要加油, 去睇心理醫生, 找牧師傾下,主一定開路ga!

大宅

niu 發表於 13-6-23 12:35
你要努力,不要放棄倚靠神。我明白你心情的。我相信你不放棄,總會有走出幽谷的一天。

如果無法看聖經,可以在網上找正統教會的講道錄音聽聽。
如果無動力祈禱,可以在一個人時,可以當朋友咁向神說話﹕

循序漸進﹕

第一步﹕

唔一定閉眼,心裏說也可以,臨睡前說一句也可以....
「上帝啊,救我﹗」 就咁完結
「上帝啊,你在哪兒?」就咁完結
「天父啊,不要不理我﹗」
「天父啊,我好辛苦﹗」
「天父啊,幫下我﹗」........

如果你覺得可以講多啲,咁就再加上去。

第二步﹕

「上帝啊,救我,我好辛呀﹗」
「上帝啊,求你幫我稔辦法解決我的問題,求求你﹗」
「上帝啊,指引我該走的路。」

第三步、第四步、第五步.......

你可以長期都第一步,直至自己可以為止,不要勉強。

只要是真誠希望主可以幫你,我相信主是明白的,即使一句也會聽你的禱告啊﹗

禱告的功課,我也要學習,我也太常把重擔自己扛,忘記找上帝了。

子爵府

你雖擁有很多,但唯獨欠缺感恩的心,記著基督教應常常喜樂,事事感恩,共勉之。

洋房

有冇keep住睇輔導,我覺得有幫助的,而且可以多點運動,運動能夠帶來快樂呢
為妳禱告

大宅

好媽媽勳章

回覆 niu 的帖子

想提醒樓主,唔好意思,你嘅問題睇怕連求死都解決唔到,唔好忘記:Dead is not the end,死左仍然要同神交數,所以生時冇喜樂,死左仲大鑊。人生有冇平安喜樂,同擁有幾多冇必然關係平安喜樂人人都想要,但係大部分人,甚至好多基督徒都以為平安喜樂係求返黎嘅,一祈禱發現都冇平安喜樂就埋怨神,懷疑神唔愛佢,但其實睇下聖經點講:

「凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裏來我就使你們得安息。我心裏柔和謙卑你們當負我的軛學我的樣式這樣你們心裏就必得享安息。因為我的軛是容易的我的擔子是輕省的。」(馬太福音11章28-29節)

若有人要跟從我,就當捨己,背起他的十字架,來跟從我。因為凡要救自己生命的必喪掉生命。凡為我喪掉生命的,必得著生命。人若賺得全世界,賠上自己的生命,有甚麼益處呢。人還能拿甚麼換生命呢?」(馬太福音16章24-26節)

神對人嘅Setting好奇妙,一個人如果只為自己而活,佢就唔駛指意快樂,反而會活得好痛苦;但如果一個人肯試下為神放低自己,反而可以得享安息。所以想感受從主而來的平安喜樂,先決條件就係要負主的軛,學主的樣式,背起十字架天天跟從主。簡單D講,就係學習逐步放低自己,為主而活。但現實係好多人都唔願意咁做,寧願個個星期返下教會聽下道理就算,但係只要一日唔肯放低自己,將生命交俾主,咁就一日都好難享受到主內的平安喜樂同真正豐盛的生命。就好似一個人肚餓,但係唔想食野,淨係想飽,咁樣係緣木求魚,自己玩緊自己

樓主,願你得享平安喜樂,死係解決唔到問題嘅,試下求神幫助放低自己,然後將將生命交俾神?It's never to late to start,但如果唔做嘅話,死左仲大鑊呀,一齊努力喇

羊之家  gpb,謝謝您的提醒,共勉之。  發表於 13-7-20 15:52
fafacat  同意, 因遠離主太耐, 事事靠人靠自己,超人都要歸番主裡, 葡萄枝子才不枯死  發表於 13-7-19 04:54

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你已經是人地的媽媽,你知道做父母的感受,
試諗下你的仔仔對你說:" 除了求死, 我還能作甚麼?"
作為懷胎十月, 眠乾絮濕, 日夜悉心照顧仔仔的你, 有甚麼感受?
你想幫他嗎? 還是想看他死? 還要是鬱鬱而死, 你忍心嗎?

神是我們的爸爸, 對我們的愛比任何地上父母都多, 只有孩子不願回父家, 沒有父母願意離開孩子, 借用另一個POST < 天父的情書> , 或多或少希望你明白神的話語, 神的手永在你旁, 只要你願意伸出手就會拖到主的手.

--------------------------------------------------------------------
將不同經文組合成一封信,說來很容易,但其實並不簡單,這封信是天父寫給所有兒女的情書,讀的時候,你會感受到前所未有的震撼力,雖然對大部份的經文都不陌生。天父真的很愛你,即使你未曾出生,祂已愛了你。為你寫下祂對你的情書,請細心看每一個字,求父在當中向你說話.

我的孩子︰
你或許不認識我,我卻認識你的一切。詩139:1
你坐下,你起來,我都曉得,詩139:2
我也深知你一切所行的;詩139:3
就是你的頭髮也都被數過了。太10:29-31
你是照著我的形象所造的,創1:27
你生活,動作,存留,都在乎我,徙17:28
你也是我所生的。徙17:28
甚至在你尚未成形以先,我已曉得你,耶1:4-5
在創立世界之前,我已揀選了你。弗1:4
你不是個錯誤,你所有的年日都寫在我的册上,詩139:15-16
我定準你的年歲和所住的彊界,徙17:26
你的受造,是極其奇妙可畏!詩139:14
我在你母腹中塑造你,詩139:13
領你由母腹中出來。詩71:6
我被不認識我的人所誤傳,約8:41-44
我並非冷漠而憤怒,乃是完全的愛。約壹4:16
我願在你身上揮霍我的愛,
只因為你是我的孩子,我是你的父親。約壹3:1
我能給予你的,遠超過地上的父親所能給予的,太7:11
因為我是完全的父。太5:48
你所領受各樣美善的恩賜,都是從我來的,雅1:17
因為我是你的供應者,我必供應你需的一切。太6:31-33
我向你所懷的意念是要叫你未後有指望,耶29:11
因為我以永遠的愛愛你。耶31:3
我向你的意念其數比海沙更多,詩139:17-18
我因你歡欣喜樂,番3:17
我決不停止施恩與你,耶32:40
因你是我珍貴的產業。出19:5
我全心全意栽培你於此地,耶32:40
我要將偉大奧秘的事指示你,耶33:3
如果你一心一意尋找我,就必尋見。申4:29
以我為樂,我就把你心裡所求的賜給你,詩37:4
因為是我在你心裡動工,使你心裡能立志行事。腓2:13
我能為你成就一切,遠超過你所求所想的。弗3:20
我是你最佳的鼓勵者,帖後2:16-17
也是在一切患難中安慰你的父親。林後1:3-4
你傷心的時候,我靠近你,腓34:18
如同牧人懷抱羊羔,我懷抱你在我胸前,賽40:11
有一天,我要擦去你一切的眼淚並帶走你在世上的一切苦楚。啟21:3-4
我是你的父,我愛你如同我愛我的兒子──耶穌一樣,約17:23
因為在耶穌裡,就顯明我對你的愛,約17:26
祂是神本體的真像,來1:3
祂來是表明我要幫助你,不是敵對你,羅8:31
並告訴你:我不追究你的過犯。後5 :18-19
耶穌受死,使你可與我和好,林後5:18-19
祂的死,是我愛你最極致的表達,約壹4:10
我為你捨棄了我所愛的一切,使我或許能得著你的愛。羅8:31-32
你若接受了這份禮物,我的兒子耶穌,你就接受了我。約壹2:23
無論任何事都不能叫我的愛與你隔絕。羅8:38-39
回家吧!讓我為你預備一個天上所見過最大的宴席,路15:7
我一直是父親,也永遠是父親,弗3:14-15
問題是…,你願意成為我的孩子嗎?約1:12-13
我在等著你。路15:11-32

愛 你 的 爸 爸 , 全 能 上 帝。

-----> ref: http://forum.baby-kingdom.com/fo ... &extra=page%3D1

gorky  這樣有效果嗎?  發表於 13-7-21 10:23

瑪瑙宮

niu 發表於 13-6-23 12:35

返足十幾個鐘仲要日日俾客閙..........

唔見得您份工好好, 我諗您意思係搵到錢 only. 但就影响您情緒, 不如考慮下轉工, 同見醫生, 同埋祈禱交托神, 讓神幫您.

大宅

add oil#

男爵府

估唔到咁多人鼓勵我。其實我次次同人呻,身邊啲人就話:你已經好好•••其實我真係知㗎,只係覺得自己做得唔夠好,而「唔夠好」係因為自己連「盡力」都無能力。或者我真係長時間處於無動力同無心機的狀態,唉!我覺得自己好討厭。

多謝你地為我祈禱 ,我自己都想再試下!

fafacat  人地為你求, 莫過自己懂得與神說話!  發表於 13-7-19 05:02
fafacat  唔係自把自為!  發表於 13-7-19 05:01
fafacat  祈 ( 為自己及家人, 及其他人禱告), 求 (求問神對你有何心意)  發表於 13-7-19 05:01
fafacat  先要感恩, 你完全不懂! 信(相信, 順服) 應 (回應天父所供應, 承諾為祂做事)  發表於 13-7-19 05:00

公爵府

牛年勳章

試下寫低每日值得感恩的事
包括一餐簡單的飯菜,因為這個世界好多人吃不飽
仔仔老公講左一句什麼貼心話
可以返到屋企涼冷氣沖熱水涼,,,,,,
凡事感恩,你會發現神的恩典夠你用,衪一直在看顧你,愛你

複式洋房

上帝聽禱告, 加油!! 身邊一定有很多人支持你~~

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我認為每個人的路都不易行, 你也應該知道, 只要有信心, 凡事看開一點, 問題就會變得容易解決一些.

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

作為一個基督徒,除左求死,凡事都可為。你肯定清楚知道,只係到時日,神帶領下,我地先可以“死”,脫離我地既身體。一日未到,即係神仲有任務俾我地。

在於神眼中,無人既出生係偶然,都係神恩賜而生。如果你發覺同人呻未能得人理解,咁你同神呻,那怕不自覺口出一d不知足既說話,神都一定包容,一定理解到你最心底想講果句。

記住:WE DO THE BEST, GOD DO THE REST!
不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

見到你咁, 好心痛. 真的, 不要放棄. 記緊將一切交託, 神就會祝福, 帶領. 為你祈禱. 加油呀~

首頁

尾頁

跳至