親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

泥涌

西貢泥涌位於西貢烏溪沙的西沙公路,面向吐露港,擁有一片偌大的泥灘。該區是濕地,同時亦是郊野公園,長滿紅樹林,不少貝類生物在此生活。早在70年代這裏已經有燒烤場,同時它還是一個適合放風箏的地點

我們來這裏既不是為了燒烤,也不是為了放風箏,而是為了捉蟹仔和摸蜆

在車站旁有幾級樓梯,走下去, 再穿過一條小徑就到了。

出發前查看天文台網頁有關潮汐漲退的資料(http://www.hko.gov.hk/tide/cTPKtide.htm),每日潮退時間不同,以退潮1米以下最理想,這段時間,不同種類生物會分佈在潮上、潮中和潮下帶。

圖文並茂版本請到我個BLOG

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

引用:泥涌+西貢泥涌位於西貢烏溪沙的西沙公路旁

原帖由 ilovemiffy 於 13-07-15 發表
泥涌 西貢泥涌位於西貢烏溪沙的西沙公路旁,面向吐露港,擁有一片偌大的泥灘。該區是濕地,同時亦是郊野公 ...
我上次去過,啲泥勁啜腳,勁危險

請不要點評我,謝謝!

大宅

回覆 gilkathy 的帖子

所以我只係係側邊捉蟹仔,冇行入去中間,如果捉蟹仔側邊已經勁多,但摸蜆就真係要行入中間去。

公爵府

引用:回覆+gilkathy+的帖子所以我只係係側邊捉蟹

原帖由 ilovemiffy 於 13-07-16 發表

所以我只係係側邊捉蟹仔,冇行入去中間,如果捉蟹仔側邊已經勁多,但摸蜆就真係要行 ...
不過果度啲蜆係“沙吉”,係唔食得架

請不要點評我,謝謝!

別墅

回覆:西貢泥涌捉蟹仔和摸蜆

咩叫沙吉?我昨天系烏溪沙個邊的海灘摸佐一D蜆,諗住今晚"精"來食喔

公爵府

引用:咩叫沙吉?我昨天系烏溪沙個邊的海灘摸佐一

原帖由 MICKYMINNIE88 於 13-07-22 發表
咩叫沙吉?我昨天系烏溪沙個邊的海灘摸佐一D蜆,諗住今晚"精"來食喔

...
你影張相睇下~

請不要點評我,謝謝!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

邊d蜆先食得同好食?

洋房

細細個成日去的。
快將踏入30歲,80後大男孩的生活,吃喝玩樂,心路歷程。 交流攝影,騎車,旅遊,運動,戶外,水上活動等的體驗。 喜歡漂亮,精緻,色彩的東西。

子爵府

引用:咩叫沙吉?我昨天系烏溪沙個邊的海灘摸佐一

原帖由 MICKYMINNIE88 於 13-07-22 發表

...
食過一次,全肚都係泥沙,不能入口

複式洋房

下次 不如試下去 大埔三門仔 過邊 都有得挖啊 我之前 都有時向d 婆婆 收蜆黎食 又平又新鮮

大宅

tlhkhk 發表於 13-7-27 10:12
下次 不如試下去 大埔三門仔 過邊 都有得挖啊 我之前 都有時向d 婆婆 收蜆黎食 又平又新鮮 ...
請問大埔三門仔點去?謝謝!

複式洋房

回覆:soup 的帖子

大幫墟火車站 對出有小巴直達 三門仔

大宅

回覆 tlhkhk 的帖子

謝謝!

民房

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

睇到你blog你去了長鹿玩嗎?

大宅

回覆:玟瑤仁媽 的帖子

係,推薦,好好玩

民房

見你話八月去左,我也去了,可能我地見過都吾定

大宅

回覆 玟瑤仁媽 的帖子

我係7月30至8月1日去的,內地人多,香港人就三四家人咁,你覺得好玩嗎?

民房

我係7月31去,往覆式套房,印象都晤錯几好玩,美中不足的是餐廳選擇不多

大宅

回覆 玟瑤仁媽 的帖子

所以我去咗大良市區食。下次有機會住湖景套房,超靚。咁可能真係有見過,我印象中有一家人帶兩個小女孩。

民房

你会吾会再去呢?我应該会再去的,我估你見到個家人应該係我地,因為我有二個女的,haha

首頁

尾頁

跳至