在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

由放完產假,復工至今,已兩個多月,返工時係99幫手湊,星期六日自己湊返。我同佢唔夾,我唔鍾意佢為人,so far同佢嘈過2-3次。

我想辭職自己湊返BB,唔想再俾99湊。C6都有開口叫我辭 (其實我知係因為佢媽話BB最好自己媽湊,佢唔幫我地湊落去)

C6唔會考慮請工人。

自己份工收入唔係話理想,但工作好穩定,已經習慣晒..

但問題係我自己有筆每月分期付款既card數要還,仲有一年期。(好後悔冇一早清晒佢)

如果冇左份工,我要靠自己謹餘既少少積蓄每月供還,同埋或者期間要搵 freelanceD $ 幫補還款。

如果妳地係我,會唔會照辭工? 定係供還晒一年期既card數,先辭工做FTM? 即係BB要俾99湊多一年…

請各位俾意見我…好苦惱…謝謝!!!

別墅

如果經濟不是太好,我建議清曬的卡數之後先做全職媽媽

大宅

我建議..同99和好...俾99揍落去...
好老實講.每個人揍小朋友既方法都唔同.因為大家都係唔同背景長大。
大前提係.大家都係對個B好.就隻眼開.隻眼閉。冇咁辛苦..
好老實講.什麼FREELANCE$到時候.你未必真係做到.
你C6果邊.可以俾幾多家用你先...收入少左..你心理平衡到嗎?
好多好多因素.好多做完FTM.都後悔...。
做呀媽.心理.真係有D變態。好予盾
我見到自己個仔.不出一天.已經覺得好煩.都唔知幾時捱到成年.
但一見唔到個仔..一兩個鐘又會有D不安..唔知佢做緊D乜...

複式洋房

回覆 law_rainbow 的帖子

Law rainbow , 你道出很多full time mum 的心聲,So true!

別墅

回覆 jspregnant 的帖子

現實係錢好重要, 如果經濟許可先辭職, 同埋你仲有card數要還. 小朋友個到,可唔可以比媽咪幫手喔?

侯爵府

回覆:辭唔辭工好.....????

經濟穩定好重要,其實只係湊既方法不同,又唔係危害到bb就唔好咁執著,又card數未清,老公又唔可以鬆動幫你還,咁情況做ftm好危險,你可能又辛苦又受氣

男爵府

回覆:jspregnant 的帖子

經濟唔許可就唔好做ftm啦

複式洋房

還晒錢先啦!

大宅

回覆:辭唔辭工好.....

都係個句,經濟行先,清哂咭數才算!

大宅

請問以上咁多位,係咪都已經係 FTM???

大宅

law_rainbow 發表於 13-7-16 19:54
我建議..同99和好...俾99揍落去...
好老實講.每個人揍小朋友既方法都唔同.因為大家都係唔同背景長大。
大前 ...

我同C6冇傾過家用.....只係佢有開口叫我辭工,想我睇住BB。
其實唔係因為揍小朋友方法唔同,係我同99本身唔夾,我唔鍾意佢為人...
所以我唔想BB俾佢揍....我唔想BB弟時跟佢...我會好傷心架...
收入少左唔緊要..其實我係因為要供還自己筆咭數,所以猶豫不決....

大宅

siu-miu 發表於 13-7-17 13:48
經濟穩定好重要,其實只係湊既方法不同,又唔係危害到bb就唔好咁執著,又card數未清,老公又唔可以鬆動幫你 ...

其實我老公唔知我有筆咭數架.......我唔會搵佢幫我搞掂...所以我好苦惱.......

男爵府

我系FTM, 其實我都明白妳嘅心情。不過樣樣都要錢,妳仲要有負債,唔好一時衝動揀錯左。

侯爵府

引用:Quote:siu-miu+發表於+13-7-17+13:48+經濟

原帖由 jspregnant 於 13-07-17 發表
其實我老公唔知我有筆咭數架.......我唔會搵佢幫我搞掂...所以我好苦惱....... ...
我係ftm呀,你如果唔想佢幫你還及唔想佢知就更加要還左咭數先,之後仲要傾好家用問題和屋企家庭開支計一計可唔可以為持,小朋友讀書都要用錢...計好都ok就做ftm, 否則就唔好了,因辭左工湊左最後又再叫奶奶幫的話,相信處境將會更受氣,因翻轉頭求人嘛。萬一老公堅持現在要你做ftm, 建議你坦白告訴他你的債務,免得佢唔明白你處境

bksbb  agree  發表於 13-7-18 17:01
bosch  完全同意.  發表於 13-7-18 10:45

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有咭數就還埋先, 辭職前最好自己有一筆錢作backup, 有半年人工咁多既儲蓄作emergency money 會好d.

家用果d 一定要同老公傾掂數先, 否則只會搵交嗌.

別墅

你條數好大?你同老公講完,如果佢願意幫你手还咭數先考虑~ 如果唔係都係做多排先

大宅

jspregnant 發表於 13-7-17 15:47
其實我老公唔知我有筆咭數架.......我唔會搵佢幫我搞掂...所以我好苦惱....... ...
我本身又係有條card數係身, 老公唔知, 但仲有半年就搞鋪, 我地而家準備計劃生第二個, 到時我都想辭職唔做湊2個, 但都好怕會後悔做左ftm, 怕自己心理唔平衡...但又唔想請工人, 99 62 只可以湊個大唔識湊太細....真係好煩的..

大宅

Marv0826 發表於 13-7-18 14:18

你條數好大?你同老公講完,如果佢願意幫你手还咭數先考虑~ 如果唔係都係做多排先 ...

做多排先...? 妳意思,做到還晒CARD數先?? 仲有一年期...

大宅

suki1012 發表於 13-7-18 15:50
我本身又係有條card數係身, 老公唔知, 但仲有半年就搞鋪, 我地而家準備計劃生第二個, 到時我都想辭職唔做湊 ...

半年都好...我仲有一年...唉..我唔想99湊BB....=(

大宅

bosch 發表於 13-7-18 10:47
有咭數就還埋先, 辭職前最好自己有一筆錢作backup, 有半年人工咁多既儲蓄作emergency money 會好d.

家用果 ...

其實因為我好唔想BB俾99湊...所以我好想辭職自己湊...如果99冇咩野,我係會起碼還晒CARD 數先做FTM...

首頁

尾頁

跳至