母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 大廚勳章

返去健康院打針磅重,我仔個條生長線又跌。其實佢4個月時已經由75係咁跌,當佢跌到去10時,我都安慰自己,可能佢本身係細粒b啦,健康就算!慢慢大啲可能會好啲。。。

點知今日返去再磅,就跌到差唔多到3。。。救命,嗰下好想喊出嚟,點解會咁㗎!!!

我有諗過放棄人奶轉奶粉比佢!
唉,依家就實行一日3粥2奶先!
我真係勁down。。。

我個女以前都係食人奶大,點解個仔食到又瘦又唔識重㗎!!!!
佢一歲個体重唔係佢出世三倍,。。。好悲!!!

別墅

回覆:一歲了,去完健康院灰晒!

咁佢身高又是什麼%生長線?可能係遲啲長高呢?睇BMI可能好過只看體重呢!另外阿b肯唔肯食奶/食嘢?如果你本身唔係唔夠奶,阿b又唔係唔肯食野,轉奶粉根本不能針對解決問題啊!再講,3%都唔係太差,健康就得啦!平時自己湊定其他人湊?有機會是餵食方面出問題嗎?試下少食多餐同整啲小朋友鐘意食的健康食物?加油!

子爵府

一歲對奶的要求無咁多喎。他食成點?有否偏食?

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:咁佢身高又是什麼%生長線?可能係遲啲長高

原帖由 bkmommy 於 13-07-18 發表
咁佢身高又是什麼%生長線?可能係遲啲長高呢?睇BMI可能好過只看體重呢!另外阿b肯唔肯食奶/食嘢?如果你 ...
佢身高就50。就係咁樣顯得佢仲瘦!!
奶我唔知夠唔夠丫,因我全埋身嘅!!但佢食食下(15分鐘左右啦)佢會瞓咗,我當佢食完,有時見好似冇啜過,都會拍返醒佢食!

佢食固體就食一碗(大人碗)嘅粥啦!有菜有肉㗎餐餐都!!

我就自己湊佢!佢嘅飲食大致同家姐當年差唔多!!但佢就冇家姐當年咁瞓得!!!

轉奶粉我只係灰晒時先咁諗,當然我梗想比最好嘅野佢!!!

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:一歲對奶的要求無咁多喎。他食成點?有否偏

原帖由 LLKK 於 13-07-18 發表
一歲對奶的要求無咁多喎。他食成點?有否偏食?
奶我就唔知佢幾多!!佢全埋身!!

今日同個姑娘講我聽日轉3餐粥啦。
早晚餵奶!!!

姑娘都話一歲對奶冇咁大要求,不過佢真係瘦,都可以試下!!

我望住佢灰到想喊!煩死我!我就上嚟請教各jm。。。
我女嗰時雖然嘆奶,不過佢生長係好好!!又瞓得!!!個仔,我由佢4個月時已經憂心到依家一歲!

大宅

回覆:msmichan 的帖子

跌到咁一定會轉介睇醫生的?看看吧。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:跌到咁一定會轉介睇醫生的?看看吧。 +

原帖由 ninemonths 於 13-07-18 發表
跌到咁一定會轉介睇醫生的?看看吧。
係佢8個月時已轉咗過去兒科,但嗰時兒科話佢冇咩事,可能係天生細粒!!
其實我真係擔心到死,咁樣跌同瘦,大佬,我係佢媽我好肉痛㗎!!

政府跟進得勁慢,話觀察下先,叫我4個月後(9月)再返去睇下點!!!
我去私家問過!佢話佢唔肯食真係冇得迫。佢可能DNA本身係細粒型(我c6小時候都瘦,但冇個仔咁嚴重),話我如果咁擔心都冇用喎,真係太擔心就返健康院再睇㗎咋!!唉,個仔唔係佢哋,佢哋就講得易

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:0-1歲係第一個發育期,miss咗要等第二個少

原帖由 iloverabbit 於 13-07-18 發表
0-1歲係第一個發育期,miss咗要等第二個少年發育成長期至追
少年發育期係幾時??

子爵府

引用:Quote:原帖由+bkmommy+於+13-07-18+發表咁

原帖由 msmichan 於 13-07-18 發表
佢身高就50。就係咁樣顯得佢仲瘦!!
奶我唔知夠唔夠丫,因我全埋身嘅!!但佢食食下(15分鐘左右啦)佢會 ...
我明白你. 我細佬個b體重3%但身高97%! 好瘦但健康.

珍珠宮

好媽媽勳章

唔關人奶事,可能係轉固體轉得太慢,一歺粥真係唔夠,一歲有d已經食緊兩三歺爛飯仔!

子爵府

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+13-07-18+發表一歲對

奶我就唔知佢幾多!!佢全埋身!!

今日同個姑娘講我聽日轉3餐粥啦。
我仔一路都是10%的 friend,但他唔肯食肉,活動量又多,我都想他食多啲。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+msmichan+於+13-07-18+發表佢

原帖由 大眼的Dog 於 13-07-18 發表
我明白你. 我細佬個b體重3%但身高97%! 好瘦但健康.
嘩,兩都相差好大,一頭一尾!!

但都係人奶b嘛??

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:唔關人奶事,可能係轉固體轉得太慢,一歺粥

原帖由 echoo 於 13-07-18 發表
唔關人奶事,可能係轉固體轉得太慢,一歺粥真係唔夠,一歲有d已經食緊兩三歺爛飯仔!

...
6-12個月時,我仔係3奶2粥!!

只係噚日去完健康院!磅完,嚇一嚇,冇重過!!之後我就諗不如試下3粥兩奶。因為真係太奀!!皮包骨咁……

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+msmichan+於+13-07-18+發表奶

我仔一路都是10%的 friend,但他唔肯食肉,活動量又多,我都想他食多啲。

...
我仔又冇話特別偏食!!
原本我仔有10%我都算,點知,唔係,跌到去3了!!
真係好灰好灰,完全諗唔明點解

子爵府

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+13-07-18+發表我仔一

我仔又冇話特別偏食!!
原本我仔有10%我都算,點知,唔係,跌到去3了!!
真係好灰好灰,完全諗唔明點解
學你話問醫生,希望問題好快被解決。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+msmichan+於+13-07-18+發表我

學你話問醫生,希望問題好快被解決。
呢個問題已經困擾咗我幾個月,亦係令先諗到底人奶定奶粉嘅問題!!!!

子爵府

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+13-07-18+發表學你話

呢個問題已經困擾咗我幾個月,亦係令先諗到底人奶定奶粉嘅問題!!!!

...
其實去到一歲,出自奶的問題真係不大,返而食方面重要啲。

禁止訪問

BK Milk勳章

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+msmichan+於+13-07-18+發表呢

其實去到一歲,出自奶的問題真係不大,返而食方面重要啲。
同意!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊