自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

等咗個幾兩個月,驗咗邊啲窗要整,今日終於大家都就到時間,安排到師傅換窗較及維修了!

師傅話整+影相+寫report要整三個鐘,咁我就安心坐度上bk吹水了!

junechoi02  請問是否每隻窗都要影相   發表於 14-9-6 07:45
shirleyauhc  幾錢  發表於 14-5-31 22:28
cherrie_q    發表於 14-3-20 19:44
Jolin_Yuen    發表於 13-8-1 17:12

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:師傅嚟整鋁窗喇! (政府強制驗窗)

你住邊區?我屋企都收到政府信,你個師博點收費架?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

整完要影相+寫report?
呢個正虎搵 d 咁嘅嘢嚟攪啊?
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

畀面勳章

E...我個C FU 冇影相既???

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都想知,大約咩收費...謝謝

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:等咗個幾兩個月,驗咗邊啲窗要整,今日終於

原帖由 girlbear 於 13-08-01 發表
等咗個幾兩個月,驗咗邊啲窗要整,今日終於大家都就到時間,安排到師傅換窗較及維修了!

師傅話整+影相+寫r ...
我係管理處安排間公司一批過做嘅。
首先會安排師傅驗窗(免費),睇下屋企邊啲窗要整(多數都係換窗較/防水膠邊/鎖窗嘅手製)

咁師傅睇完會話比你知,有咩要整同埋報價。咁你自己決定搵佢整定自己再搵師傅整喇。(我就費事煩,搵管理處安排果間)

收費方面
換窗較200.00一對
防水膠邊100.00隻
手製85.00

另外呢個係必須比嘅,即就算你啱啱裝修完全部窗都唔使維修都要比嘅。
屋宇署入則費380.00
簽發強制驗窗表格360.00

(當然個別公司收費唔一樣啦!)

pc2012  啱啱有隻窗手掣壞,搵樓下間電器鋪換,1隻收我$200!!比你貴超過一倍!!太過份啦!  發表於 14-3-17 18:27
wcpcelia  many thanks  發表於 13-8-1 13:15

珊瑚宮

引用:你住邊區?我屋企都收到政府信,你個師博點

原帖由 麟媽媽 於 13-08-01 發表
你住邊區?我屋企都收到政府信,你個師博點收費架?
我住屯門區

post#6講左詳情收費

珊瑚宮

引用:整完要影相+寫report?呢個正虎搵+d+咁嘅嘢

原帖由 Yubi.T 於 13-08-01 發表
整完要影相+寫report?
呢個正虎搵 d 咁嘅嘢嚟攪啊?
呢啲師傅會攪,我地淨係喺表格簽名同埋比錢就得。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地都出左信要驗, 但未開始搞

丫雅  x2,已經幾個月,一d聲氣都冇  發表於 13-11-10 16:36

珊瑚宮

引用:E...我個C++FU++冇影相既???

原帖由 Mandy7799 於 13-08-01 發表
E...我個C FU 冇影相既???
有影架
未整之前影一次(連埋你單位名稱座數室號一齊影),整完再影多一次

珊瑚宮

引用:我都想知,大約咩收費...謝謝

原帖由 wcpcelia 於 13-08-01 發表
我都想知,大約咩收費...謝謝
post#6

講左詳情同埋收費

wcpcelia  thx  發表於 13-8-1 13:14

珊瑚宮

TMC3012 發表於 13-8-1 12:19
我地都出左信要驗, 但未開始搞
咁你屋苑管理公司有無幫你地搵人整? 定係要你地自己搵師傅?

大宅

我屋企都啱啱收到信呀, 咁係咪如果有立案法團就唔駛自己搞GA喇??

珊瑚宮

Redbean_Icy 發表於 13-8-1 16:57
我屋企都啱啱收到信呀, 咁係咪如果有立案法團就唔駛自己搞GA喇??
你嘅意思係自己搵工程公司??

要睇返你屋苑會唔會幫你搵公司一批過做, 因為我知有啲屋苑係要個別自己搵師傅攪架!

大宅

回覆 girlbear 的帖子

因為我屋企係單橦舊樓, 所以無咩管理處, 得一個業主立案法團. 所以唔知係自己搵c fu嚟整定點呢??

珊瑚宮

引用:回覆+girlbear+的帖子因為我屋企係單橦舊樓

原帖由 Redbean_Icy 於 13-08-01 發表
回覆 girlbear 的帖子

因為我屋企係單橦舊樓, 所以無咩管理處, 得一個業主立案法團. 所以唔知係自己搵c fu ...
你試問下立案法團會唔會安排師傅一批過幫業主做?
如果無都要自己搵師傅喇。

不過你放心,上屋宇署網頁,有好多間工程公司可以做架,搵間近自己又價錢平囉。

伯爵府

回覆:師傅嚟整鋁窗喇! (政府強制驗窗)

咩情況下政府会出信強制驗窗呀?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:TMC3012+發表於+13-8-1+12:19+我地都

咁你屋苑管理公司有無幫你地搵人整? 定係要你地自己搵師傅?
佢地等開大會, 㨂間會幫大廈驗, 自己真係未去搞

水晶宮

引用:Quote:原帖由+麟媽媽+於+13-08-01+發表你住

我住屯門區

post#6講左詳情收費
請問是私樓??還是居屋??

珊瑚宮

honthont 發表於 13-8-1 23:01
咩情況下政府会出信強制驗窗呀?
強制驗窗計劃則規定樓齡達10年或以上的私人樓宇的業主,須委任一名合資格人士就樓宇的所有窗戶每5年進行一次訂明檢驗,並負責監督檢驗後認為需要進行的訂明修葺工程。屋宇署會向這些樓宇的業主發出法定通知,規定他們進行訂明檢驗及被認為需要的訂明修葺。每年,屋宇署會揀選2000幢樓宇同時進行強制驗樓計劃及強制驗窗計劃,另外揀選3800幢樓宇只進行強制驗窗計劃。

首頁

尾頁

跳至