自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

俾個位我呻吓

我正在樂富申請公屋嘅辦事處,因為要提交一些文件,所以今日下午兩點半嚟提交。

我由下午兩點半到達在到現在,呢度有兩個接待處職員,一排隊已經好快俾個號碼我等,

但之後睇到係共有13個櫃位,但13個櫃位就只有5個係有人做嘢,每個家庭約見十分鐘左右,

呢度有成約六十人坐喺度等(包括我同兩個仔),咁少人做嘢,點會唔等得耐吖。

反而企係度幫手協助你去詢問嘅呀姐呀叔就有十幾位,等到我就發温。

newchun    發表於 13-8-5 17:30
無望    發表於 13-8-5 17:25
icc9    發表於 13-8-5 17:24

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你個號碼排第幾呀?

伯爵府

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

好恐佈

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你交文件同排隊上樓係兩條唔同既隊喎

珍珠宮

好媽媽勳章

上次去聽講話柜位嘅職員每隔一段時間就要抖一抖換另一個職員, 再加上今日係星期一特別多人架.

下次最好唔好係放假後嘅第一個工作天去.

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

咁你最後等咗幾耐?

男爵府

剛走得

等咗約兩個半鐘,見就見咗八分鐘

男爵府

TMC3012 發表於 13-8-5 17:25
你交文件同排隊上樓係兩條唔同既隊喎
sorry,剛返家,依家先覆。
係,交文件同等上樓入房見官係分兩條隊,我之前都係用寄文件,從未去過樂富自己交文件。

我交文件果邊有六個櫃位,但只有兩個櫃位開咗,原本我剛去等時共開三個,但見到其中一個呀姐做三四個no.,就去一次廁所,見到都伩。我一拎號碼已經去問佢哋叫到幾多號,我開始當時相差三十幾個號碼,心知係要等,但冇諗過企嘅呀姐呀叔仲多過做嘅人囉。

另一面係等上樓入去見嘅櫃位,果邊仲慘,共有七個櫃位,但我坐咗兩個半鐘,只見到兩個人開櫃位,其他全空,直到我走時(已經過咗5點3),先再見到另外有一個人剛開櫃位,我諗係見就收工,但出面仲有廿幾三十人先開掛。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:TMC3012+發表於+13-8-5+17:25+你交文

原帖由 bulldemon 於 13-08-05 發表
sorry,剛返家,依家先覆。
係,交文件同等上樓入房見官係分兩條隊,我之前都係用寄文件,從未去過樂富自己 ...
坐左咁耐, 都幾辛苦, 最慘冇得走開

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:俾個位我呻吓我正在樂富申請公屋嘅辦事處,

原帖由 bulldemon 於 13-08-05 發表
俾個位我呻吓

我正在樂富申請公屋嘅辦事處,因為要提交一些文件,所以今日下午兩點半嚟提交。
房署係貢上下啦〜

simple is the best~

公爵府

想快 上午8點去 9點一定走得

bulldemon  我唔知嘛,如果知咁少人做嘢要等咁耐,我一定早d去。  發表於 13-8-5 21:20

男爵府

TMC3012 發表於 13-8-5 21:05
坐左咁耐, 都幾辛苦, 最慘冇得走開
我行都唔敢行開,坐兩個半鐘,只去過一次廁所,仲要叫兩個仔唔好去住,輪流睇住個號碼。

我見到有人因為行開咗過咗號碼,要從頭等

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 bulldemon 的帖子

補交文件係唔係即係有嘢錯打回頭果d,親身交樂富係唔係會快d
我 fd 份嘢被打回頭兩次,每次寄去前後要成兩個幾月先再打回到,年頭到而家都未搞掂

男爵府

iriswook 發表於 13-8-5 22:56
回覆 bulldemon 的帖子

補交文件係唔係即係有嘢錯打回頭果d,親身交樂富係唔係會快d
老實講,我真係唔知直接交係咪會快d。
不過我估應該比寄快d,我今日要同唔要嘅都帶齊去,我文件就自己check過齊晒,但交時個職員話我有個名簽漏咗,我就即刻補簽,佢同我對晒漏嘅嘢,話我應該一兩個月內會收到信,因為我之前提交過。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:唔怪得公屋申請要咁耐啦!(本人正在樂富)

起碼你有資格申請吖!

男爵府

fish魚 發表於 13-8-5 23:11
起碼你有資格申請吖!
我係香港人,香港出世,我嘅仔又係香港人,我又錢唔多,我知道我可以申請到,只係唔知等幾耐啫。但我諗唔到,今日會咁多人去攪手續,而且櫃位唔夠多啫。

公爵府

bulldemon 發表於 13-8-5 17:36
剛走得

等咗約兩個半鐘,見就見咗八分鐘
me too
期待2019

大宅

回覆:唔怪得公屋申請要咁耐啦!(本人正在樂富)

所有櫃位既辦事處或者銀行都係咁,位就多,開黎做野既就多數一半都冇!

首頁

尾頁

跳至