夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

從來連思想也沒有出軌,但一次抑鬱症,令太太不再愛我,她為了子女,不離婚也要留下,為使子女有個假像的完整家庭,但她經常不回家或天光先返,已半年了,我可做的已做過哂,這樣過日子,成家人都好唔開心,她不離婚,另一原因果不想我將來找到另一女伴,對子女不好,其實多餘,我好錫子女,根本不會找個對子女不好的人,其實子女的親媽媽才是最好,但到了這困局,我應否要做衰人,作個了斷?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實我都有睇過你d 舊post..
我覺得你們只是表面維繫住夫妻關係..
你太太經常逃避跟你相處..
為咗雙方好,我覺得你真係要為呢個關係作出了斷..
大家勉強太耐..太辛苦了,倒不如放手..
起碼釋懷d..

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

你同你c9感情上冇左架喇!

佢唔做決定, 由你做啦..
唔好話我衰..
以你所講你c9成日而天光至番,
唔離婚係因為想有一個完整的家??

我覺得, 你唔好睇得咁簡單..
我係你我早就了決左..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

回覆:應作決定嗎?好矛盾!

我覺得你太太自己都唔珍惜,有事都係自己攞黎,佢自己個榜樣唔好,對小朋友影響仲大

子爵府

回覆 jl8 的帖子

我看過你以前的post,其實你的所謂婚姻只剩下一個外縠,裡面已經全部走樣,這樣勉強繼續一起,無論是對大人或小孩都是一種折磨。好好和太太談談,如果真愛孩子,真想孩子好,就要找到方法解決,一是重新看看大家可否重修舊好?如不能再繼續相處,就彼此放手,還大家的自由,無論婚姻狀況怎樣,你和太太始終是孩子的父母,這也可以給孩子看到一個明確的家庭狀況,比現在晚晚見不到自己的媽咪,父母之間比陌路人更差,這對他們的成長所帶來的傷害絕對比離婚更差,會扭曲他們日後長大對婚姻的想法。我想現在已經不是守不守的問題,你和她之間根本無法達到共識,也看不到可以努力的機會,你應好好冷靜地向太太說明,就是為了不要弄到大家都傷痕累累,這個時候放手,好好告訴孩子,父母無法再一起生活了,但是仍然愛他們如舊,他們不會失去父母的愛,而是偶爾和父親或母親住,這樣的安排好過現在你苦撐著的一個支離破碎的家庭。
mc <()>

洋房

我都係過緊呢種折磨嘅生活,老公偶爾返嚟訓隔離房,唔願意同我傾,態度強硬,我想過搬走,但一見佢同個女玩,有時個女又問爸爸喺邊,我又希望修補關係...朋友嘅意見都係叫我俾時間佢,於是我忍耐,盡力做好自己,起碼唔好俾個女見到自己唔開心

洋房

但每次一見到佢返嚟,情緒又再亂起嚟...所以我都想作個決定,起碼而家無第三者,好來好去,無咁多憎恨夾雜喺裡面。

係咪應該訂個日子作期限呢?長此下去,唔見好轉就只有更差...

洋房

唔好意思呀樓主,借咗你條題講自己嘢,不過見情況相近....

大宅

我都有睇過你舊post,既然咁耐你太太都仲未肯坐低同你好好商量,

咁你應該採取主動同佢講,如果佢真係對你完全冇晒感情,呢段婚姻真

係走到盡頭嘅話,分開應該係件好事,至少唔使互相折磨大家。
美麗源於自然,追求美麗人之常情!  

別墅

zeroegg 發表於 13-8-21 14:55
但每次一見到佢返嚟,情緒又再亂起嚟...所以我都想作個決定,起碼而家無第三者,好來好去,無咁多憎恨夾雜 ...
已經半年了, 只有更差, 已經得番半條人命, 長此下去, 成家都受害

洋房

小朋友幾歲?可以借佢把口氹返媽咪嗎?

別墅

mc 發表於 13-8-21 12:37
回覆 jl8 的帖子

我看過你以前的post,其實你的所謂婚姻只剩下一個外縠,裡面已經全部走樣,這樣勉強繼續 ...
我好明白, 但真係好難過到自己, 因我真的對婚姻作出過承諾

別墅

zeroegg 發表於 13-8-21 15:13
小朋友幾歲?可以借佢把口氹返嗎?
1個7, 1個4, 但媽咪有時連個小孩都憎埋, 小孩有時性格不太好, 個呀媽就話佢似我

子爵府

回覆 jl8 的帖子

你現在只是在做駝鳥,核心問題仍然埋在地下,但是這個問題不會自己消失,你的失落感覺只會越來越大,守婚要成功必須是雙方都有這份心意,所以不能任由其中一方無限地自由,你總要告訴妻子,你的包容度,你的忍耐是為了甚麼?你要告訴她你的底線,你對可以給予孩子幸福家庭的大前提是甚麼?有很多假面夫妻是各有各玩,可以在人前恩愛,人後冷漠,這是他們之間達到共識了,各取所需,但你仍然緊緊地守候著一個可能連你太太都忘記了的承諾,有時真要學懂放手你才可以令對方明白,你這裡不是永遠的避風塘,你不是她永遠的出氣袋,孩子不是這段婚姻的犧牲品。
mc <()>

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:應作決定嗎

請問樓主嘅抑鬱症有冇睇醫生呢?!

別墅

媽咪一族 發表於 13-8-21 15:25
請問樓主嘅抑鬱症冇呢?!

有睇醫生食藥, 現在已經好番, 希望唔好服發, 近2個星期心情的確好差!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

太太其實都好自私,唔再愛你但又霸住你怕你會嗰外邊有女人而拒绝離婚!對子女不聞不問……响呢種環境生活下嘅小朋友心智一定唔健康!!而你單方面對佢嘅愛好似起唔到作用,對方反而覺得討厭!
我見身邊唔少有婚姻問題嘅親友,變心嘅一方有好多事情/説話聽唔入耳/睇唔上眼,亦即代表心意已決,大概樓主都感受得到!樓主有否再同太太傾吓大家(婚姻)/小朋友(將來)呢?長始落去對家庭(任何人)都影响深遠,要作個了段罷!樓主保重!

男爵府

都係嗰句,如果兩方面都有心修補,揾婚姻輔導倾下,比而家膠著好,樓主咁問,我相信都抱少少希望

洋房

引用:Quote:zeroegg+發表於+13-8-21+14:55+但每

原帖由 jl8 於 13-08-21 發表
已經半年了, 只有更差, 已經得番半條人命, 長此下去, 成家都受害
我有時都質疑自己點解咁忍得,由佢鍾意就返下嚟,唔鍾意就人間消失...可能記掛嘅只係以前佢嘅好,幻想以後一家人開開心心,但係眼前嘅事實就係佢已經完全變咗另一個人,如果佢以後都係咁嘅人,我絕對唔想同佢一齊...既然得返半條命,不如對自己好啲.....

洋房

引用:Quote:zeroegg+發表於+13-8-21+15:13+小朋

原帖由 jl8 於 13-08-21 發表
1個7, 1個4, 但媽咪有時連個小孩都憎埋, 小孩有時性格不太好, 個呀媽就話佢似我 ...
7歲應該有自已諗法,佢點睇媽媽成日唔喺到?佢有無自己問媽媽?

首頁

尾頁

跳至