烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

好易做,好好食
又一好推介〜

但一定要原食謀減一半甜先合香港人口味

小阿肥    發表於 13-9-4 09:19

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

回覆:跟明珠台節目學既土耳其甜品baklava

係咩野黎架?介紹下?

大宅

回覆:littlebird929 的帖子

別墅

其實佢係果仁千層酥, 焗左之後立即倒橙皮糖漿等d糖漿溶入酥皮到

唔好睇佢咁扁, 呢塊唔夠2cm高既野就已經有20層酥皮, 我都係搭上搭先拎得到底

咬落去時好脆, 入口有好重既果仁香仲有蜜糖甜味,係最近明珠台介紹土耳其既節目到介紹, 大家有興趣既我打個食譜同參做法出黎, 幾值得一試

伯爵府

幾特別

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

請我食得嘛?

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

侯爵府

大廚勳章

我有興趣學呀。請問材料易買到嗎?如果你有時間,可唔可以抽空寫食譜出黎唔該你啊。

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

回覆 littlebird929 的帖子

有興趣呀!都有睇過呢類甜品節目,覺得好正,希望跟妳學倒啦!
MAMA SHOPPING CENTRE

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

食譜, 食譜

別墅

原來有咁多同好~ 當然好樂意分享同一齊研究下啦~

原食譜
http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/652726

由於我c6唔鐘意太甜,改動左少少

材料
0.25磅核桃
0.25磅杏仁
Filo pastry (好薄既酥皮,朋友送, 或者city super有得賣)
60g 已溶牛油
100g 糖粉caster sugar
100g 蜜糖
1個大橙既橙皮刨絲
100ml 水

做法
1. 將杏仁及核桃放入170度焗爐焗至有香味傳出。放入攪拌機打碎,加入30g 糖拌好備用
2. 將FILO pastry 裁剪至焗盤size.
3. 焗盤塗上牛油, 鋪上一塊FILO pastry後再係面掃牛油, 重復直至10片酥皮已鋪入焗盤
4. 灑上1/3果仁碎後, 鋪上酥皮, 掃牛油, 直至5塊酥皮已鋪上
5. 重復(4) 2次, 最後加多5塊酥皮 (記住每鋪完一塊酥皮都要掃一層油)
6. 焗前將製成品切成小塊。留意每刀都切到底, 否則焗完就切唔到了
7. 放入已預熱180度焗爐焗30分鐘或直至表面呈金黃色。取出後立即倒上糖漿, 讓糖漿自然滲透,攤凍後就食得0勒~
8. 放左入焗爐後可準備糖漿。 將水、70g 糖、蜜糖用小火加熱, 其間不斷攪拌。 見到所有材料融合後倒入橙絲, 繼續攪拌直至糖漿狀及橙絲呈半透明即完成

注意
1. 呢個係減甜版,但都好甜下!我做左既糖漿加左1/3左右, 餘下2/3唯有留番下次做
2. 酥皮一定要裁剪到fit 焗盤既size, 如果某個位厚d, 果個位就只會越黎越厚同越難鋪下一層
3. 果仁種類可以選擇開心果同榛子
4. 呢個甜品唔駛放入雪櫃, 食唔晒用食物盒入好放室温就得。 我隔左一晚食都仲係脆的。 個客話隔幾日食都得, 不過香港既天氣都係唔好咁搏了

我寫到一舊舊咁, 大家有時間可以睇下呢條link, 睇完就明幾咁易做了

http://www.youtube.com/watch?v=8wr674iCkYU&feature=youtube_gdata_player

Asunbury    發表於 13-8-27 11:46

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

橙皮有好多蠟喎 ?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

littlebird929 發表於 13-8-25 23:11
好易做,好好食
又一好推介〜

我都整左呀, 不過真係好甜好甜, 下次做要減一半糖先得...

都好易整哎...

珍珠宮

畀面勳章

請禾試下得嗎禾都有追黎睇架~~~

多謝您的感想和用心翻譯呀~~~

別墅

引用:+橙皮有好多蠟喎+?

原帖由 yeung_ma 於 13-08-27 發表
橙皮有好多蠟喎 ?
其實真正既土耳其口味係唔會加橙皮
加橙皮係為左有個香味同裝飾
唔用橙皮應該用檸檬皮會仲岩香港人口味

別墅

引用:Quote:littlebird929+發表於+13-8-25+23:11

原帖由 KEMOSABI 於 13-08-27 發表
我都整左呀, 不過真係好甜好甜, 下次做要減一半糖先得...

都好易整哎...

原來有人同我一樣, 好開心〜
上一集既gozleme 我都有做, 不過我煎燶左我唔好意思post出黎

別墅

引用:Quote:littlebird929+發表於+13-8-25+23:11

原帖由 KEMOSABI 於 13-08-27 發表

都好易整哎...

原來有人同我一樣, 好開心〜
上一集既gozleme 我都有做, 不過我煎燶左我唔好意思post出黎

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至