懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

6月頭既時侯照到呀女未調頭,做過人工調頭但唔成功
咁就book開刀啦
點知係開刀前一日,本來係要朝早9點去醫院做D手術前既抽血&檢查&簽同意書etc既
諗住搞掂晒就同老公食餐勁既,話晒之後成個月都無得食
依家想食咩就食啦,反正都第2日開刀...

朝早當我仲係張床上諗緊食咩大餐既時侯....
竟然"her"一聲,我本能地即刻沖去廁所........
嗚哇....竟然同我玩穿水
我個心第一時間: 唔係呀fa...咁我咪無得食大餐

當時係朝早6點
係的士度開始陣痛啦,5分鐘一次
未到6點半就到左醫院
姑娘一check話已經開左一度!!!!!!!!!
咁快ga 咩乜!!!!
我未接受到喎!!
跟住見醫生啦,又黎抽血,check宮頸開幾多度
之後去照下呀女
睇下會唔會呢個時侯原來已經調左個頭落去
點知都未既!!!醫生話呀女撓住腳咁坐左係度
無辦法, 要開刀
開就開啦,老娘不怕!!!

跟住落黎醫生講既野我先驚!!!
佢話佢地會盡快安排手術室俾我, 如無意外,一配到包血俾我就推我去做手術
但係如果呀B快過包血, 即係係入手術室前宮頸開晒10度,BB對腳伸左出黎...
我地會要你試順產!

咩話???你同我講順產???我真係超勁驚呀!!!
醫生話對腳伸左出黎既話, 開刀風險大過順產!!!!

咩話???唔係呀fa!!!唔係開刀安全D ga 咩???
大佬...之前我一D都未開始驚/緊張
呢一刻我堅係驚, 呀女你唔好咁心急呀唔該...
人地配血要2個鐘ga ja
俾少少耐性呀

跟住入番去產前房等
陣痛愈黎愈勁, 到左9點啦
見完麻醉師,簽左同意書
跟住見到主診醫生,佢見我好似好痛咁
於是叫我早D落產房monitor,
落到去醫生一check, 開2度啦已經!
醫生於是再千叮萬囑我有咩事痛多左/痛密左要即刻出聲
因為依家有一個比我更急既媽媽要做手術先,下一個就會到我
不過都安慰下我話我第一胎無咁快既開晒...但...都驚ga ma...你知個衰女唔知玩咩ga la

係產房駁機睇胎心,量血壓.插尿喉,吊盬水
同姑娘傾下計,
11點推我入手術室啦
其實我真係驚ga
之前我都好驚開刀ga la...
但係問左姑娘醫生幾次都係唔俾老公入黎陪我...
就係因為呢個係emergency...
鬼叫你要生呀頂硬上

11點3麻師黎啦...
我要轉右邊身,屈住個身
先打支局部麻醉,係麻一陣打果支勁野既位
然後到堅係打半身麻醉果支藥啦
麻師話可能會有一下好似觸電既感覺
跟住就打啦,我又真係成個人震左震
麻師就有D惡咁話我做咩事...
我就話: 就係果種觸電既感覺law....=.=
明明係你講定俾我有心理準備既, 乜你無心理準備咩

跟住個人就要訓番平啦
點左一陣麻師放個冰袋落我塊面度問我feel唔feel到
答: feel到
然後佢再放落我個肚度
真係一D感覺都無ga 喎!!!好神奇!!!

於是11點半度就見到醫生入黎啦
我面前俾姑娘掛住D被庶住左,
所以我睇唔到醫生係度做緊咩
旁邊D姑娘醫生又好輕鬆咁傾下計,但無人同我傾分散我注意力呢,又無歌聽...
於是我呢個傻婆就開始亂諗野啦
唔知佢幾時落刀呢?
唔知幾時先搞掂呢
諗諗下,驚得濟...喊...
大喊,大抽搐咁喊
嚇到個麻師以為唔夠藥
之後先知原來我係驚得濟...
姑娘好好,幫我抺眼淚
麻師就即刻安慰我,報告手術進度
佢話手術好順利呀,好快就見呀BB ga la,唔洗擔心ga
話口未完,我聽到我前面有個姑娘講左句:female,然後聽到一聲喊聲,
(呀女你都幾慳水慳力ga wor,喊一聲就收左聲,難為你媽子我喊到成隻豬頭咁)
咁我就知呀女已經出左黎啦
但中途我係一D都feel唔到痛
只係feel到有人摸我個肚咁ja

之後我擰個頭去左邊就見到我個寶貝衰豬啦
咁我就收左聲無再喊啦
姑娘幫佢做完檢查就抱左過黎俾我睇
睇左一秒,佢就抱番走lu...
呢個時侯我個腦諗緊既就係:我要餵人奶餵人奶餵人奶呀喂

好快11點9已經縫好針,可以去復甦房啦
過床既時侯,感覺好amazing
我覺得自己係飄浮係空中咁
好得意

去到復甦房, 姑娘再俾我睇下呀女,
我就同佢講我想餵人奶
跟住佢就將呀女放係我心口
俾佢扒係我度一陣
扒左一陣佢就開始口mark mark,咁姑娘就教我放乳頭入呀女個口度
佢即刻啜啜啜, 就係咁成功左啦
因為麻醉未過晒,
所以呀女扒係我身度係一D都唔痛
係有D凍 law,不過姑娘有俾暖被我come,

呢個就係我的經歷啦
話咁快呀女已經2個多月lu...
依家諗番起真係好似無乜野, 做咩當時會咁驚青既呢?
老實講, 如果生第2胎我都有D驚順產...
陣痛都試過啦...只不過係試左頭2度,我都覺得有D頂唔順
到10度都唔敢想像...但又好想順產...矛盾矛盾
嗯...都係到時先算啦...哈哈哈哈哈

嘩...原來打左咁多字...真係超長, 多謝收看

禁止訪問

回覆:呀B唔調頭之緊急開刀(超長)

大宅

恭喜晒呀!!
謝謝你用心打咁多字~~!

希望我B到時合作快D出黎LA~~

大宅

感動

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我第一時間諗起第一胎對面床個太太, 本身想順產, 點知陣痛俾姑娘伸手入去CHECK 到度數時摸到唔係頭仔而係手仔, 即刻推機照發現個B 明明掉左頭又掉番上去, 但已經開左1度, 佢又咁啱食左嘢要等夠鐘先准落手術室開刀, 一邊CHECK 一邊開到差唔多3度, 到佢俾人推落去手術室時我好驚咁同佢打氣, 差D 喊出黎............
依家我睇你呢段, 我又好驚啦..... 我驚今次輪到我.........

複式洋房

我幻想一下呢個情況如果出現係我身上,真係會勁驚,希望我個B會合作D啦

男爵府

popomeow 發表於 13-9-6 16:24
我第一時間諗起第一胎對面床個太太, 本身想順產, 點知陣痛俾姑娘伸手入去CHECK 到度數時摸到唔係頭仔而係手 ...

好得人驚呀真係!!
好彩我果時未起身食早餐ja..
如果唔係我都要等夠鐘先開得, 又係驚餐死

你加油呀,祝順利

別墅

睇到你既post即時幻想到自己時唔知會點....好緊張呀

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

phoebe_pui 發表於 13-9-6 16:54
好得人驚呀真係!!
好彩我果時未起身食早餐ja..
如果唔係我都要等夠鐘先開得, 又係驚餐死:sc ...
多謝你先~我對面床個太太, 佢先生都只係買左個麥當當豬柳蛋漢堡俾佢食, 佢就要等足5個鐘先俾落手術室, 而我, 就夜晚C6又係買左同一款包, 我食完冇耐就穿水, 呢段真係好深刻呢~~

大宅

恭喜您,感動

大宅

所以話呢,
媽媽真係好偉大!!!

我第1胎就順產, 講真,
嗰種陣痛我又OK喎,
再加上有笑氣聞,
嗰時淨係諗,
1. 阿仔你快啲出黎啦,
2. 以前個個女人都係咁生架啦, 忍下好快過
3. 呢個時候都冇得返轉頭架喇, 生啦~~
見到寶貝出世咩都抵返哂

反而而家陀緊第2個,
真係超擔心, 唔知會順產定開刀,
始終一日未生一日都未知結果,

我個FD開刀生完,
傷口生肉芽又流血水,
要返醫院洗傷口,
仲話頭4日淨係得食粥水,
諗起我都驚!!

別墅

叻叻!

大宅

回覆:phoebe_pui 的帖子

請問係私家定政府?

男爵府

timycy 發表於 13-9-6 17:26
所以話呢,
媽媽真係好偉大!!!
係law~~我都估唔到我overcome左咁多野
其實開刀生都無咩野,
係之後餵人奶先痛得要命
真係...見係為左自己個女先做到ga ja...

anyway,祝你順利呀,唔好擔心咁多啦
煮到埋黎就食啦

男爵府

Liao_Family 發表於 13-9-6 18:11
請問係私家定政府?
政府ar

大宅

phoebe_pui 發表於 13-9-6 18:37
係law~~我都估唔到我overcome左咁多野
其實開刀生都無咩野,
係之後餵人奶先痛得要命
其實仲有一個原因係我好怕開刀,原因係我唔識吞藥丸,
要食止痛藥我真係寧願捱痛

別墅

感動呀!~

子爵府

睇到我眼濕濕!感動!恭喜恭請!

男爵府

引用:Quote:phoebe_pui+發表於+13-9-6+18:37+係l

原帖由 timycy 於 13-09-06 發表
其實仲有一個原因係我好怕開刀,原因係我唔識吞藥丸,
要食止痛藥我真係寧願捱痛
...
就學之前d jm話齋,到時唔會理自己怕唔怕,而係寶貝平安出黎就咩都得

別墅

多謝分享!媽媽真偉大

首頁

尾頁

跳至