想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家多囊卵巢的Jm,大家都一齊努人做人中,有喜有悲,
我地一齊分享一下大家既準備工作,同心路歷程,互相支持互相參考同提醒!!!!!!!!!!!!!!
需然多多生bb係要好長的作戰時間,不過我地多多jm真係好團結,一齊加油加油,好孕!!!!!好孕!!!!!好孕!!!!!好孕!!!!!好孕!!!!!好孕!!!!!好孕!!!!!

大宅

多多Jm先分享一下參考資料先

年齡:
BMI:
月經週期,量:
發現多囊時間:
做人時間:
做過的treatment或檢查:
食過的藥:
對付多多心得:
醫生有用既建議:

謝謝大家呀!!!!!!!!

大宅

之前我都開過多囊專區,原來好多MM都係戰友,但果次專區大家只係分享心情,而家我地一齊講出自己的資料,以供各位戰友參考!!!(當然有D資料唔想分享可以略過)!!!我先分享我先!!!!!!!!!

年齡:27
BMI BABY FAT

月經週期,量 45~60一個週期,經同經之間會有啡色一星期,冇痛經,量中至多,7日完

發現多囊時間 3年前

做人時間 1年

做過的treatment 食過三個月避孕藥,之後血經準左年幾,但果陣未結婚,所以冇做人仔,點知一年前想做時,又亂晒,加上會黎啡色,今年年頭發現宮內息肉同內膜異位,所以上個月做左腹腔鏡切息及電內膜異位,順便通輸管,同卵巢鑽孔,而家鑽左一個月,血經都一樣50日先黎,中間排色少左,不過都有。唉.....

食過的藥 避孕藥三個月,中藥三個月,排卵藥一個月(LETROZOLE)冇效!!!!!!!
對付多多心得 我而家食少D甜野試下.....做多D運動,大家覺得有冇幫助????

醫生有用既建議 做少D陰超,陰超D GEL會影響精子

我的資料希望都幫到大家

複式洋房

年齡:33
BMI:21.2(normal)
月經週期,量:33日至半年都試過
發現多囊時間:3個月前
做人時間:3年
做過的treatment或檢查:做過3次natural cycle的IUI(即食排卵葯), 但3次都失敗。
食過的藥:食過2年以上的中葯。
對付多多心得:
醫生有用既建議:食少D糖同精煉食品。本人今個月尾開始第一次IVF

大宅

年齡:32

BMI:155cm / 107 - 115 磅 (冇磅好耐了)

月經週期,量:
2012 年停避孕藥後約 30 - 70 日不等
近三個 cycle 食排卵藥就 33 日
m 前流啡 3-5 日, 正式 M 到 5 - 7 日, 頭兩日量多, 紅色

發現多囊時間:2013 年 1 月

做人時間:
2012 年 4 月開始 hae 試, 即係 m 後 7 日開始隔兩三日 dodo 兩星期, 但經期不準好難計。
2013 年 4 月開始去婦科醫院食排卵藥 + 陰照計排卵做人。

做過的treatment或檢查 / 食過的藥:
1) 2012 年試 b 前兩公婆先做體檢, 驗血 + 柏士 + 驗精等, 一切正常, 開始食葉酸至今冇停過。

2) 2013 年 1 月由於 cycle 30 - 70 日又爆瘡咁唔正常, 就去照陰照發現多囊, 即刻排婦科醫院 (外國)

3) 2013 年 1 月開始中醫調理, 每日早晚各一次飲中藥, 月經質素好左, 體溫升左, 中醫話我 "下身既氣改善左", 但我自己唔知係唔係既, 只有信。
剛剛決定休息唔再睇中醫, 花左太多錢, 又唔係包生仔, 又要日日煲藥, 今個星期唔覆疹了。

4) 2013 年 1 月至 5 月鄭多燕, 瘦左 d, 訓得好左, 但之後呢邊是冬天太懶停左, 應該肥番哂, 哈哈。

5) 2013 年 5 月開始食左 3 cycle "Clomid", 証實有排卵, cycle 又準時 33 日, 算是好消息。

6) 今個 cycle 因為撞正排卵期去旅行, 所以決定 relax 地自然 do do, 不過都忍唔住去旅行用哈哈笑, 又真係見到有哈哈笑, 馬上做功課,
due day 9 月 16 日, 而家等 bingo 但都好放鬆, 我仲食雪糕飲 cocktail 食魚生, 咖啡綠茶照飲, 又按摩, 去旅行乜水上活動都照玩,
反正因為過去年幾試過戒口與唔戒口都唔 bingo, 運動唔運動又唔 Bingo, 今個 cycle 我決定乜都唔戒, 中藥唔食, 有就有冇就冇。Bingo 先再戒口。

7) 今年開始有每星期煲花膠雞湯, 有時煲桑寄生蛋茶, 有時排卵前飲雞精, 食過下白凰丸。

醫生有用既建議:
多囊就要減 5% 體重, 有可能會刺激排卵質素。
以我地呢 d 香港人肥極有個譜 (鬼婆好肥架!),建議每餐份量減少, 多餐少食, 少食零食, 通常會瘦下來喎。

係呢度我可以完全講哂 d 私人病歷, 真係抒暢!

大宅

想生BB熱投

年齡:26
BMI:偏肥
月經週期,量:3個月沒有M到...(之前係1-1.5個月)
發現多囊時間:3個月左右
做人時間:一年左右
做過的treatment或檢查:食過一次通經藥, 想PLAN食排EGG既藥
食過的藥:通經藥
對付多多心得:飲多左SOY MILK 希望多D雌激素...(自己覺得有D效掛)
醫生有用既建議:醫生話要多做運動, 等個人瘦D, 會好D WO

*上星期30/8用紅D + CB CHECK 到排EGG(3 DAYS),+做左3日功課, 但依家未到DUE DAY所以未知今個月係會M到定中獎...><!!!

大宅

多謝大家,繼續繼續!!!!!!!!!

別墅

唔好意思丫,因為剛做完婚前檢查及盤腔超聲波,請問JM盤腔超聲波驗唔驗到多囊架??

大宅

各位多多JM,一齊支持下

大宅

請問如果多囊, period 唔準,紅d綠d哈哈笑 係唔係冇用嘅呢?

同埋紅d,綠d,哈哈笑係咩黎。。係邊度買, thanks~~~~~~

大宅

回覆 joycelee8888 的帖子

我都唔知呀。。。

大宅

peng24839 發表於 13-9-10 04:29
大家多囊卵巢的Jm,大家都一齊努人做人中,有喜有悲,
我地一齊分享一下大家既準備工作,同心路歷程,互相支持互 ...
4年前,我在看了西醫9個月。每個月打針,度體溫,每一至兩星期去看醫生,照卵子的大小,見快要排卵就交功課。 最後9次也不行。
直至轉看中醫,看了2星期,就中了獎。不知道是否那中醫的幸運,我們非常開心,有了以後也吃中藥
安胎,直至他出世。 現在大仔已3歲多,細仔1歲多。
大家可以一試看中醫,本來我們也不太相信的。但是,真的成功了!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:~~~~~~多囊卵巢專區 病歴篇~~~~~~~~

用手機好難copy n paste。

分享下先,我今年3x,睇左醫生廿年。一直醫生都話我唔會有,我可以半年唔來經都得。一直到前年睇中醫調理,唔覺意發現有左,亦好快小產。咁再去睇中醫調理,三個月又有左,仔仔依家歲半啦!

大家加油

龍馬精神.......

大宅

joycelee8888 發表於 13-9-19 14:20
請問如果多囊, period 唔準,紅d綠d哈哈笑 係唔係冇用嘅呢?

同埋紅d,綠d,哈哈笑係咩黎。。係邊度買, th ...
我個人經驗 : 紅 d 同其他牌子驗排卵棒對我冇用...
護士話有可能係我既多囊問題令我荷爾蒙唔同普通人, 又或者係該牌子排卵棒唔夠敏感,
又或者我飲水太多 d wee wee 唔夠濃驗唔出。
又或者我唔識估幾時先係深粗。

但哈哈笑就 work, 因為會清楚見到哈哈笑, 有排就有哈哈笑, 無排就無哈哈笑。 唔洗估。

哈哈笑原名 : Clear Blue, 電子驗排卵棒, 萬 0 屈仔有售, 約 $200 盒, 每盒 7 支
約 Day 12 到 day 18 日日驗一次 (日子因人而異), 即係一個月用一盒 (甚至兩盒, 如果周期長, 到 Day 18 都未排的話)

多囊最煩就係 cycle 唔穩定, 由 Day 12 到 Day 58 入面隨時有一日排卵, 真係好難估, 我以前策略就係每兩三日 do 一次, do 到體溫升過一星期為止。 (不過都係唔中)

大宅

璇璇 發表於 13-9-19 18:45
4年前,我在看了西醫9個月。每個月打針,度體溫,每一至兩星期去看醫生,照卵子的大小,見快要排卵就交功課 ...
璇璇~請問你睇邊個中醫,可否pm資我給我

大宅

monsterbebebe 發表於 13-11-27 17:26
璇璇~請問你睇邊個中醫,可否pm資我給我
可以. 已PM.

大宅

我有朋友m好少血,但會流成個月。
cycle好長

係咪大機會多囊?

民房

回覆 璇璇 的帖子

璇璇~請問你睇邊個中醫,可否也pm資我給我

大宅

anita_kamyp 發表於 13-11-27 23:17
回覆 璇璇 的帖子

璇璇~請問你睇邊個中醫,可否也pm資我給我
OK. PM....

大宅

璇璇 發表於 13-9-19 18:45
4年前,我在看了西醫9個月。每個月打針,度體溫,每一至兩星期去看醫生,照卵子的大小,見快要排卵就交功課 ...
我都想要中醫資料呀 thz

首頁

尾頁

跳至