自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

無投訴人地唔體諒/包容我地.

因為亞囝真係會好奇四圍望,同埋更衣室入面真係肉黱黱架(我覺得好肉酸,我認我保守) . 於是改為爸爸帶亞囝入男更衣室. 咁樣做對我嚟講係唔方便, 因為要由星期六改係星期日就爸爸放假,星期日變相無得全日去遠d玩耐d (每星期都要學游水)

我有兩個囝,應該唔會比人話"你唔係做人亞媽點會明白..."

如果得我帶亞囝出街,我只會去d相熟的商場/公園,肯定有殘廁可用,或者廁所係安全(無後門,人流唔複雜),我可以比較放心比亞囝一個人去,我係門口等. (我會提亞囝要小心地滑,有咩事大叫...)

雖然我都係人亞媽--
*我都討厭其他細路仔係街嘈嘈閉, 所以我個囝有時係餐廳/車上會失控大叫/喊,我會怕影响其他人,想儘辦法令佢收聲或即刻離開現場,

*我都唔鐘意d人推BB車係街好似可以鐘意點行就點行,要成街人停係度等佢過, (我試過比架BB車look過隻腳,好鬼痛!)

*我都唔鐘意d太大個細路入女更衣室,真係好想出聲話佢

我真係想講好耐,點解成日有d人恃住自己有細路,為了自己方便,影响其他人, 便expect 人地一定要包容/體諒,仲要接受埋??

SUSANNA  好明白事理, 值得讚  發表於 13-9-19 15:57
Yenyenng  咪就係!明明有家庭更衣室, 唔想排隊用就話人唔包容  發表於 13-9-19 15:50
sklui    發表於 13-9-19 15:37

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我好欣賞你呀

因為嗰D人係怪獸, 因為佢地自私囉

大宅

醒目開學勳章

回覆:我都帶過5歲仔入女更衣室比人話,不過我......

子爵府

樓主抵讚!
你係個通情達理的好媽媽!

琥珀宮

引用:無投訴人地唔體諒/包容我地.因為亞囝真係會

原帖由 bongbongmum 於 13-09-18 發表

因為亞囝真係會好奇四圍望,同埋更衣室入面真係肉黱黱架(我覺得好肉酸,我認我 ...
exactly!

別墅

公爵府

引用:無投訴人地唔體諒/包容我地.因為亞囝真係會

原帖由 bongbongmum 於 13-09-18 發表

因為亞囝真係會好奇四圍望,同埋更衣室入面真係肉黱黱架(我覺得好肉酸,我認我 ...
個人認為你train 個仔自己換

男爵府

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都好欣賞你

既然你都做到,亦有好多媽咪都做到,咁點解仲咁多人話要人地體諒佢?佢做唔到?

珍珠宮

一個人要自私,就算件事係幾有道理,佢都會覺得無理……

大宅

你講得好啱!,點解吾做好自己,而要人就你!

珍珠宮

俾個贊你。 講起小孩入更衣室,我記起有日在女厠見到一個男同學(樣子似中一左右)站在一旁等另一名女同學。

珍珠宮

而家好多都有家庭更衣室

子爵府

2018復活節勳章

回覆 weiwei 的帖子

而個大仔細仔一齊學游水,爸爸帶住佢地, 已經train到佢地要自己換沖涼同埋換衫, 爸爸只係係旁邊陪住.
因為佢地兄弟一走埋就顛,所以一定要有個人跟住佢地,尤其最驚佢地係泳池入面跑/玩,跣親可大可小...

男爵府

子爵府

子爵府

2018復活節勳章

小魚3b 發表於 13-9-18 23:14
而家好多都有家庭更衣室

我去果度係好舊的泳池,後期先加家庭更衣室, 要係池面經過哂男或女更衣室, 出左去先到家庭更衣室,咁點用呢??
我唔放心兩個仔自己經過男更衣室,而且出左嚟仲要長龍,我怕兩個囝等等下冷親.

應該起多几間家庭更衣室,因為真係好多人需要用架

公爵府

快樂擁抱我!

男爵府

講得好!

珍珠宮

撐呀
顧己及人係一個好重要嘅身教題材!
希望嗰d自以為比地球圍住轉嘅媽媽好好參考

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

首頁

尾頁

跳至